Το σωστό μαγείρεμα των λαδερών

Το σωστό μαγείρεμα των λαδερών

Πόσο ελαιόλαδο να βάλω; Στο φούρνο ή στην κατσαρόλα είναι καλύτερα; Πόσο νερό να προσθέσω;

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο ελαιόλαδο

Χρησιμοποιούμε παρθένο ή εξαιρετικό παρθένο: Όπως δεν λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή, έτσι δεν είναι δυνατόν να λείπει το ελαιόλαδο από τα λαδερά φαγητά. Προτιμάμε εξαιρετικό παρθένο ή παρθένο ελαιόλαδο, καθώς αυτά διατηρούν ακέραιη τη διατροφική αξία του λαδιού, ακόμα κι όταν μαγειρευτούν σε λογικές θερμοκρασίες. Από την άλλη, το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο υπόκειται σε επεξεργασίες που καταστρέφουν τη βιολογική του αξία.

Για να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα του ελαιόλαδου που χρησιμοποιούμε, επιλέγουμε πιστοποιημένα βιολογικά ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ελαιόλαδα. Η διαφορά στην τιμή δεν είναι τόσο μεγάλη, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως πρόκειται για την υγεία μας.

Λιγότερο λάδι: Παλαιότερα τα λαδερά φτιάχνονταν με πολύ λάδι. Ήταν, όμως, άλλες οι διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων τότε και άλλες οι σωματικές τους δραστηριότητες. Τώρα, που οι διατροφικές συνήθειές μας έχουν αλλάξει και απαντώνται πιο συχνά στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα ζωικά προϊόντα και διαφόρων ειδών λιπαρά, πρέπει να είμαστε πιο συνετοί με τις ποσότητες ελαιολάδου που χρησιμοποιούμε. Αν έχετε παλιά συνταγολόγια, μειώστε τις ποσότητες στο μισό και δοκιμάστε. Αν σας βγει λιγότερο λαδερό το φαγητό, προσθέστε λίγο ωμό ελαιόλαδο από πάνω, μετά το πέρας του μαγειρέματος.

Λίγο στην αρχή, το υπόλοιπο στο τέλος: Το ελαιόλαδο διατηρεί τη διατροφική του αξία, αρκεί να το μαγειρεύουμε σε λογικές θερμοκρασίες και όχι για πολλή ώρα. Ετσι, ρίχνουμε λίγο στην αρχή του μαγειρέματος και το υπόλοιπο προς το τέλος. Επίσης, δεν τσιγαρίζουμε τα λαχανικά. Δεν θα γίνουν πιο νόστιμα, θα γίνουν απλώς πιο βαριά. Τα σοτάρουμε ελαφρώς σε λίγο λάδι και συνεχίζουμε κανονικά το μαγείρεμα με την προσθήκη νερού και –αν το ζητάει η συνταγή– ντομάτας. Το υπόλοιπο λάδι θα το βάλουμε μετά.

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή