Oι κήποι του κόσμου στην Κηφισιά

Oι κήποι του κόσμου στην Κηφισιά

Η 67η Ανθοκομική Έκθεση εμπνέεται από τα φυτά του πλανήτη και συνδυάζει την παράδοση με τις σύγχρονες τάσεις στην κηποτεχνία σε έναν περίπατο.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ταξίδι σε έναν τόπο ξεκινάει πρώτα από τις αισθήσεις, γι’ αυτό η επαφή με τη φύση προσφέρει την ικανοποίηση μιας απόδρασης. Η επίσκεψη στην ανοιξιάτικη γιορτή της ελληνικής ανθοκομίας που διοργανώνεται από το 1896 έχει συνδυαστεί για τους περισσότερους από εμάς με την αγορά φυτών για το σπίτι. Φέτος όμως η 67η Ανθοκομική Έκθεση στο Άλσος Κηφισιάς μάς επιφύλασσε ενδιαφέρουσες εκπλήξεις. Με μια μόνο βόλτα στο Θεματικό Πάρκο «Κήποι του Κόσμου» μάς ταξιδεύει σε εννέα χώρες με σπουδαία παράδοση στην κηποτεχνία. Ελλάδα, Ιαπωνία, Αγγλία, Γαλλία, Βραζιλία, Μεξικό, Ισπανία, Ολλανδία και Αυστραλία δείχνουν τις τεχνοτροπίες τους και τα ιδιαίτερα οικοσυστήματά τους. Συντοντίστρια του εγχειρήματος ήταν η γεωπόνος-αρχιτέκτων τοπίου Εριφύλη Ελίνα Κατσίκα.

Oι κήποι του κόσμου στην Κηφισιά-1

Εκτός από τα φυτά, την αισθητική εμπειρία κάθε κήπου ολοκληρώνουν ο σχεδιασμός και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του. Νερό, πέτρες και φυτά πρωταγωνιστούν στον Ιαπωνικό Κήπο, έναν χώρο ηρεμίας, ανανέωσης και ψυχικής αναζωογόνησης, τη μελέτη του οποίου έκαναν η Εύα Παπαδημητρίου και η Ελίνα Κατσίκα. Συμμετρίες, έντονα χρώματα και διαφορετικές υφές φυτών εμπνευσμένα από τον Κήπο των Βερσαλλιών και την εξοχή της Προβηγκίας κυριαρχούν στον Γαλλικό Κήπο, τον οποίο σχεδίασε η Ελευθερία Σπαντιδάκη. Πολυχρωμία, κάκτους και αιώρες πάντρεψε η Κλέα Βολοβίνη στον Μεξικάνικο Κήπο, ενώ τρεις ενότητες με κεντρικό στοιχείο όλων την ξερολιθιά αναπτύσσονται στον Ελληνικό Κήπο. Τη μελέτη του περιπτέρου έκαναν οι UBUplan architects και η Λένα Αθανασιάδου, επιχειρώντας μέσα από τις διαδρομές που σχεδίασαν να βοηθήσουν τον επισκέπτη να καταλάβει την ελληνική φύση βιώνοντας τον δυναμισμό και τη μεταβλητότητά της. Στο στήσιμό του συμμετείχαν η Αναστασία Παπαδοπούλου και η Eugenia-Melanie Giannuli, δύο κυρίες που γνωρίζουν πολύ καλά την ελληνική χλωρίδα.

Oι κήποι του κόσμου στην Κηφισιά-2

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στα φυτά που υπήρχαν στους ιστορικούς κήπους των αρχοντικών της Κηφισιάς. Υπό την καθοδήγηση των γεωπόνων Γιάννη Γρ. Σπαντιδάκη και Νίκου Θυμάκη μαθαίνουμε για τα πιο διαδεδομένα είδη που τους κοσμούσαν, όπως τους άκανθους, τις ντάλιες, τις τριανταφυλλιές, και το στοιχείο του νερού, που εδώ εμφανίζεται με πιο σύγχρονο τρόπο, με μοντέρνες μεταλλικές στέρνες. 

Ακολουθεί το πλούσιο φυτωριακό τμήμα, όπου οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν φυτά και να ενημερωθούν για τα είδη και τις ποικιλίες των παραγωγών.

IΝFO
Έως 23 Μαΐου 2021. Καθημερινά 10.00-22.00, με ελεύθερη είσοδο έως τις 16.00. Σαββατοκύριακο και μετά τις 16.00 τις καθημερινές, η είσοδος είναι 
1,5 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή