Σταφίδα: 43 αλμυρές και γλυκές συνταγές που αξιοποιούν το ελληνικό superfood

Σταφίδα: 43 αλμυρές και γλυκές συνταγές που αξιοποιούν το ελληνικό superfood

Η σταφίδα είναι ένα εκλεκτό προϊόν της ελληνικής γης και αγαπημένο υλικό σε παραδοσιακές και όχι μόνο συνταγές. Στο σταφιδόψωμο, στο σμυρναίικο πιλάφι και στο μοσχαράκι ταζίν είναι κάποιες από τις αμέτρητες χρήσεις της.

38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν βλέπω σταφίδες, αυτό που σκέφτομαι αυτόματα είναι η αφή τους στην τσεπούλα της σχολικής μου ποδιάς μαζί με λίγα στραγάλια ή αμύγδαλα. Ήταν μια αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς μέσα στο χειμώνα· τότε δεν είχε γαριδάκια ούτε ψεύτικα κρουασάν. Πότε ήταν μαύρες στρουμπουλές, πότε ξανθές σαρκωμένες, πάντα γλυκές με μια αδιόρατη ξινάδα στο τέλος.

Τις σκέφτομαι σαν ματάκια στα ανθρωπόμορφα ψωμιά, στο χριστόψωμο της γιαγιάς, στο σαβόρο που φτιάχνουμε στη Λευκάδα: στρώσεις τηγανισμένα ψάρια να εναλλάσσονται με στρώσεις μαύρης σταφίδας, μοσχοβολιστά από το δεντρολίβανο, το σκόρδο, το τριανταφυλλόξιδο, όλο σκεπασμένο με λάδι, να διαρκεί μήνες πολλούς. Στη Θεσσαλία τις έφαγα μέσα σε τυρόπιτες με πικάντικη φέτα. Στην Κέρκυρα στα τζαλέτια· αλλά και εκείνη η μπομπότα (καλαμποκίσιο κέικ) με πορτοκάλι και πολλές μαύρες σταφίδες…

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή