Κλασική, αφράτη και με φινετσάτη υφή και εμφάνιση! Η τούρτα αμυγδάλου, το κλασικότερο ρετρό γλύκισμα ζαχαροπλαστείου, επιστρέφει με ανανεωμένη εμφάνιση, σπιτική ποιότητα και πανεύκολη ετοιμασία με έτοιμο παντεσπάνι.
50′ προετοιμασία, 4 ώρες και 20′ αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 10′
Υλικά
Κομμάτια: 8
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Σιρόπι
- Για να φτιάξουμε την τούρτα αμυγδάλου ξεκινάμε με το σιρόπι: σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 4 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει να παίρνει βράση το σιρόπι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και ρίχνουμε το ποτό.
Τούρτα
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Παράλληλα σε ένα μπολ βάζουμε το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη και τους κρόκους και ανακατεύουμε με σύρμα.
- Μόλις βράσει το γάλα, αποσύρουμε για λίγο την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε 3-4 κουτάλες της σούπας μέσα στο μείγμα του μπολ.
- Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα.
- Τοποθετούμε ξανά στη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πήξει η κρέμα και να κοχλάσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις βανίλιες και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
- Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζουμε στην επιφάνεια της κρέμας για να μη σχηματιστεί κρούστα. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.
- Τη βγάζουμε από το ψυγείο και την ανακατεύουμε με το σύρμα καλά, μέχρι να γίνει λεία και μαλακή.
- Προσθέτουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να ενωθεί με την κρέμα.
- Ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. σε μια πιατέλα (ή, αν δεν έχουμε τσέρκι, χρησιμοποιούμε ένα ταψάκι με αποσπώμενα τοιχώματα). Τοποθετούμε στη βάση του το ένα παντεσπάνι. (Αν τα παντεσπάνια μας έχουν μεγαλύτερη διάμετρο, τα κόβουμε πρώτα στη διάμετρο του σκεύους).
- Με ένα πινέλο βρέχουμε ελαφρά το παντεσπάνι με κρύο σιρόπι και απλώνουμε από πάνω του περίπου το 1/3 της κρέμας που ετοιμάσαμε. Ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Σκεπάζουμε την κρέμα με το δεύτερο παντεσπάνι, το βρέχουμε και αυτό με σιρόπι και το καλύπτουμε με άλλη μία δόση κρέμα (θα πρέπει να μείνει κρέμα για την επιφάνεια και τα πλαϊνά της τούρτας).
- Επαναλαμβάνουμε με το τρίτο παντεσπάνι, το σιροπιάζουμε και στρώνουμε στην επιφάνειά του άλλη μία δόση κρέμα (κρατάμε λίγη για τα πλαϊνά, αφού ξεφορμάρουμε την τούρτα). Ισιώνουμε καλά την επιφάνεια.
- Βάζουμε την τούρτα στην κατάψυξη για 2 ώρες. Την κρέμα που περισσεύει τη βάζουμε στο ψυγείο.
- Βγάζουμε την τούρτα από την κατάψυξη και αφαιρούμε προσεκτικά το τσέρκι, ζεσταίνοντάς το για λίγα δευτερόλεπτα με πιστολάκι μαλλιών (ή ανοίγουμε και αφαιρούμε προσεκτικά τα αποσπώμενα τοιχώματα του ταψιού).
- Αλείφουμε τα πλαϊνά της τούρτας με την κρέμα που κρατήσαμε στην άκρη, ισιώνοντας καλά με μια σπάτουλα. Καλύπτουμε ολόκληρη την τούρτα (και τα πλαϊνά) με το φιλέ αμυγδάλου.
- Αφήνουμε την τούρτα αμυγδάλου για 20-30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου για να ξεπαγώσει, προτού σερβίρουμε.
Πηγή: Gastronomos