Μια νύχτα στην ιχθυόσκαλα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξημερώματα στην ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας. Δεν έρχονται εδώ ψαράδες, αυτοί είναι στα ανοιχτά, στην αλιευτική περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Πηγαίνουν τις ψαριές στα κοντινότερα λιμάνια και ξαναγυρίζουν στο ψάρεμα. Τα αλιεύματα τα παραλαμβάνουν αντιπρόσωποι που έχουν τη δικαιοδοσία να τα πουλήσουν στις δημοπρασίες που γίνονται όλη νύχτα στην ιχθυόσκαλα. Η επίσκεψη στην αγορά είναι εμπειρία, την οποία δυστυχώς μόνο οι επαγγελματίες βιώνουν, οι ιχθυοπώλες, όσοι πωλούν σε λαϊκές ή έχουν εστιατόρια.

Γυαλίζουν τα ασημένια λέπια μέσα στα φελιζόλ. Οι αγοραστές τα καλοκοιτάζουν για να «χτυπήσουν» την πιο συμφέρουσα τιμή. Αυτή καθορίζεται κυρίως από την προσφορά. Αν υπάρχει μεγάλη ποσότητα από ένα ψάρι, θα πουληθεί φθηνά, ανεξάρτητα με το αν θεωρείται πρώτης κατηγορίας. Οι νύχτες της Δευτέρας είναι φορτωμένες για την ιχθυόσκαλα, όπως και της Παρασκευής, οπότε δεν μένει ούτε λέπι, καθώς στη Θεσσαλονίκη το περισσότερο ψάρι πωλείται Σάββατο. Τα μύδια υπάρχουν σε αφθονία λόγω των καλλιεργειών της περιοχής, ενώ τα υπόλοιπα όστρακα πηγαίνουν απευθείας στα καταστήματα λιανικής.

Η Ιχθυόσκαλα Μηχανιώνας σε αριθμούς

  • Από το 1995 λειτουργεί η αγορά, 35 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.
  • 2 τη νύχτα ξεκινούν οι δημοπρασίες των αλιευμάτων.
  • 50 αντιπρόσωποι ψαράδων παίζουν στο χρηματιστήριο του βυθού κάθε νύχτα.
  • 6 το πρωί οι αγοραπωλησίες έχουν ολοκληρωθεί.
  • 80 τόνοι ψάρια διακινούνται κατά μέσο όρο κάθε βράδυ στην αγορά.
  • 3 γειτονικές χώρες, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Αλβανία, προμηθεύονται – σε μικρό ποσοστό– ψάρια από την ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας καθημερινά.
  • 5%-10% είναι το ποσοστό των ψαριών εισαγωγής που φτάνουν εδώ.
  • 20% είναι τα ψάρια εκτροφής που διατίθενται.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή