Πάμε παιδική χαρά;

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζητούμενο ήταν ένας αντισυμβατικός και διασκεδαστικός χώρος για παιδιά. Το project ανατέθηκε στον ντιζάινερ και εικαστικό Jaime Hayon, του οποίου η παιγνιώδης σχεδιαστική γλώσσα ταίριαξε τέλεια στο concept. Ο πολυχώρος MOKA, που σχεδίασε ο Ισπανός μέσα στο Hyundai Museum of Kids’ Books & Art στη Νότια Κορέα, περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, κήπο και παιδική χαρά, η οποία μάλιστα βραβεύτηκε στα Wallpaper* Design Awards 2021 / Best Playground. 

Άξιος διάδοχος των πολύχρωμων κόσμων που σχεδίαζε ο Ιταλός μαέστρος Alessando Mendini, ο Hayon δημιούργησε τρεις χώρους ελκυστικούς στα παιδιά. Στη MOKA Library, για παράδειγμα, γιγαντιαίες φιγούρες κρατούν την οροφή, ενώ οι φούστες τους μετατρέπονται σε αναπαυτικά καθίσματα, όπου κάθονται τα πιτσιρίκια για να διαβάσουν ένα από τα 2.000 παιδικά βιβλία με θέμα τη φύση, που θα βρουν στα ράφια της. «Συνήθως, οι βιβλιοθήκες είναι το αντίθετο των χώρων που θέλουν να είναι τα παιδιά», εξηγεί ο ντιζάινερ.  

Ο Κήπος με τα Γλυπτά απευθύνεται σε ολόκληρη την οικογένεια, που απολαμβάνει τη βόλτα ανάμεσα στο τεράστιο σιντριβάνι-κεφάλι και στα γλυπτά από γρανίτη. Οι κήποι καλύπτουν την ανάγκη του ανθρώπου για επαφή με τη φύση. «Αναρωτήθηκα, λοιπόν, τι μου αρέσει στους κλασικούς κήπους και το εφάρμοσα με σύγχρονο τρόπο».

Τέλος, στο MOKA Play πρωταγωνιστής είναι το παιχνίδι. Οι μικροί επισκέπτες τρέχουν, σκαρφαλώνουν και γλιστρούν πάνω στα σώματα ενός σκύλου, ενός ελέφαντα, ενός λάμα και ενός τεράστιου Πινόκιο. «Τα παιδιά είναι μηχανές φαντασίας. Είναι εκπληκτικό να βλέπεις τις αντιδράσεις τους και πώς διαβάζουν τα στοιχεία του χώρου». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή