Ήρω Μπέζου: Να γράψω έργο για τους γόνεις μου; Παναγία μου

Ήρω Μπέζου: Να γράψω έργο για τους γόνεις μου; Παναγία μου

Μία από τις πιο αναγνωρίσιμες ηθοποιούς της γενιάς της μας συστήνεται με το πρώτο της θεατρικό έργο, που ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης.

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καθημερινότητά της αυτό το διάστημα κατακλύζουν το άγχος και ο ενθουσιασμός. Έχοντας κατακτήσει επάξια μια περίοπτη θέση στο ελληνικό θέατρο ως ηθοποιός, αυτή τη σεζόν επιχειρεί ένα «δημιουργικό άλμα» στη συγγραφή, υπογράφοντας το πρώτο της θεατρικό έργο, Οι Ναυαγοί, που ανεβαίνει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης. Ένας νεαρός δημοσιογράφος επισκέπτεται το απομονωμένο σπίτι ενός καταξιωμένου συγγραφέα που ζει με την ανήλικη κόρη του, με σκοπό να του πάρει συνέντευξη. Στο τέλος αυτής της επίσκεψης, κανένας ήρωας δεν θα είναι ίδιος. Τη σκηνοθετική μπαγκέτα της παράστασης κρατά η ίδια, παρέα με τον Γιάννη Παπαδόπουλο, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τρεις εξαιρετικούς ηθοποιούς, τη Σοφία Κόκκαλη, τον Γιάννο Περλέγκα και τον Μιχάλη Τιτόπουλο.

Ηρώ, με ποιες πέντε φράσεις θα συστηνόσουν σε κάποιον που δεν σε ξέρει, παρά ως όνομα;
Είμαι ηθοποιός. Μου αρέσουν τα χρώματα. Αγαπάω πολύ το φαγητό. Μένω στα Πετράλωνα. Κάθε χρόνο και καλύτερα.

Τώρα συστήνεσαι και ως συγγραφέας. Βάλε με λίγο μέσα στη δημιουργία αυτού του έργου.
Είναι ένα δώρο που μου έκανε ο εαυτός μου, να μου χαρίσει την απόλαυση της δημιουργίας, μέσα σε μια περίοδο συναισθηματικά αδιέξοδη. Το έργο με επισκέφθηκε. Ένα μεγάλο μέρος του γράφτηκε ερήμην μου. Δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι θα μου ξανασυμβεί. Ήταν σαν να έχουν συσσωρευτεί μέσα μου πάρα πολλές λέξεις και πάρα πολλές εικόνες που, μόλις άρχισα να σχηματίζω έναν διάλογο, βρήκαν ανάσα και ξεχύθηκαν. Φυσικά το επεξεργάστηκα, έκτοτε, ξανά και ξανά και το κάνω ακόμη.

Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι κάποιος γράφει γιατί κάτι θέλει να πει, εσύ τι θες να πεις ακριβώς;
Δεν υπάρχει κανένα ηθικό δίδαγμα στο έργο, ούτε θα είχα ποτέ τέτοια πρόθεση. Εκ του αποτελέσματος, παρατηρώ ότι μιλάει για τη μοναξιά. Για την αγάπη μέσα από τη μοναξιά. Επίσης για την οικογένεια. Πώς μπορώ να είμαι οικογένεια χωρίς να χαθώ μέσα στον άλλον. Πώς μπορώ να αγαπήσω χωρίς να χάσω τον εαυτό μου.

Πώς και δεν παίζεις στο έργο;
Πρώτον, δεν θα μπορούσα να έχω τριπλή ιδιότητα. Δεύτερον, είναι τόσο ευαίσθητα για μένα αυτά που εκτυλίσσονται, που μόνο από απόσταση μπορώ να τα δουλέψω. Τρίτον, ήθελα να παίξει η φίλη μου η Σοφία. Τέταρτον, θέλω να δω την παράσταση.

Οι δύο πρωταγωνιστές αντιλαμβάνονται ότι έχουν ασκήσει καθοριστική επίδραση ο ένας στη ζωή του άλλου. Στη δική σου ζωή, ποιος ή τι έχει ασκήσει αντίστοιχη επίδραση;
Το γεγονός ότι είμαι μοναχοπαίδι. Το ότι οι γονείς μου δούλευαν στο θέατρο. Τα παιδικά μου χρόνια στο παρασκήνιο των θεάτρων. Οι παιδικές μου διακοπές στον Άγιο Νικήτα της Λευκάδας. Οι παραστάσεις που κάναμε με την ομάδα Κursk. Το αγόρι μου και οι κολλητοί μου φίλοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων με συντροφεύουν στην εμπειρία αυτής της παράστασης και χωρίς αυτούς δεν θα συνέβαινε ποτέ.

Θα γράψεις κι άλλα πράγματα για το θέατρο από εδώ και πέρα;
Θα το ήθελα πάρα πολύ, αλλά δεν έχω ιδέα αν θα τα καταφέρω. Προς το παρόν είναι τεράστιο γεγονός για μένα ότι ανεβαίνουν οι Ναυαγοί. Οτιδήποτε μελλοντικό μού είναι αόρατο.

Θα έγραφες ένα έργο για τους γονείς σου (σ.σ. Γιάννης Μπέζος, Ναταλία Τσαλίκη) με πρωταγωνιστές τους ίδιους;
Παναγία μου! Γιατί να το κάνουμε αυτό;

Τι άλλο σχεδιάζεις για το μέλλον;
Θα συμμετέχω στο ανέβασμα του Θείου Βάνια του Τσέχωφ από τον Δημήτρη Καραντζά στο Θέατρο Προσκήνιο τον Ιανουάριο. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν.

INFO 
Οι Ναυαγοί της Ηρώς Μπέζου.
Σκηνοθεσία: Ηρώ Μπέζου, Γιάννης Παπαδόπουλος.
Παίζουν: Σοφία Κόκκαλη, Γιάννος Περλέγκας, Μιχάλης Τιτόπουλος.
Από 18/10/21 έως 11/1/22 στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν (Πεσμαζόγλου 5, 210-3228706). Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Εισιτήρια: 10-15€. Προπώληση: www.viva.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή