Σημαντική διάκριση για την ελληνική γαστρονομία

Σημαντική διάκριση για την ελληνική γαστρονομία

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χώρα μας, και συγκεκριμένα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κέρδισε τον τίτλο «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019».

Για να πάρεις το δικαίωμα να συμμετάσχεις στον διαγωνισμό, επισκέπτεται τον τόπο (στην περίπτωσή μας τη Ρόδο) μια διεθνής ομάδα ειδικών που ελέγχει πολλά και διάφορα, από τα εστιατόρια μέχρι την πρωτογενή παραγωγή τροφίμων, και βεβαίως δοκιμάζει την τοπική γαστρονομία. Ο φορέας του διαγωνισμού είναι το IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού) με την υποστήριξη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. 

Στην προσπάθεια του Γιώργου Χατζημάρκου, περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, πήραν μέρος 117 εταίροι απ’ όλα τα νησιά, μαζί με τα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, καθώς και «σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες των νησιών, από απλούς εθελοντές μέχρι επίσημους φορείς», όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου που λάβαμε.

Η Aegean Airlines και τα Ελληνικά Πετρέλαια χορήγησαν την προσπάθεια. Ο στόχος, εξηγεί η κ. Λαζάνη, υπεύθυνη της διοργάνωσης, είναι διττός: «Να προωθήσουμε τον γαστρονομικό τουρισμό και να βοηθήσουμε τους παραγωγούς των εξαιρετικών μας προϊόντων, εμπνέοντας παράλληλα τους νέους μας για να επιστρέψουν στη γη.

Εχουμε ήδη κατοχυρώσει ως ΠΟΠ δέκα από τα τοπικά προϊόντα διάφορων νησιών. Αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Σκεφτείτε ότι διαθέτουμε στο Αιγαίο το 1/4 των αυτοφυών βοτάνων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως!».

Η Γαστρονομία της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, η φιλοσοφία της, την οποία βραβεύσαμε φέτος στο πρόσωπο της Αντωνίας Ζάρπα του τηνιακού εστιατορίου «Θαλασσάκι», μας εκπροσωπεί διεθνώς, καθώς συνδέεται άμεσα με τις τουριστικότερες περιοχές της πατρίδας μας. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή