Πελεκάνος: Στο νέο ουζερί του Κεραμεικού παίρνουμε γεύση από Τήνο

Πελεκάνος: Στο νέο ουζερί του Κεραμεικού παίρνουμε γεύση από Τήνο

Κάτω από τις ανθισμένες κουτσουπιές, σε έναν πεζόδρομο στον Κεραμεικό, κάνουμε προθέρμανση για το καλοκαίρι και απολαμβάνουμε λακέρδα τόνου, φρέσκα ψάρια και μπίρα από τις Κυκλάδες

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν σχεδόν κρυμμένο πεζόδρομο με γιασεμιά και βουκαμβίλιες στον Κεραμεικό άνοιξαν το ουζερί Πελεκάνος πριν μερικές εβδομάδες η Βιβή Λαμπροπούλου και ο Νικόλας Κοκολάκης. Έφτιαξαν έναν χώρο όμορφο, απλά διακοσμημένο, με το λευκό και το γαλάζιο να επικρατούν, λίγα κάδρα στους τοίχους με θαλασσινά θέματα, ξύλινες καρέκλες με ψάθα και τραπεζάκια στρωμένα με χαρτί του ιχθυοπωλείου, ενώ ο Flower Boy -πλανόδιος πωλητής φυτών και λουλουδιών- τους αφήνει κάθε πρωί φρέσκα λουλούδια για να στολίσουν το μαγαζί.

Πελεκάνος: Στο νέο ουζερί του Κεραμεικού παίρνουμε γεύση από Τήνο-1

Ο Νικόλας μεγάλωσε στην Τήνο σε οικογένεια ψαράδων. Ο παππούς του είχε καΐκι και πάγκο στην Δημοτική Αγόρα του νησιού, που δυστυχώς έκλεισε στις αρχές του 1990. Τότε η οικογένεια αποφάσισε να ανοίξει ιχθυοπωλείο που το είπε… «Πελεκάνος». Το ονόμασαν έτσι προς τιμή του πελεκάνου που «υιοθετήσαν» στην ψαραγορά. Ήταν συνηθισμένο φαινόμενο στο νησί να βρίσκουν ντόπιοι, κυνηγοί μωρά πελακανάκια που είχαν πέσει από τις φωλιές. Τα έφερναν στην ψαραγορά για να έχουν πρόσβαση σε άφθονη τροφή και εκεί μεγάλωναν. Ο πελεκάνος της οικογένειας ζει μέχρι σήμερα και είναι 37 χρονών, όσο ο Νικόλας. Από πιτσιρικάς βοηθούσε στις δουλειές του ιχθυοπωλείου ο Νικόλας. Εκεί μάθαινε για τα ψάρια, συναναστρεφόταν με ψαράδες και άκουγε τις ιστορίες του. Αυτές τις εμπειρίες πήρε μαζί του όταν έφυγε στην Αθήνα για σπουδές και τελικά για να μείνει. Εδώ γνώρισε τη σεφ Βιβή Λαμπροπούλου και έγιναν καλοί φίλοι. Βρήκαν πολλά κοινά στον τρόπο που σκέφτονταν για την τροφή και στις απόψεις τους για τη μαγειρική. Ρίξανε τις ιδέες τους στο τραπέζι και κάπως έτσι ώθησε ο ένας τον άλλο να ανοίξουν το δικό τους μαγαζί.

Πελεκάνος: Στο νέο ουζερί του Κεραμεικού παίρνουμε γεύση από Τήνο-2 Πελεκάνος: Στο νέο ουζερί του Κεραμεικού παίρνουμε γεύση από Τήνο-3

Κάποια από τα πιάτα τους σηκώνουν βελτίωση, αλλά η φιλοσοφία τους με κέρδισε. Η φρέσκια πρώτη ύλη ήταν από την αρχή το ζητούμενο. Φέρνουν ψάρια και θαλασσινά από την Τήνο και τα ετοιμάζουν χωρίς πολλές παρεμβάσεις. Αυτές τις μέρες έχουν κουτσομούρες, κολιούς, σκορπίνες, σκουμπριά και γόπες, καλαμάρια και σουπιές. «Δεν βρίσκεις πολλά θαλασσινά στην Τήνο, αλλά τα ψάρια είναι άφθονα και εξαιρετικά», λέει ο Νικόλας. «Μιλάω με τον θείο μου στο μαγαζί στην Τήνο και μου λέει ποιος ψαράς ψάρεψε τι. Ό,τι θέλω μου το στέλνει στην Αθήνα. Όχι, μόνο ξέρω από που έρχονται τα ψάρια μου, ξέρω και ποιος ψαράς τα ψάρεψε», λέει με ενθουσιασμό. Κάθε Πέμπτη που ανοίγει το μαγαζί στήνουν το μενού του τετραημέρου (λειτουργούν Πέμπτη-Κυριακή) με ό,τι φέρουν από το νησί. Ακόμη και τα λαχανικά τα προμηθεύονται από τον κύριο Λουκιανό, που είναι αγρότης στην Τήνο και έχει τον δικό του πάγκο στην τοπική λαϊκή. «Αυτή την εβδομάδα θα μας στείλει σέλινο, θα γεμίσουμε. Πρέπει να σκεφτούμε τι να το κάνουμε. Σελινάτα μαγειρευτά, θα κάνουμε. Θα έχει και ντοματίνια η φουρνιά, βγήκαν και τα πρώτα αγγούρια στο νησί, τα κρεμμύδια και τα κρίταμα. Θα φτιάξουμε σαλάτα», λέει η Βιβή που επιμελείται τις συνταγές.

Πελεκάνος: Στο νέο ουζερί του Κεραμεικού παίρνουμε γεύση από Τήνο-4 Πελεκάνος: Στο νέο ουζερί του Κεραμεικού παίρνουμε γεύση από Τήνο-5
Πελεκάνος: Στο νέο ουζερί του Κεραμεικού παίρνουμε γεύση από Τήνο-6
Πελεκάνος: Στο νέο ουζερί του Κεραμεικού παίρνουμε γεύση από Τήνο-7
Πελεκάνος: Στο νέο ουζερί του Κεραμεικού παίρνουμε γεύση από Τήνο-8 Πελεκάνος: Στο νέο ουζερί του Κεραμεικού παίρνουμε γεύση από Τήνο-9

Πηγή: gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή