Σίγουρα κάπου έχετε ακούσει ή έχετε διαβάσει πάνω σε μια φιάλη κρασιού την έκφραση «περιέχει θειώδη». Σε συζητήσεις, πάντα υπάρχει κάποιος που υπερηφανεύεται για το ότι ο θείος του λ.χ. παράγει αγνά κρασιά χωρίς τα «χημικά» του εμπορίου. Μια φορά, όταν ένας καθηγητής Οδοντιατρικής μού είχε πει το ίδιο, η απάντησή μου ήταν πως τότε δεν πρέπει να κάνει ένεση στους ασθενείς πριν από την απονεύρωση, αλλά να τους βγάζει το δόντι με τανάλια, όπως έκαναν παλιά (δεν μου ξαναμίλησε σε όλο το τραπέζι). Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, όπως πάντα.
Το θειώδες είναι ένα παραπροϊόν της αλκοολικής ζύμωσης και είτε προσθέσουμε είτε όχι υπάρχει σε μια μικρή ποσότητα μέσα στο κρασί και είναι ένα φυσικό συντηρητικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει να γράφεται πάνω στις φιάλες κρασιού η έκφραση «περιέχει θειώδη» γιατί υπάρχουν άνθρωποι που είναι αλλεργικοί σε μεγάλες ποσότητες θειώδους.
Τα κρασιά που παράγονται σήμερα έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα θειώδους σε σχέση με τα επιτρεπτά όρια που επιβάλλει ο νόμος. / Η έκφραση «Το καλύτερο χύμα κρασί δεν ξεπερνάει σε ποιότητα το χειρότερο εμφιαλωμένο», εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι σωστή. / Να θυμάστε πως δεν υπάρχει καλύτερο ή χειρότερο στο κρασί, μόνο διαφορετικό! Αυτό που μας αρέσει και μας κάνει και περνάμε ευχάριστα με τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας είναι το καλύτερο για τον καθένα μας. / Δοκίμασα και σας προτείνω ένα ευχάριστο καλοκαιρινό ροζέ από τη Βόρεια Ελλάδα, το Τέχνη Αλυπίας Ροζέ 2017, Syrah-Merlot-Sangiovese-Nebbiolo-Cabernet Sauvignon. Με έντονο χρώμα και με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων όπως φράουλα, βατόμουρο και βύσσινο, αρώματα ανθικά και ντομάτας καθώς και δροσιστική οξύτητα, μέτριο σώμα και επίγευση, συνδυάζεται με μια πίτσα ή μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα.