Πίτα κου κάρνε – Πρωτοχρονιάτικη βλάχικη πίτα με αρνί και πέτουρα

Πίτα κου κάρνε – Πρωτοχρονιάτικη βλάχικη πίτα με αρνί και πέτουρα

Η παραδοσιακή αλμυρή βασιλόπιτα της Πίνδου είναι ιδανική για κάθε γιορτινό μας τραπέζι

47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εμβληματική ανοιχτή πίτα με αρνί, η παραδοσιακή αλμυρή βασιλόπιτα της Πίνδου, είναι ιδανική για κάθε γιορτινό μας τραπέζι. Πλούσια σε γεύση και άρωμα και εντυπωσιακή σε εμφάνιση είναι μια από τις 70 γιορτινές συνταγές που ετοιμάσαμε στην Πίνδο.

Εθιμική πίτα της Πρωτοχρονιάς, μπελαλίδικη, αληθινή πρόκληση ακόμα και για έμπειρα χέρια. Στην ουσία είναι τρία μαγειρέματα σε ένα: το μαγείρεμα του στιφάδου με κρέας για τη γέμιση, η ετοιμασία των ζυμαρικών επίσης για τη γέμιση και η ετοιμασία των φύλλων της πίτας.

Οπλιστείτε με χρόνο και υπομονή και κάντε την προσπάθεια. Αξίζει και με το παραπάνω ο κόπος, καθώς η γεύση, τα αρώματα και οι σύνθετες υφές των υλικών θα σας αποζημιώσουν. Για μια μικρή οικονομία χρόνου, μπορούμε να «κλέψουμε» βάζοντας έτοιμα πέτουρα ή παρόμοια ζυμαρικά.

Το όνομα «κου κάρνε», δηλαδή «με κρέας», θυμίζει τα μαγειρέματα «κον κάρνε», καθόλου τυχαία, αφού η βλάχικη γλώσσα έχει λατινογενείς ρίζες.

Στον Χριστουγεννιάτικο Γαστρονόμο, που κυκλοφορεί την Κυριακή 10/12 με την Καθημερινή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή