15 θαυμάσια γλυκά με φρέσκα ανοιξιάτικα τυριά

15 θαυμάσια γλυκά με φρέσκα ανοιξιάτικα τυριά

Μυζήθρα, ανθότυρο, μανούρι, τυροβολιά, κατίκι, πηχτόγαλο… Τα φρέσκα, μαλακά τυριά της άνοιξης πρωταγωνιστούν σ’ αυτά τα ξεχωριστά γλυκά, που γράφουν Ελλάδα στην ούγια.

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νωπά, φρέσκα ανοιξιάτικα τυριά, πρόβεια και κατσικίσια, με πλούσια γεύση και υγρασία, αφράτα, με ήπια οξύτητα, και μόνο με ένα καλό μέλι στο πλάι τους είναι ευτυχία. Ουκ εν τω πολλώ το ευ. Στην απλότητα κρύβεται μεγαλείο. Αλλά είναι και θαυμάσια πρώτη ύλη για ένα σωρό τραταμέντα. Τα νησιά μας έχουν άφθονα παραδοσιακά τυρένια κεράσματα να επιδείξουν. Με μαγική νοστιμιά. Αλλά και στην περίπτωση που προτιμήσει κανείς να κινηθεί και εκτός της πεπατημένης, ακολουθώντας πιο μοντέρνες ζαχαροπλαστικές ιδέες, ένα ωραίο ντόπιο τυρί πάλι «γράφει» ελληνικότητα.

Πολλά μπορούμε να φτιάξουμε με τα χλωρά τυριά της εποχής, μαλάκα και κρεμώδη, αλοιφώδη. Παρακάτω σας έχουμε συνταγές για γλυκά τσιμπητά τυροπιτάκια με τυροβολιά – «τροβολιά» τη λένε οι ντόπιοι–, το φρέσκο, υπόξινο μαλακό τυρί της Μυκόνου, αρωματισμένα με κανέλα και πορτοκάλι, περιχυμένα με μέλι, αλλά και μια περίτεχνη μελόπιτα από το ίδιο νησί, κεντημένη με διάφορες γιρλάντες και σχέδια. Για λυχναράκια με γλυκιά μυζήθρα και κανέλα και για πίτα σφακιανή με κρητικό ανθότυρο, στολισμένη με μέλι και σουσάμι.  Για δαντελένια μελιτίνια με νιώτικο ανθότυρο, δείγμα νοικοκυροσύνης και μαεστρίας, όπως κι ο μικρασιάτικος μυζηθροχαλβάς που μας έρχεται από τη Σμύρνη και το Αϊβαλί.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT