Θεσσαλονίκη: Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά; 30+1 πινέζες στον χάρτη

Θεσσαλονίκη: Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά; 30+1 πινέζες στον χάρτη

Μπορεί να σε... καταπιεί αυτή η γοητευτική, παλιά συνοικία της Θεσσαλονίκης με τα δαιδαλώδη σοκάκια και τα άπειρα μικρομάγαζα, η οποία έχει εξελιχθεί σε εναλλακτική γειτονιά καλλιτεχνών και foodie πιάτσα. Το παρελθόν και το παρόν της πόλης σε συνεχή ζύμωση.

42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα μέσα του 17ου αιώνα (οθωμανική εποχή), στη δυτική εντός των τειχών περιοχή της Θεσσαλονίκης, σε εγγύτητα με τις αποβάθρες, τις λιμενικές εγκαταστάσεις και τις εμπορικές αποθήκες του Ιστιρά και του Μισιρί Τσαρσί, άρχισε να αναπτύσσεται η συνοικία που αργότερα καθιερώθηκε να ονομάζεται Φραγκομαχαλάς. Έμπορικές συναλλαγές, επιχειρηματικές κινήσεις και πολιτισμικές επαφές Θεσσαλονικέων με διάφορους Έυρωπαίους που επισκέπτονται, δραστηριοποιούνται και εγκαθίστανται στην περιοχή δημιούργησαν κατάλληλες συνθήκες για μια ετερόκλητη διαλεκτική επικοινωνία δύο εκ διαμέτρου διαφορετικών κόσμων. Η μέθεξη του ευρωπαϊκού τρόπου σκέψης και πράξης, έτσι όπως είχε διαμορφωθεί κυρίως μετά τη Γαλλική Έπανάσταση, με το μυστηριακό κισμέτ και την ανατολίτικη νοοτροπία της οθωμανικής πραγματικότητας πήρε σάρκα και οστά κι έγινε βίωμα στον Φραγκομαχαλά της Σαλονίκης.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT