ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»

Επώνυμη αρχιτεκτονική

Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της νέας χρονιάς φέρουν την υπογραφή διάσημων μελετητών και γραφείων.

Επώνυμη αρχιτεκτονική

FOSTER + PARTNER 
Apple Store Marina Bay, Σιγκαπούρη

Από το άκαμπτο αλλά τόσο γοητευτικό σχήμα που έχει το όστρακο εμπνέεται το νέο κατάστημα της Apple στο Singapore Bay. Ο γυάλινος θόλος διαμέτρου 30 μ. είναι προϊόν συνεργασίας μεταξύ των ομάδων σχεδιασμού της Apple και του αρχιτεκτονικού γραφείου Foster + Partners. Το φουτουριστικό κέλυφος του Apple Marina Bay Sands διαλύει τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, δίνοντας την αίσθηση ότι πλέει απαλά στο νερό, μπροστά από την προμενάδα του εμπορικού κέντρου The Shoppers. Η ένταση και το χρώμα του φωτός στο εσωτερικό μεταβάλλονται διαρκώς, δημιουργώντας εφήμερες παραστάσεις και αποϋλοποιώντας τη δομή του κτιρίου.
Τα 114 γυάλινα πάνελ πληρούν τους δείκτες που έχει ορίσει η BCA Green Mark, το σύστημα αξιολόγησης βιωσιμότητας της Σιγκαπούρης, ενώ οι πολυλειτουργικοί ομόκεντροι δακτύλιοι σκίασης παρέχουν ηχητική απορρόφηση. Τέλος ο «οφθαλμός», στην κορυφή του θόλου, ρίχνει μια ακτίνα φωτός στον χώρο, μια έμπνευση που πηγάζει από τον δραματικό φωτισμό στο Πάνθεον.

TADAO ANDO
La Bourse de Commerce – Pinault Collection, Παρίσι

eponymi-architektoniki0
© Patrick Tourneboeuf

Mε τη μινιμαλιστική αισθητική του, ένα μείγμα αυστηρότητας και αγνότητας, ο Tαντάο Άντο είναι ένας από τους λίγους αρχιτέκτονες που ανοίγει διάλογο μεταξύ μορφής και χρόνου. Για την αναμόρφωση του κτιρίου Bourse de Commerce σε μουσείο συνδύασε τη ριζοσπαστικότητα με την απλότητα, σεβόμενος την ιστορικότητα του εμβληματικού κτίσματος, το οποίο έχει ζωή τεσσάρων αιώνων. 

Η σχεδιαστική ιδέα γεννά έναν νέο κόσμο μέσα στον παλιό. Έτσι, μέσα στην υπάρχουσα ροτόντα προστέθηκε ένας κύλινδρος με διάμετρο 30 μ. x 9 μ. ύψος, που προσφέρει μοναδική θέα στον θόλο και στα φρέσκο που διακοσμούν τους τοίχους. 

eponymi-architektoniki1
© Patrick Tourneboeuf

Το Bourse de Commerce – Pinault Collection επιχειρεί μια σύγχρονη εμπειρία επίσκεψης, μέσω της ποιότητας των χώρων, των επίπλων των Γάλλων designers Ronan και Erwan Bouroullec, των βοηθημάτων και των υπηρεσιών που προσφέρει. Το μουσείο είναι μια ανοιχτή πρόσκληση σε συνάντηση με την τέχνη, τους καλλιτέχνες και τη δημιουργία. Διαθέτει δέκα γκαλερί, αμφιθέατρο, studio για video, φουαγέ για performances, installations, κ.ά., όπως και το εστιατόριο Halle aux grain.  

