Νωρίς για δάκρυα, αργά για Νουτέλα

Νωρίς για δάκρυα, αργά για Νουτέλα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατακόκκινα μάτια, μικρά δαχτυλάκια να σκουπίζουν τα δάκρυα και στενοχώρια. Πολλή στενοχώρια για μια ποδιά και μια τηλεθέαση. Σκέφτομαι τα παιδιά μου, που δεν τους άρεσε να βλέπουμε φωτογραφίες από τα βαφτίσια τους, γιατί δεν ήθελαν να τα βλέπουμε να κλαίνε. Μου έρχεται στον νου η σκηνή (μία δεκαετία πριν) με ένα πιτσιρικάκι που έκλαιγε σπαρακτικά, κρυμμένο στην εσοχή μιας πολυκατοικίας· το ίδιο πιτσιρικάκι που το πρωί επέμενε με τόλμη και θράσος να αγοράσω την πραμάτεια του, είχε κρυφτεί για να αφήσει τα δάκρυά του ελεύθερα. Όμως τώρα, τα δάκρυα των παιδιών τα διαφημίζουμε, τα κάνουμε βορά σε ένα τηλεοπτικό κοινό καλοπροαίρετο ή κακοπροαίρετο και τα εκμεταλλευόμαστε, μένοντας πιστοί στην παλιά συνταγή που θέλει για την εκτόξευση της τηλεθέασης να έχεις στην εκπομπή σου ένα παιδί ή ένα σκυλί.

Αδυνατώ να δω με κατανόηση το ότι διαφημίζουμε το άγχος τους, την απογοήτευση, τον πανικό τους μπροστά σε ένα λάδι που τσιτσιρίζει και σε έναν πολυκόφτη που δεν συνεργάζεται. Δεν χαίρομαι ούτε με τη χαρά τους όταν οι κριτές τούς φορούν την πολυπόθητη ποδιά του τηλεοπτικού παιχνιδιού. Είναι μια χαρά αλλόκοτη, μάταιη, προσποιητή. Δυσανασχετώ με τους κριτές που προσπαθούν να πείσουν, κατά τη γνώμη μου όχι τα παιδιά, αλλά εμένα και τους ομοίους μου, ότι είναι ένα παιχνίδι που δεν έχει νικητές και νικημένους. Κάποια παιδιά παίζουν μαγειρεύοντας. Κάποια παιδιά δημιουργούν μαγειρεύοντας. Κάποια άλλα μαθαίνουν μαγειρεύοντας. Ας μαγειρεύουν, όμως, όλα στην ασφάλεια και στην ιδιωτικότητα του σπιτιού τους και οι κριτές τους ας είναι τα αδέρφια, τα ξαδέρφια, οι συμμαθητές τους, η θεία, ο μπαμπάς και η μαμά τους, στη γιορτή της οποίας έφτιαχναν την περίφημη σπιτική νουτέλα:

Σε ένα κατσαρολάκι αδειάζουμε 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, σπάμε 1 πλάκα σοκολάτα κουβερτούρα, ρίχνουμε λίγο βούτυρο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.

Πολτοποιούμε 1 σακουλάκι φουντουκόψιχα στο μπλέντερ, την προσθέτουμε στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν. Τα παιδιά με ανησυχίες ας προσθέσουν και λίγες νιφάδες αφρίνας, για την ένταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή