ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

27 κρασιά για το πασχαλινό τραπέζι

27-krasia-gia-to-paschalino-trapezi-2184842

Τι θα πιούμε με τα ορεκτικά, τα μεζεδάκια και το αρνάκι – σουβλιστό, στον φούρνο ή γεμιστό.

«Κι έτσι ξαφνικά, καθώς θα μπαίνει η άνοιξη…» έρχεται η Πασχαλιά, μια γιορτή της φύσης, της παράδοσης, μια γιορτή βαθύτατα θρησκευτική και συγχρόνως παγανιστική. Μια μυστική τελετουργία με αρώματα βιολέτας από τους Επιταφίους και αναστάσιμη κνίσα από τις θυσίες των αμνών… Η γαστρονομική πρόταση για ένα ελληνικό Πάσχα μοιάζει μονόδρομος: Οβελίας! Άντε και «λαμπριάτηδες» ψημένοι στον φούρνο –στις κληματόβεργες, παρακαλώ!– όπως συνηθίζουν στα νησιά. 


Ρετσίνα, τσίπουρο, αφρώδη για την ώρα της σούβλας

Αργή και βασανιστική η διαδικασία του ψησίματος, απαιτεί γνώση και υπομονή, καλή παρέα και γεμάτα ποτήρια, που θα συνοδεύουν τις χορτόπιτες, τα κομψά ντολμαδάκια, τις αυγοσαλάτες από τα αυγά που τσουγκρίστηκαν με μανία το βράδυ της Ανάστασης… Προτάσεις τρεις, και οι τρεις εξαιρετικές: ρετσίνα, τσίπουρο, ξηρά αφρώδη κρασιά!

Οι προτάσεις μας

Amalia ροζέ Κτήμα Τσελεπού: Ξηρό απολαυστικό αφρώδες από Αγιωργίτικο. 

Δάκρυ του πεύκου Στέλιος Κεχρής: Η ρετσίνα που άλλαξε το σκηνικό! Από Ασύρτικο και εκλεκτό ρετσίνι. 

Λαγοπάτι Βrut Χατζηγεωργίου: Μοσχάτο Αλεξανδρείας με φυσαλίδες και γοητευτικά αρώματα.

Μαντινεία Τρουπή: Μια εκδοχή Μαντινείας με τυπικότητα και απολαυστική έκφραση terroir.


Ξινόμαυρα για τον οβελία

Αυτά μέχρι να καταφτάσουν στα τραπέζια τα αρνιά, με τις τραγανές πετσούλες και το ζουμερό ψαχνό γεμάτο αρώματα. Γιατί μετά, κόκκινα και μόνο κόκκινα κρασιά θα συνοδεύσουν τα αργοψημένα στη σούβλα εκλεκτά κρέατα. Ξινόμαυρα! Μονοποικιλιακά και χαρμάνια! Νάουσες, Γουμένισσες, Ραψάνες… Κρασιά με τανίνες και οξύτητα, που εξισορροπούν τη λιπαρότητα, ενώ ο πλούσιος αρωματικός τους χαρακτήρας, με ώριμα μαύρα φρούτα, λιαστή ντομάτα, μπαχαρικά, συμπληρώνει τη νοστιμιά.

Οι προτάσεις μας

Μπουτάρης Ξινόμαυρο reserve: Τυπική έκφραση της ναουσαίικης ποικιλίας.

Ραψάνη Τσάνταλη: Η πιο κλασική Ραψάνη της αγοράς, πολυβραβευμένη και πάντα στο ποιοτικό της ύψος.

Νάουσα Καρυδά: Εκλεκτό κρασί από το μπουτίκ οινοποιείο της Γάστρας στη Νάουσα.

Γουμένισσα Χατζηβαρύτη: Ένα γεμάτο, γενναιόδωρο κρασί που δεν απογοητεύει ποτέ. 

Γη και ουρανός Θυμιόπουλου: Ένα Ξινόμαυρο που μας κατέκτησε και μας κρατάει δέσμιους με τη νοστιμιά του.


Μεγάλη ποικιλία για το φουρνιστό

Όσο για τις περιπτώσεις που η σούβλα είναι ανέφικτη ή ανεπιθύμητη και το αρνάκι σιγοψήνεται στον φούρνο, στη γάστρα ή στις κληματόβεργες, ανοίξτε πληθωρικά ώριμα Αγιωργίτικα, κυκλαδίτικα Μαυροτράγανα, μια θεσσαλιώτικη Λημνιώνα, Cabernet Sauvignon,  αλλά και δυναμικά κρητικά και βορειοελλαδίτικα χαρμάνια. 

Οι προτάσεις μας

Λημνιώνα Ζαφειράκη: Ιδανικό κρασί φαγητού, δίνει τον ατόφιο χαρακτήρα της ποικιλίας.

Μαυροτράγανο Σιγάλα: Η ερυθρή Σαντορίνη σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες οινοποιήσεις.

Αγιωργίτικο Σκούρα: Ένα εξαιρετικά πλούσιο κρασί φαγητού από τον πρωτοκλασάτο παραγωγό.

Syrah Αβαντίς: Από τον μετρ της ποικιλίας στον ευβοϊκό αμπελώνα. 

Château Semeli Σεμέλη: Διαχρονικό κρασί με πυκνό φρούτο και στιβαρή τανική δομή. 

Όβηλος ερυθρός Βιβλία Χώρα: Δυναμικό, πολύπλοκο, πικάντικο και πιπεράτο. 


Ασύρτικο και Δαφνί για το γεμιστό κατσικάκι 

Αν τώρα το κατσικάκι σας είναι γεμιστό με ρύζι, συκωτάκια και ανοιξιάτικα μυρωδικά, τότε γεμίστε τα ποτήρια με βαρελάτα Ασύρτικα, πλούσια Chardonnay και, πολύ ριζοσπαστικά, με Κυδωνίτσα, ∆αφνί, παλαιωμένο Σαββατιανό.

Οι προτάσεις μας

Νυχτέρι Σιγάλα: Φινετσάτο, αρωματικό, πλούσιο σαντορινιό Νυχτέρι, άξιος συνοδός για έναν κυκλαδίτικο λαμπριάτη.

Πάλπο Κυρ-Γιάννη: Single vineyard Chardonnay, γεμάτο και καλοδομημένο. 

Σαββατιανό Παπαγιαννάκου: Ζητήστε στην κάβα σας μια παλαιωμένη εκδοχή και απολαύστε ένα μεγάλο κρασί!

Δαφνί Λυραράκη: Μια ιδιαίτερη κρητική ποικιλία με μοναδικό αρωματικό χαρακτήρα.

Ασύρτικο Τέχνη Οίνου: Χωρίς βαρέλι οινοποίηση. Εντυπωσιάζει με τη φρεσκάδα και την αρωματική ένταση.

Κυδωνίτσα Θεοδωρακάκου: Η σπάνια Κυδωνίτσα με το ντελικάτο αρωματικό δυναμικό.


Για τα μεζεδάκια

Με το «αμαρτωλό» κοκορέτσι ένα ρωμαλέο ροζέ από Ξινόμαυρο, ένα Tempranillo κόκκινο ή ροζέ, ένα Αγιωργίτικο, ένα χαρμάνι με Syrah. Κι αν έχετε την τέχνη και την υπομονή για λεπτεπίλεπτες, λεμονάτες γαρδουμπίτσες γεμάτες γεύση και άρωμα, ανοίξτε μια Σαντορίνη!

Οι προτάσεις μας για τα γαρδουμπάκια

Emphasis Tempranillo Παυλίδη: Πλούσιο, πικάντικο, με ωραίες τανίνες και οξύτητα.

Ακακίες Ροζέ Κυρ-Γιάννη: Το Ξινόμαυρο ροζέ που αγαπήσαμε και αγαπάμε με πάθος.

S – Γαία Οινοποιητική: Η Super Nemea κλασική αξία από το νεμεάτικο Κούτσι. 

Νεμέα Λαφαζάνη: Με όμορφα, τυπικά αρώματα, πικάντικη και πληθωρική.

Οι προτάσεις μας για το κοκορέτσι

Νασίτης Vassaltis Vineyards: Κοφτερό και λαμπερό σαντορινιό χαρμάνι.

Σαντορίνη Venetsanos Winery: Τραγανή, ορυκτώδης, απαιτητική. Mια καινούργια σχετικά Σαντoρίνη με μέλλον.