SNOHETTA
Lofoten Opera Hotel, Νορβηγία

eponymi-architektoniki2
© Snøhetta and MIR

Το τοπίο στην περιοχή Glåpen, το πιο απομακρυσμένο δυτικό τμήμα του Lofoten, κοντά στην πόλη Sørvagen στη Νορβηγία, είναι μεγαλοπρεπές και ηλιόλουστο. Η παραθαλάσσια τοποθεσία συνδέει τον ωκεανό με τα βουνά προς τα βόρεια και βορειοδυτικά. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta, με έδρα το Όσλο, που ειδικεύεται στις αρχιτεκτονικές μελέτες και εφαρμογές τοπίου, αφού πρώτα εξέτασε τις υποδομές και τις χρήσεις, τους περιορισμούς του τοπίου, την προσβασιμότητα, τη βιωσιμότητα, όπως και τη σύνδεση με τους εξωτερικούς χώρους, σχεδίασε ένα καμπύλο «σώμα» έκτασης 11.000 τετραγωνικών μέτρων, απλωμένο πάνω στα βράχια, που στεγάζει μεικτές χρήσεις: ξενοδοχειακή μονάδα και διαμερίσματα, εγκαταστάσεις spa, πισίνες με θαλασσινό νερό, αμφιθέατρο, κ.ά. Το συγκρότημα αιχμαλωτίζει και αναναδεικνύει την εντυπωσιακή φύση και τον πολιτισμό της περιοχής, την κουλτούρα της παραλίας και του storstugan (της «μεγάλης καλύβας», όπως μεταφράζεται, που στο σπίτι κάθε οικογένειας φέρει τα δικά της χαρακτηριστικά). Ένας από τους κύριους στόχους του έργου είναι να προσελκύσει νέους επισκέπτες στο Lofoten, το οποίο αποτελεί μία από τις 18 εθνικές τουριστικές διαδρομές της Νορβηγίας, μήκους 184 χλμ.

HEATHERWICK STUDIO
Maggie’s Leeds, μεγαλη βρετανία

eponymi-architektoniki3
©Hufton+Crow

Τα κέντρα Maggie υποστηρίζουν δωρεάν άτομα με καρκίνο, ακολουθώντας την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να «χάσουν τη χαρά». Το Heatherwick Studio ανέλαβε τον σχεδιασμό ενός νέου κτιρίου και την αναβάθμιση της υπάρχουσας μονάδας στο Γιορκσάιρ, όπου το προσωπικό προσπαθούσε να βελτιώσει την εμπειρία των ασθενών με ένα πιάνο και διακοσμώντας τους τοίχους με πίνακες ζωγραφικής. Οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν ένα μοντέρνο, χαλαρό «σπίτι» με ζεστά, φυσικά υλικά, το οποίο υποδέχεται καθημερινά 110 επισκέπτες.

eponymi-architektoniki4
©Hufton+Crow

 

Το νέο κτίριο τοποθετήθηκε στην κορυφή ενός λόφου –και όχι στην πλαγιά– για να δίνει θέα στους φιλοξενούμενους μακριά από το νοσοκομείο. Η οροφή του δεν είναι ενιαία, αλλά αναπτύσσεται σε τρεις κρεμαστούς κήπους, και όλοι οι εσωτερικοί χώροι έχουν άμεση πρόσβαση στους εξωτερικούς φυτεμένους χώρους, επιχειρώντας να αποκαταστήσουν την επαφή με τη φύση. Το κτίριο χαρακτηρίζει η εξωστρέφεια, ωστόσο υπάρχουν πολλά σημεία με ιδιωτικότητα όπου μπορεί κανείς να απομονωθεί.

SCA 
Sunac Guangzhou Grand Theatre, Kίνα

eponymi-architektoniki5
© Chong Art [email protected] | Steven Chilton Architects 2020

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Steven Chilton Architects, με έδρα το Λονδίνο, ανέλαβε τον σχεδιασμό του Μεγάλου Θεάτρου Sunac, χωρητικότητας 2.000 θέσεων, στην Κουανγκτσόου, ΝΔ του Χονγκ Κονγκ. Η πόλη υπήρξε γενέτειρα του «Silk Road on the Sea» και σημαντικό κέντρο για τις τέχνες και το εμπόριο από τη χρυσή εποχή της Δυναστείας των Χαν. Για χιλιάδες χρόνια εξαιρετικοί καλλιτέχνες της ζωγράφιζαν και κεντούσαν μύθους πάνω σε μεταξωτές ενδυμασίες και ταπισερί. Το κέλυφος του κτιρίου εμπνέεται από τις φυσικές πτυχώσεις που δημιουργούνται στο ύφασμα όταν το ακουμπάς σε μια επιφάνεια. Αντίστοιχα οι είσοδοι/έξοδοι μιμούνται τα τυχαία ανοίγματα που προκύπτουν σε διάφορα σημεία της βάσης από την επαφή. «Το κτίριο αναδεικνύει την ιστορία και τη δημιουργική ενέργεια της πόλης», αναφέρει ο Στίβεν Τσίλτον, ο οποίος συνέδεσε την τέχνη του τατουάζ με τις εικονογραφήσεις του Ζανγκ Χονγκφέι για το «100 Birds Paying Homage to the Phoenix», ψηφιοποιώντας τις φιγούρες και διακοσμώντας με αυτές τα διάτρητα πάνελ αλουμινίου στην πρόσοψη. Το αμφιθέατρο, πέρα από τυπικές παραγωγές, μπορεί να φιλοξενήσει και θεάματα με νερό, καθώς διαθέτει πισίνα που βυθίζεται έως και 9 μέτρα. ■