ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Στον πασχαλινό Γαστρονόμο

nor_gastro144

Αφιέρωμα: Πάσχα στις Κυκλάδες
Ο γαστρονόμος αναστάτωσε ένα ολόκληρο νησί και ξεσήκωσε τους μάγειρες για να συλλέξει, να δοκιμάσει και να φωτογραφίσει τις νοστιμότερες συνταγές των Κυκλάδων για τις ημέρες της Λαμπρής.

ston-paschalino-gastronomo0

Το δείπνο του Μ. Σαββάτου
Το κατσικάκι με σέσκουλα φρικασέ από την Τήνο, το πατσαδάκι αυγολέμονο και το βλασερό ψωμί της Άνδρου γίνονται οι πρωταγωνιστές του τραπεζιού που θα μας περιμένει μετά την Ανάσταση.


ston-paschalino-gastronomo1

Τα «πρώτα» της Λαμπρής
Το γιορτινό τραπέζι ξεκινά με νόστιμους χορτοκεφτέδες, όπως οι πατατοκεφτέδες Νάξου του σεφ Γιάννη Βάσιλα, αλλά και δροσερές σαλάτες, όπως η μαϊντανοσαλάτα του Συριανού Λεονάρδου Ρούσσου.


ston-paschalino-gastronomo2

Κρεατομεζέδες για την όρεξη
Και το τσιμπούσι συνεχίζεται με συκωταριά στιφάδο από την Πάρο, πουγκιά από μπόλια με σαντορινιά φάβα και γαρδουμπάκια με τσιπς πατάτας από τη Σύρο.


ston-paschalino-gastronomo3

Κατσίκι ή αρνί;
Κατσικάκι γεμιστό με στάρι, σταφίδες και φιστίκια κελυφωτά, αρνάκι με αμπελόφυλλο, γραβιέρα και μέλι, κατσικάκι με βρούβες στη γάστρα ή κατσικάκι ασπρογιάχνι με πατάτες τηγανητές; Οι επιλογές μας πολλές, η επιτυχία για όλες δεδομένη.


ston-paschalino-gastronomo4

Πασχαλινά κυκλαδίτικα γλυκά
Κλασικά μελιτίνια Σαντορίνης ή μαρέγκες γεμιστές με ανθότυρο και κανέλα της μαγείρισσας Αντωνίας Ζάρπα; Γλυκιά καθολική τυρόπιτα ή κουλούρια ανεβατά; Ετοιμάζουμε αυτές τις νοστιμιές τη Μεγάλη Εβδομάδα και μπαίνουμε στο κλίμα των ημερών.


ston-paschalino-gastronomo5

Ανοιξιάτικες πίτες
Με πρώτη ύλη από τις Κυκλάδες ετοιμάσαμε 4 σπουδαίες πίτες και πιταράκια για όλες τις ώρες. Στη φωτογραφία η τηνιακή τάρτα με αγκινάρες και γραβιέρα.


ston-paschalino-gastronomo6

Η μαγειρίτσα του Αστέριου Κουστούδη
Η πρόταση του σεφ για το τραπέζι της Ανάστασης: μαγειρίτσα με συκωτάκια κοτόπουλου και τραχανά.


ston-paschalino-gastronomo7

Κάντ'το μόνος σου: κοντοσούβλι
Ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας μας ετοίμασε 4 μαρινάδες για αρνί, κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι που θα ετοιμάσουμε στο σπίτι γρήγορα και εύκολα.


ston-paschalino-gastronomo8

Με ανεβατό, «φέτα» Κεφαλονιάς και κρητική ξινομυζήθρα
Η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου μάς προτείνει μοναδικές συνταγές για να εκμεταλλευτούμε τα ανοιξιάτικα τυριά σε πρωτότυπες μαγειρικές.


ston-paschalino-gastronomo9

Κατευθείαν από τον αγρό
Σαλάτες με σπαράγγια, μαρούλι και παντζάρι που θα συνοδεύσουν όλα τα κρεατικά πιάτα της φετινής Άνοιξης.


ston-paschalino-gastronomo10

Με τα κόκκινα αυγά
Τσουγκρίζουμε, καθαρίζουμε, γεμίζουμε και απολαμβάνουμε. 5 πρωτότυπες γεμίσεις για να ετοιμάσουμε μεζεδάκια στο λεπτό.


ston-paschalino-gastronomo11

Το ημερολόγιο του Γαστρονόμου
Δευτέρα – λαχανικά. Τρίτη – κοτόπουλο. Τετάρτη – όσπρια. Πέμπτη – ζυμαρικά. Παρασκευή – ψάρι. Σάββατο – κρέας. 24 καθημερινές συνταγές για ένα ολοκληρωμένο συνταγολόγιο. Στη φωτογραφία γαύρος πλακί με μάραθα, ελιές και κάππαρη και ψαρομπιφτέκια με πάπρικα και σιμιγδάλι.


ston-paschalino-gastronomo12

Βάλαμε το μαρούλι στη σχάρα…
… και ετοιμάσαμε νοστιμιές με το εαρινό σαλατικό αλλά και με μάραθο. Μια δοκιμή θα σας πείσει.


ston-paschalino-gastronomo13

Τα μυστικά του σεφ
Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης νοστιμίζει την τάρτα με αρνί και περγαμόντο με λεμονόφυλλα!


ston-paschalino-gastronomo14

Στο ζαχαροπλαστείο
Ο Στέλιος Παρλιάρος ολοκληρώνει γλυκά το τραπέζι του Πάσχα με νόστιμα γλυκά από όλο τον κόσμο όπως το γεμιστό τσουρέκι από την Αυστρία σε δύο εκδοχές: με παπαρουνόσπορο ή καρύδι.

Με την Καθημερινή της Κυριακής, 01/04