Λευκά Τυριά

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηνιακό βολάκι

Το νεοσύστατο τυροκομείο San Lorenzo στον Κέχρο της Τήνου παράγει σούπερ κυκλαδίτικα τυριά: κοπανιστή, πέτρωμα και το εξαίσιο στρογγυλό βολάκι ή μπαλάκι, όπως το λένε οι τυροκόμοι, από πρόβειο ή αγελαδινό γάλα. Με ξεχωριστή, υπόξινη και βουτυράτη γεύση, θα κλέψει την… παράσταση στα πλατό τυριών. Αγγ. Ρ.

•  Ξαθέρι, Καραμανλίδικα του Φάνη, Τσέλιγκας, Μαντρί. Τηλ. παραγωγού: 22830-41.549

Γροθοτυράκια Σύρου

Από το τυροκομείο Ζωζεφίνου, με μπούκοβο, ρίγανη ή σκέτα, είναι στην πραγματικότητα μυζήθρα σε μέγεθος γροθιάς. Ιδανικά για γιορτινές σαλάτες και ριζότι. Ν. Τρ., Ε. Φ.

•   Συριανό μεράκι, Μιράν. Τηλ. παραγωγού: 22810-75.454

Αγελαδινό μαραθοτύρι

Το ανδριώτικο τυροκομείο Ασούτη παράγει μεταξύ άλλων ένα τυράκι αρωματισμένο με φρέσκο μάραθο και ελαφριά γεύση σκόρδου. Τέλειο σε σαλάτες και σε γεμίσεις πουλερικών. Σ. Ε.

•  Αλφα στο Τετράγωνο, Αλεξανδρής, Κρεοτεχνείο Γεωργιάδης, Συμπέθεροι, Παντοπωλείον Μεσογειακής Διατροφής. Τηλ. παραγωγού: 22827-70.046

Σεβρ από την Εύβοια

Δεν είναι φετινή ανακάλυψη, αλλά η εξαιρετική ποιότητα των σεβρ της ευβοϊκής Φάρμας Μαλτέζος τα ξαναβάζει στη γιορτινή μας λίστα. Οποιο και αν διαλέξετε, θα πετύχετε διάνα. Τα τυριά διατίθενται και με μυκητοκαλλιέργεια στην εξωτερική επιφάνειά τους, που διαφοροποιεί τη γεύση τους – γίνεται πιο όξινη και πιο μεστή. Παράγουν επίσης το ημίσκληρο και με έντονη μυρωδιά crotin, το οποίο είναι άριστος συνοδός αποσταγμάτων. Μ. Β., Αγγ. Ρ.

•  Κρεοτεχνείο  Γεωργιάδης, Σμυρνιώ, Μαύρο Πιπέρι, Κωσταρέλος. Τηλ. παραγωγού: 6986-404.660

Μπλατσιώτικο τυρί αέροs

Μανούρι από κατσικίσιο ή μείγμα κατσικίσιου με πρόβειο γάλα, στεγνωμένο στον αέρα, ημίσκληρο, σκέτο βούτυρο. Αυτό είναι το μανούρι αέρος, γρεβενιώτικη εφεύρεση. Εξαιρετικά μυρωδάτο και νόστιμο του Χαλδούπη, από την Κοζάνη. Ο,τι πρέπει για τάρτες χόρτων και λαχανικών και ως έχει στο πλατό τυριών παρέα με ξινά δαμάσκηνα Σκοπέλου ή Εδέσσης. Αγγ. Ρ.

•  Μιράν. Τηλ. παραγωγού: 24630-20.131

Σφέλα αλλιώτικη

Το τυροκομείο Μέμμος στο Κοπανάκι Μεσσηνίας παράγει βαρελίσια φέτα (την οποία παίρνουν αρκετά παρισινά εστιατόρια, παρακαλώ), αλλά και μια πολύ νόστιμη, με ήπια αλμύρα και δροσερή ξινάδα, σφέλα που θα ζωντανέψει τις γιορτινές πίτες και τάρτες. Δοκιμάστε την και ωμή σε σαλάτες ή σε πλατό. Αγγ. Ρ.

•  Αραπιάν. Τηλ. παραγωγού: 27650-22.433

Κρασάτεs νότεs

Το κώτικο κρασοτύρι του Παναγιώτη Γιάννου, σύγχρονη εκδοχή του αρχαίου τυριού της πόσσας, φτιάχνεται με κατσικίσιο γάλα και ωριμάζει στις οινολάσπες ντόπιου κρασιού. Πορφυρό χρώμα στην επιφάνεια και πολύπλοκη γεύση. Με ξερά φρούτα και κριτσίνια. Αγγ. Ρ.

•  Σούπερ μάρκετ ΑΒ Κατσικίσιο Αρκαδίαs

Το τυροκομείο «Αρκαδία» στο Ζευγολατιό Τριπόλεως φτιάχνει νόστιμη φέτα, ανθότυρο, μυζήθρα αλλά και ένα εξαίσιο γιδοτύρι, με δροσερή, αλμυρούτσικη γεύση και γαλατένιο άρωμα. Θα το βρείτε με το όνομα «Κατσικίσιο Κοφινάκι». Αγγ. Ρ.

•  Αραπιάν, Παραδοσιακό Μπακάλικο, E-Bloko, Κάπαρη. Τηλ. παραγωγού: 2710-227.622

Σκοτύρι νιώτικο

Ενα είδος τυροσαλάτας είναι το νιώτικο σκοτύρι, με πικάντικη γεύση και άρωμα από πιπέρι και θρούμπι (προστίθενται στη ζύμωση σε μικρή ποσότητα). Το παράγει το δημοτικό τυροκομείο του νησιού. Αλείψτε το σε μπρουσκέτες ή σερβίρετέ το με πολύσπορα κριτσίνια και ξερά σύκα. Αγγ. Ρ.

•  Σούπερ μάρκετ ΑΒ, Συμπέθεροι, Μιράν, Πεντελικό. Τηλ. παραγωγού: 22860-91.506

Ξινοτύρι ή κοπανιστή; Ξινούτσικο, εύθρυπτο και με γεμάτη γεύση, το μυκονιάτικο ξινοτύρι φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα από το μοναδικό τυροκομείο του νησιού. Τρίψτε το σε σαλάτες, σε σούπες, χρησιμοποιήστε το σε πίτες. Για τους λάτρεις των δυνατών γεύσεων, η εκπληκτική κοπανιστή του τυροκομείου Μυκόνου. Αγγ. Ρ.

•  Μεγάλα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, Θανόπουλος, Μιράν, Κουκάς, Η σέσουλα της γειτονιάς

Κρεμώδεs κατσικίσιο

Το αλοιφώδες κατσικίσιο τυρί «Ερίφι» είναι ελαφρώς αλατισμένο και έχει πλούσια, κρεμώδη γεύση. Προσφέρεται ως ορεκτικό σε διάφορες εκδοχές: σκέτο, με άνηθο, με πιπέρι, με καρύδι, με σκόρδο και μαϊντανό… Σ. Ε.

•  Αλφα στο Τετράγωνο, Θανόπουλος, Ιναχος, Κάπαρη,  Κεράννυμι. Τηλ. παραγωγού: 22360-51.556

Τα αγαπημένα τους τυριά πρότειναν οι: Άγγελος Ρέντουλας, Νίκη Τρέσσου, Ευδοκία Φυλακούρη, Σωτήρης Ευαγγέλου, Μαρία Βασιλοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή