Street food αμπιγέ

Πέντε μαγαζιά που αναδεικνύουν το φαγητό στο χέρι σε εμπειρία εστιατορικού επιπέδου.

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θυμάμαι πόσο είχαμε γελάσει όταν πριν από μια δυο δεκαετίες, με μπόλικο αλκοόλ να κυλάει στις φλέβες μας, μπήκαμε σε μια κρεπερί τις πρώτες πρωινές ώρες μιας Κυριακής και παραγγείλαμε για χαβαλέ κρέπες με κοκκινιστό μοσχαράκι. Ε, λοιπόν, αυτή η ιδέα που κάποτε έμοιαζε με ανέκδοτο, όπως και άλλα αντίστοιχα, τότε γαστρονομικά ανάλεκτα, σερβίρονται σήμερα σε θαυμάσιες παραλλαγές στην πλατεία Αυδή, σε ένα γωνιακό σουβλατζίδικο στο Παγκράτι, σε μια ανοιχτωσιά της Πραξιτέλους και σε πολλά ακόμα σημεία της Αθήνας. Μικρά μαγαζιά από ρομαντικούς τρελούς που μαγειρεύουν «σεφίστικα», μας φροντίζουν πιο πολύ και από τη μαμά μας και μας ταΐζουν τα πιο καθαρά «βρόμικα» που υπάρχουν μόνο στα καλύτερά μας όνειρα. 

Τυλιχτό με κοτόπουλο, γιαούρτι και αμύγδαλα

Street food αμπιγέ-1

Αναδεύω το κολονάτο ποτήρι με το natural wine για να τσεκάρω αν το κρασί έχει «φελλό», πίνω μια πρώτη γουλιά και προσπαθώ να εντοπίσω τα αρώματα στόματος και τη διάρκεια επίγευσης. Είμαι όρθια σε ένα γωνιακό σουβλατζίδικο και η σάλτσα από το σουβλάκι μόλις έσταξε στο παντελόνι μου. Ακούγεται σουρεάλ, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Στο νεο-τραντίσιοναλ (όπως αυτοπροσδιορίζεται) σουβλατζίδικο ονόματι Μίμης, διαθέτουν και λίστα με εμφιαλωμένα κρασιά. Έχοντας πει αυτό, τα κουζινικά δρώμενα δεν θα μπορούσαν να έχουν αφεθεί σε δεύτερη μοίρα. Οι πίτες είναι χειροποίητες, οι σάλτσες επίσης, τα κρέατα διαλεχτά, μαριναρισμένα σχολαστικά και ψημένα υποδειγματικά. Μεταξύ άλλων, δοκιμάστε το τυλιχτό τους με κοτόπουλο και κρεμμύδι, καρότο και σέλερι, που σιγομαγειρεύονται σε γάλα αμυγδάλου, και συνοδεύεται με γιαούρτι, αμύγδαλα, μπούκοβο και ντομάτα ψημένη στα κάρβουνα.
Μίμης / Ευφράνορος 10, Παγκράτι, Τ/210-75.65.789

Κρουασάν με σπανάκι

Street food αμπιγέ-2

Overoll κρουασαντερί λοιπόν. Σημεία και τέρατα συμβαίνουν εν έτει 2020 και 2021 στην Αθήνα. Μέχρι και κρουσαντερί αξιώσεων άνοιξε. Οι ιδιοκτήτες Άλκης Ζέρβας, Γιάννης Κίκιρας και Σπύρος Παππάς είναι τρεις ζαχαροπλάστες που ανοίγουν κάθε μέρα φύλλο κρουασάν, φουρνίζουν και ξεφουρνίζουν δύο και τρεις φορές, έτσι ώστε να υπάρχουν πάντα φρέσκα τα μυρωδάτα, παριζιάνικου επιπέδου, κρουασάν τους. Έκανα την παρθενική μου δοκιμή με την κλασική εκδοχή του κρουασάν, όπου μπόρεσα να διαπιστώσω πως εμπεριέχει τέχνη και καλά υλικά. Όσες παραλλαγές επί του κεντρικού θέματος έχω δοκιμάσει ήταν έξοχες. Μαθαίνω όμως ότι το εμπνευσμένο κρουασάν με τη γέμιση της σπανακόπιτας είναι αυτό που, δικαίως, σπάει ταμεία.
Overoll / Πραξιτέλους 27, Αθήνα, Τ/211-41.98.151

Πίτσα salsiccia e friarielli

Street food αμπιγέ-3

Ίσως είναι η πιο σκληροπυρηνικά ναπολιτάνικη πίτσα στην Αθήνα. Η salsiccia e friarielli είναι η εθνική πίτσα της Νάπολης και φτιάχνεται με το πιο ωραίο ζυμάρι της οικουμένης. Προσπαθώντας να σκεφτώ λόγους που δεν έχει γίνει γνωστή στα καθ’ ημάς, μπορώ μόνο να φανταστώ ότι φταίει αυτό το friarielli, ένα πικρούτσικο χορταρικό, ελληνιστί ραπίνι (μπρόκολο rabe), το οποίο δεν διατίθεται στην ελληνική αγορά και σχεδόν μας είναι άγνωστο. Κατά τα άλλα, η εν λόγω εκδοχή της ναπολιτάνικης πίτσας περιλαμβάνει σαλσίτσια, ένα είδος πικάντικου, χωριάτικου λουκάνικου και πρόβολα ή σκαρμότσα. Ο Ναπολιτάνος σεφ του La Bella Napoli, Μάρκο Τζεναμπόνι, εισάγει τα υλικά από την πατρίδα του, γιατί είναι περφεξιονίστας. Η μαργαρίτα του είναι μικρό αριστούργημα, αλλά και η εκδοχή της πίτσας Salsiccia e friarielli είναι πιστό αντίγραφο της αυθεντικής. 
La Bella Napoli / Ρουμπέση 64, Νέος Κόσμος, Τ/211-11.50.602

Tacos al pastor

Street food αμπιγέ-4

Η μεξικάνικη κουζίνα, που είχε πολλές άτυχες στιγμές στα έθνικ εστιατόρια της Αθήνας, δικαιώνεται με ωραία, χειροποίητα υλικά και σωστές εκτελέσεις, σε ένα μικρό μαγαζάκι, μια taqueria στην πλατεία Καρύτση. Το Poncho Tacοs είναι στην πραγματικότητα μια μακρόστενη κουζίνα με έναν πάγκο και μια σούβλα με χοιρινό γύρο που έχει ένα ζουμερό κομμάτι ανανά καρφωμένο στην κορυφή. Μικρό είναι και το μενού του, που περιλαμβάνει τρία τάκος και τρία κεσαντίγιας, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι βετζετέριαν. Τα αγαπημένα μου είναι τα tacos al pastor με φρεσκοφτιαγμένες τορτίγιες, χοιρινό, κρεμμύδι, ανανά και φρέσκο κόλιανδρο. Για συνοδευτική σάλτσα διαλέγω άλλοτε τη salsa verde με αβοκάντο και κόλιανδρο, άλλοτε τη φλογερή με τις πιπεριές habanero, αλλά συνήθως την έμπειρη, συνετά καυτερή σάλτσα με πιπεριές chipotle. Ό,τι πρέπει για συνοδευτικά είναι τα κρύα ροφήματα aqua de Jamaica που φτιάχνονται in house με ιβίσκο ή ταμάρινδο και σερβίρονται ως έχουν ή με τεκίλα ή μεσκάλ.
Poncho Tacοs / Πλατεία Καρύτση 10, Σύνταγμα, Τ/210-33.17.538   

Σάντουιτς με τραβηχτό χοιρινό 

Street food αμπιγέ-5

Δύο σκούρες φέτες προζυμένιο ψωμί περικλείουν μοσχαράκι κοκκινιστό επιπέδου μαμάς. Ένα μαλακό, χειροποίητο ψωμάκι, φρεσκοξεφουρνισμένο και ξεροψημένο, σερβίρεται με τραβηχτό χοιρινό. Το σάντουιτς που είχα ονειρευτεί υπάρχει στα αλήθεια και είναι και ενισχυμένο. Στην καντίνα Γαλιάντρα το μεν σάντουιτς με κοκκινιστό μοσχαράκι περιέχει επίσης τσαλαφούτι, πέστο μυρωδικών και ψητές πιπεριές, το δε σάντουιτς με τραβηχτό χοιρινό έχει πίκλα αγγουριού και μουστάρδα. Συνοδευτικά πλεονεκτήματα: χρυσές τηγανητές πατάτες (εννοείται φρέσκες), frozen μαργαρίτες και ένας χαριτωμένος χώρος κάτω από τον αθηναϊκό ουρανό σε μια κρυφή αυλή στρωμένη με χαλίκι. Το εμπνεύστηκαν και το υλοποίησαν η σεφ Γωγώ Δελογιάννη και οι συνεργάτες της, Νέλλη Μποφίλιου και Μιχάλης Δημάκος, εδώ και λίγες μόνο ημέρες.  
Γαλιάντρα / Γιατράκου 4, Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή