Λάμπρος Φισφής – Δημήτρης Μακαλιάς, τόπος στα νιάτα (και στο χιούμορ!)

Λάμπρος Φισφής – Δημήτρης Μακαλιάς, τόπος στα νιάτα (και στο χιούμορ!)

Έπαιξαν με μαχαίρια, δοκίμασαν ψωμί, πασαλείφτηκαν με μέλι, αντιμετώπισαν το αυστηρό βλέμμα του Masterchef Σωτήρη Κοντιζά και συμμετείχαν σε μια αστεία γευσιγνωσία με τον Λευτέρη Λαζάρου. Και όλα αυτά ενώ παρουσίαζαν τα 13α Βραβεία Ποιότητας του «Γαστρονόμου», που για πρώτη φορά φέτος γίνονται digital.

7' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι δουλειά έχει στο ίδιο πλατό ο Λευτέρης Λαζάρου με τον Λάμπρο Φισφή; Ο Σωτήρης Κοντιζάς με τον Δημήτρη Μακαλιά; 
Γιατί πίσω τους φιγουράρει φαρδύ πλατύ το logo του περιοδικού «Γαστρονόμος»; 
Τι το κωμικό έχει η γαστρονομία; 

Όλα αυτά τα φαινομενικά παράταιρα στοιχεία αποδείχτηκε ότι δένουν αρμονικά σε μια συνταγή πρωτότυπη όσο και νόστιμη, αστεία αλλά και συγκινητική. Μιλάμε για τα Βραβεία Ποιότητας του «Γαστρονόμου» και της «Καθημερινής», που φέτος για πρώτη φορά γίνονται digital. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η τελετή βράβευσης, αντί να γίνει σε μια αίθουσα με συγκεκριμένο αριθμό καλεσμένων, μεταφέρεται στο ψηφιακό περιβάλλον και μετράει την επιτυχία της όχι με την ένταση του χειροκροτήματος από το live κοινό αλλά με τα views που θα φέρει από το ψηφιακό κοινό, που είναι εν δυνάμει όλοι μας. Το αποτέλεσμα θα «ανέβει» στο κανάλι youtube του «Γαστρονόμου» (youtube.com/gastronomosonline) και θα κάνει πρεμιέρα αύριο Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στις 20.00. Τότε θα σηκωθεί η αυλαία και θα αποκαλυφθούν οι σπάνιες και συγκινητικές ιστορίες των 15 Ελλήνων παραγωγών και εμπόρων ποιοτικών τροφίμων που βραβεύει φέτος ο «Γαστρονόμος» στα δικά του Όσκαρ γεύσης και ήθους. Φέτος, μάλιστα, οι άνθρωποι του περιοδικού έδωσαν μία ακόμα στιβάδα νοήματος στα βραβεία, αποφασίζοντας να τιμήσουν αποκλειστικά νέους παραγωγούς της γενιάς της οικονομικής κρίσης, τους «Μικρούς Ήρωες» της εποχής μας, όπως τους αποκαλούν, εκείνους δηλαδή που κατάφεραν με δυναμισμό και διορατικότητα, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, να πετύχουν. 

Ψηφιακοί και ωραίοι

Για μια διοργάνωση που μετράει δεκατρία χρόνια ζωής, η μετάβαση στο ψηφιακό περιβάλλον είναι μια εξαιρετικά τολμηρή κίνηση. Επιβλήθηκε από τις συνθήκες του λοκντάουν ως μια αναγκαία αναδίπλωση, προκειμένου να μη διαταραχθεί η συνεχής λειτουργία του θεσμού, αλλά ουδέν κακόν αμιγές καλού. Φέτος, για πρώτη φορά θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη βράβευση όλοι όσοι ενδιαφέρονται και καταρχήν οι ίδιοι οι αναγνώστες του «Γαστρονόμου». To γεγονός ότι το event –που παρήγαγε η εταιρεία Digital Minds– παρουσιάζουν δύο δημοφιλείς κωμικοί, ο Λάμπρος Φισφής και ο Δημήτρης Μακαλιάς, οι οποίοι έχουν ισχυρή παρουσία στο youtube και κάνουν απίστευτο «γκελ» στο νεανικό κοινό, φέρνει πολλά ευπρόσδεκτα στοιχεία χιούμορ και αυτοσχεδιασμού στο αυστηρά οριοθετημένο τελετουργικό που ακολουθούν συνήθως τέτοιου είδους απονομές. 

Λάμπρος Φισφής – Δημήτρης Μακαλιάς, τόπος στα νιάτα (και στο χιούμορ!)-1
Μία από τις ωραίες εκπλήξεις στα digital Βραβεία του «Γαστρονόμου» είναι το χιουμοριστικό σκετς των δύο παρουσιαστών με συμπρωταγωνιστή τον σεφ Σωτήρη Κοντιζά. © Νίκος Καρανικόλας

Πώς προέκυψε όμως αυτή η συνεργασία και πώς «κόλλησε» το θέμα των Βραβείων με τους δύο κωμικούς; «Το γεγονός ότι φέτος στόχος ήταν να βραβευτούν νέοι παραγωγοί της γενιάς της οικονομικής κρίσης μάς ταίριαζε γιατί κι εμείς έχουμε ξεκινήσει την ουσιαστική δουλειά μας μέσα στην κρίση. Δεν έχουμε ζήσει τα καλά χρόνια που ακούμε να λέγονται. Στην αρχή της κρίσης ήταν που γύρισα από την Ολλανδία, όπου έκανα stand up. Τότε είχα ξεκινήσει να γράφω την κωμική σειρά “Η γενιά των 592 ευρώ”, που παίχτηκε στην τηλεόραση και στάθηκε αφορμή για την πρώτη μου γνωριμία με τον Δημήτρη. Οπότε ταίριαξε πάρα πολύ ωραία ότι θα παρουσιάσουμε νέους ανθρώπους που το πάλεψαν και προσπάθησαν να κάνουν κάτι μέσα σε αυτά τα χρόνια», εξηγεί ο Λάμπρος. 

Έχει μόλις ολοκληρωθεί ένα ολοήμερο γύρισμα στο στούντιο, ένας κουραστικός αλλά συγκινητικός μαραθώνιος από ζωντανές συνδέσεις με παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Οι παρουσιαστές έχουν συνομιλήσει μέσω webcam με 30 διαφορετικούς ανθρώπους, έχουν κάνει αυτοσχεδιαστικά κωμικά σκετς με συμπρωταγωνιστές διάσημους σεφ, έχουν μιλήσει με τους ρεπόρτερ του «Γαστρονόμου» για κάθε βραβείο ξεχωριστά και όλα αυτά σχεδόν χωρίς διάλειμμα. Είναι κατάκοποι, και όμως παραμένουν κεφάτοι και πρόθυμοι να μιλήσουν για την εμπειρία τους, τα σχέδιά τους και τη ζωή τους στην καραντίνα.

Λάμπρος Φισφής – Δημήτρης Μακαλιάς, τόπος στα νιάτα (και στο χιούμορ!)-2
Μακαλιάς: Γιλέκο, πουκάμισο, παντελόνι, παπιγιόν: Nr-Robotis.  
Φισφής: Γιλέκο, πουκάμισο, παντελόνι, γραβάτα: Nr-Robotis

 

Για τον «Γαστρονόμο» τα digital βραβεία είναι μια πρωτιά. Εσείς όμως έχετε εξοικειωθεί με τον ψηφιακό κόσμο. Στο κανάλι του Λάμπρου στο youtube βλέπουμε βίντεο με αποσπάσματα από stand-up που κοντεύουν τα 2 εκατομμύρια προβολές. 

Λ. Φ.:
Τους τελευταίους μήνες όλα τα πράγματα πάνε προς το digital. Κάποια πράγματα μεταφέρονται καλά σε αυτό το ψηφιακό περιβάλλον, άλλα όχι. Κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν και καλύτερα. Ας πούμε το ότι ξαφνικά αυτά τα βραβεία θα μπορέσει να τα δει όποιος θέλει, θα είναι δηλαδή η πρόσβαση πολύ πιο ανοιχτή από ό,τι στο παρελθόν, αυτό είναι ένα πολύ θετικό κομμάτι, μια καλή παρενέργεια αυτού που ζούμε. 
Δ. Μ.: Βέβαια είναι και μια συνολική μετατόπιση. Πολλά πράγματα που δεν είχαν καθόλου στη σκέψη τους να πάνε στο digital κομμάτι, βλέπουμε πια ότι, λόγω της εποχής, πρέπει να συμμορφωθούν με αυτή τη νέα συνθήκη. Κι έτσι βλέπουμε ότι μπαίνει στη ζωή μας και το θέατρο μέσω livestreaming. Εγώ προσωπικά διαφωνώ. Το να ανεβάζεις μια παλιά παράσταση και να τη βλέπει το κοινό τώρα είναι αποδεκτό. Το να βγαίνεις σε μια σκηνή άδεια, χωρίς κοινό, και να παίζεις για να το βλέπουν οι άλλοι από το σπίτι τους εμένα με ξενίζει. Δεν μου φαίνεται σωστό, δεν θα μπορούσα να παίζω σε μια σκηνή χωρίς να υπάρχει ούτε ένας θεατής. Για έναν θεατή μπορεί να παίξω, για κανέναν δεν βρισκω λόγο. 

Εσείς ανακαλύψατε το προζύμι στο λοκντάουν;

Λ. Φ.:
Εννοείται! Γενικώς, ασχολούμαι αρκετά με τη μαγειρική, είναι το χόμπι μου. Εγώ είμαι αυτός που μαγειρεύει στο σπίτι μας. Ακολουθώ το εβδομαδιαίο πρόγραμμα που πήρα από τη μητέρα μου, δηλαδή μία φορά την εβδομάδα όσπρια, μία κοτόπουλο, μία ψάρι, μία κρέας κ.λπ. Δεν είμαι από αυτούς που δημιουργούν μόνοι τους, είμαι από αυτούς που ακολουθούν συνταγές, και αυτό είναι που μου αρέσει. Συγκεντρώνομαι, βλέπω τα βήματα και ηρεμώ. Οπότε μέσα στην πρώτη καραντίνα ήμουν μέσα σε όλα, και ψωμί και πίτσα, ό,τι υπήρχε.
Δ. Μ.: Εμείς πριν από την καραντίνα δεν ασχολούμασταν καθόλου με το κομμάτι της μαγειρικής. Φουλ τάπερ και ντελίβερι. Αλλά με το που ξεκίνησε το λοκντάουν υπάρχει μόνιμα ένα τάμπλετ στον πάγκο της κουζίνας. Εγώ πήγαινα σούπερ μάρκετ και ψώνιζα και η γυναίκα μου μαγείρευε από εκλεπτυσμένα πράγματα μέχρι πίτσα από ψωμί του τοστ. Είδα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ που δεν είχα ιδέα ότι υπάρχουν!
Λ. Φ.: Ισχύει. Ερχόταν και μας έλεγε «παιδιά, το ξέρατε ότι έχουν φρούτα και λαχανικά;».
Προσπαθήσατε να βάλετε και την κωμωδία μέσα στην παρουσίαση των βραβείων. Πόσο εύκολο ήταν αυτό; Ένα σημείο που ξεχωρίσατε από αυτή τη διαδικασία; 
Λ. Φ.: Το ωραίο με τον αυτοσχεδιασμό είναι ότι γίνεται tailor made σε οποιαδήποτε κατάσταση. Αυτό το δουλεύουμε χρόνια, οπότε κούμπωσε ωραία και στον «Γαστρονόμο». Αυτό όμως που μου άρεσε ιδιαίτερα και έγινε προς το τέλος, γι’ αυτό να μείνετε να δείτε τα βραβεία μέχρι το τέλος, είναι ένα παιχνίδι το οποίο έχουμε να παίξουμε με τον Δημήτρη εφτά χρόνια και το ξεθάψαμε ειδικά για τα Βραβεία. Λέγεται «χέρια βοηθείας» και πάντα θέλαμε να συμμετέχει σε αυτό κι ένας διάσημος σεφ. Μας τον έφερε τώρα ο «Γαστρονόμος», είναι ο κύριος Λαζάρου, ο οποίος έπαιξε μαζί μας και ήταν πραγματικά και για εμάς πάρα πολύ αστείο. Ο άνθρωπος αυτός έχει πάρα πολύ χιούμορ. 

Λάμπρος Φισφής – Δημήτρης Μακαλιάς, τόπος στα νιάτα (και στο χιούμορ!)-3
Φισφής: Σμόκιν, πουκάμισο, γραβάτα: Corneliani (Ritzi store).
Μακαλιάς: Σμόκιν, πουκάμισο, παπιγιόν, ποσέτ: Corneliani (Ritzi store)

 

Χωρίς να κάνουμε spoiler, ποια περίπτωση από τους βραβευμένους σάς εντυπωσίασε περισσότερο;

Λ. Φ.:
Όλες οι ιστορίες είχαν ένα κομμάτι που ήταν πολύ γνώριμο. Είτε είναι άνθρωποι που έκαναν μια δουλειά για δέκα χρόνια και την παράτησαν για να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα, είτε είναι ζευγάρια, αδέρφια και φίλοι που αποφάσισαν να κάνουν κάτι από κοινού. Μόνοι, χωρίς βοήθεια από το κράτος. Είναι ιστορίες και πράγματα που όλοι όσοι μείναμε στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης τα βιώσαμε. 
Δ. Μ.: Εμένα αυτό που με συγκίνησε πάρα πολύ είναι οι ελληνικές μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που πέρασαν στην επόμενη γενιά. Τα παιδιά που έφυγαν, σπούδασαν κάτι άλλο, και όμως αποφάσισαν να γυρίσουν και να αναλάβουν αυτή τη μικρή επιχείρηση, ξεπερνώντας τους γονείς τους, πηγαίνοντάς τη βήματα παραπέρα και φέρνοντάς τη στο σήμερα. Είναι εντυπωσιακό και συγκινητικό γιατί είπαν: «Έχω ένα πραγματικό διαμάντι, το οποίο το έχω αφήσει και έχει θαμπώσει, αλλά θα το γυαλίσω και θα το κάνω καλύτερο». Ήταν όλοι ένας προς έναν περιπτώσεις που λες «θα ήθελα να τους γνωρίσω». ■

Τα Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμου θα μεταδοθούν σήμερα Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στις 20.00 μέσα από το κανάλι youtube.com/gastronomosonline.

⇒ Τον Λάμπρο Φισφή μπορούμε να τον απολαύσουμε αυτόν τον καιρό σε μια παλαιότερη παράσταση stand-up comedy, το «Δες το θετικό», η οποία είχε βιντεοσκοπηθεί στο θέατρο «Βέμπο» μπροστά σε ένα κοινό επτακοσίων θεατών και προβάλλεται on demand μέσω τoυ Viva. Παράλληλα, έχει ανοίξει η προπώληση για μια νέα παράσταση, με τίτλο «Αυτά είναι», που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2021.
⇒ Ο Δημήτρης Μακαλιάς πριν από την επιβολή του πρώτου λοκντάουν έπαιζε στην παράσταση «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη» δίπλα στη Μιμή Ντενίση και παράλληλα ετοιμαζόταν να παίξει σε μια νέα κινηματογραφική ταινία, το «Σμύρνη μου αγαπημένη», ενώ συμμετείχε σε διάφορα stand-up events ‒ σχέδια που αναμένεται να συνεχίσουν όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες. 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή