Το κρασί είναι τέχνη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το οινικό φθινόπωρο στην Αθήνα εγκαινιάζεται με ένα φεστιβάλ κρασιού που φιλοδοξεί να ανατρέψει το κατεστημένο των μέχρι τώρα σχετικών εκθέσεων. «Το φεστιβάλ σημαίνει την έναρξη της νέας σοδειάς και της νέας σεζόν, με όλα όσα μας διασκεδάζουν, μας ανεβάζουν και μας φτιάχνουν τη διάθεση», λένε οι διοργανωτές του (Fabric del vino, botilia.gr). Και συνεχίζουν: «Από την αρχαία ακόμα Ελλάδα, το κρασί ήταν πάντα συνυφασμένο με την τέχνη. Τροφή και καλλιτεχνική έμπνευση, το κρασί βρίσκεται πίσω από αμέτρητα δημιουργήματα γνωστών και άγνωστων καλλιτεχνών στο πέρασμα των αιώνων. Το κρασί είναι προϊόν πολιτισμού. Το ίδιο και η τέχνη. Η αγάπη και το πάθος γι’ αυτά τα δύο οδήγησε στη δημιουργία ενός φεστιβάλ αισθήσεων, όπου το κρασί –όπως και κάθε αντικείμενο πόθου– θα προβάλλεται ως έργο τέχνης, ως προσωπική έκφραση δημιουργίας του Έλληνα παραγωγού και όχι απλώς ως αντικείμενο προς πώληση».

Boutique οινοποιεία μικρού και μεσαίου μεγέθους θα παρουσιάσουν τα «έργα τέχνης» τους στις 28-29 Σεπτεμβρίου σε έναν χώρο ιδιαίτερο και πρωτοποριακό, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (Πειραιώς 256). Εκεί στεγάζεται το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της ΑΣΚΤ, όπως τα βασικά εργαστήρια, οι εργαστηριακές μονάδες και τα αμφιθέατρα, η βιβλιοθήκη, ο εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής», το θέατρο της σχολής και ο κινηματογράφος.

Συναντήσαμε την Κική Ακριώτη (ταμία στο νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδας, με πρόεδρο τον Απόστολο Μούντριχα) του ομώνυμου οινοποιείου, που έχει μπει στην οινική ζωή μας με τους «Ορειβάτες», και τη ρωτήσαμε για τη συμμετοχή της σε μία ακόμα έκθεση. «Μια ζωή λέμε ότι το κρασί είναι τέχνη, καιρός να το αποδείξουμε έμπρακτα», απάντησε γελώντας και συνέχισε: «Για μας, τα πολύ μικρά οινοποιεία, οι μικρές εκθέσεις έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και ανταποδοτικότητα. Οι επισκέπτες είναι στοχευμένοι, οινόφιλοι που έρχονται να δοκιμάσουν και να διαλέξουν τα κρασιά τους. Οι συζητήσεις μαζί τους είναι ουσιώδεις, και πρέπει να ομολογήσω ότι τουλάχιστον εμείς στο δικό μας οινοποιείο έχουμε δει εμπορικά αποτελέσματα περισσότερο από τις μικρές εκθέσεις παρά από τις μεγάλες, όπου επίσης συμμετέχουμε. Γιατί, όταν είσαι καινούργιος και μικρός, πώς θα σε γνωρίσει το κοινό;».

Τριάντα και πλέον οινοποιεία συμμετέχουν στο φεστιβάλ, τα περισσότερα νεοεμφανιζόμενα στο αθηναϊκό κοινό, αλλά ανάμεσά τους και παλιοί αγαπημένοι παραγωγοί. Περισσότερες λεπτομέρειες στο wineandartfestival.gr. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή