Θεσσαλονίκη: 3 νόστιμες στάσεις στο Ντεπώ, μια όμορφη γειτονιά με παράξενο όνομα

Θεσσαλονίκη: 3 νόστιμες στάσεις στο Ντεπώ, μια όμορφη γειτονιά με παράξενο όνομα

Βολτάρουμε στην περιοχή με τα όμορφα κτίρια και την ενδιαφέρουσα ιστορία, χαζεύουμε τη βίλα Αλλατίνι και σημειώνουμε τρία σημεία «φαγητικού» ενδιαφέροντος

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατολικά του Κέντρου της Θεσσαλονίκης, πολύ κοντά στη Νέα Παραλία και στο Μέγαρο Μουσικής, βρίσκεται η συνοικία με το παράξενο όνομα, το Ντεπώ, δηλαδή dépôt στα γαλλικά, που σημαίνει «αποθήκη». Αυτό που έδωσε το όνομά του στην περιοχή ήταν οι εγκαταστάσεις του περίφημου αμαξοστασίου του τραμ (Dépôt), έργο του σπουδαίου Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέρο Αριγκόνι.

Η πάλαι ποτέ Συνοικία των Εξοχών, η πιο όμορφη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με τις εκλεκτικιστικές βίλες της Belle Époque, κατέληγε στην περιοχή του Ντεπώ, όπου βρίσκεται και η βίλα της οικογένειας Αλλατίνι, ένα αριστούργημα του Βιταλιάνο Ποζέλλι, η οποία αποτέλεσε και το «χρυσό κλουβί» του τελευταίου πανίσχυρου σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β ́. Ο σουλτάνος πέρασε εκεί έγκλειστος πάνω από τρία χρόνια, εξόριστος από το κίνημα των Νεότουρκων. Ακόμα και σήμερα, ανάμεσα στις πολυκατοικίες, επιζούν μερικά από αυτά τα μαγικά κτίρια, σαν σιωπηλοί μάρτυρες μιας άλλης εποχής. Ο φιλοπερίεργος περιηγητής θα ακούσει ίσως ονόματα που φαντάζουν σχεδόν μυθικά σήμερα, όπως Φερνάντεζ, Μορπούργο, Λιχόβνικ και Μορδώχ. 

Διαβάστε την συνέχεια στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT