Ηλιόπετρα: Το πιο «μεγάλο» μικρό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης

Ηλιόπετρα: Το πιο «μεγάλο» μικρό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης

Δύο θαυματουργοί μάγειρες σερβίρουν δημιουργικότητα και καινοτομία σε ένα εστιατόριο που θυμίζει σπίτι.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Θεσσαλονίκη ευδοκιμεί το είδος των λιλιπούτειων εστιατορίων με ανοιχτή κουζίνα, ελάχιστα τραπέζια και αρκετή γαστρονομική φαντασία. Μία από τις νεότερες προσθήκες στην κατηγορία είναι η Ηλιόπετρα, την οποία θα βρείτε σε έναν στενό, κάθετο στην Αγίου Δημητρίου, ανηφορικό δρόμο κοντά στο τουρκικό προξενείο. Είναι επίσης σχετικά κοντά στη Μούργα, από όπου πέρασε επαγγελματικώς ο ιδιοκτήτης της, μάγειρας Γιώργος Ζαννάκης, πριν ανοίξει το δικό του μαγαζί μαζί με τη γυναίκα του Βάσια. O κατάλογος διαμορφώνεται καθημερινά αναλόγως της αγοράς, ενώ για τις πάγιες προμήθειες ο σεφ προτιμά μικρούς παραγωγούς με βιολογική πραμάτεια, όταν αυτό είναι εφικτό. Η απαραίτητη σε τέτοια καταστήματα δημιουργικότητα και καινοτομία εδώ έχει, ευτυχώς, γευστικό αντίκρισμα, όπως π.χ. οι ντολμάδες με μαγιάτικο πάνω σε μια λεπτή κρέπα καλαμποκιού, όπου το στιβαρό αυτό ψάρι αντικαθιστά πολύ καλά το κρέας της παραδοσιακής συνταγής, και οι σεφταλιές με κιμά μπακαλιάρου, ο οποίος δίνει μια πολύ όμορφη υφή, γιατί την όποια γεύση σκεπάζει η αρνίσια μπόλια. 

Ηλιόπετρα: Το πιο «μεγάλο» μικρό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης-1

Παρά την καθημερινή μεταβλητότητα, το μενού έχει συνήθως τo ιαπωνικών επιρροών πιάτο με ψητό καλαμάρι, σπανάκι, μανιτάρια shimeji και zarusoba noodles, σόγια και wasabi στην άκρη για τους τολμηρούς, τo οποίo πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Το κριθαράκι με σουπιά ήταν ιδιαίτερα νόστιμο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ήταν καλύτερο εάν είχε λιγότερο ζουμί. Τα μοσχαρίσια μάγουλα με κάποιας μορφής pasta θα μπορούσαν να είναι το μέτρο σύγκρισης μεταξύ των εστιατορίων του είδους, με την Ηλιόπετρα, που τα φτιάχνει με χυλοπίτες από έναν μικρό συνεταιρισμό, να βρίσκεται σχετικά ψηλά στην κατάταξη. 

Η λίστα κρασιών της δεν είναι μεγάλη, αλλά έχει πολλές καλές προτάσεις, με σπανιότερες ετικέτες από αυτές που βρίσκει κανείς στο μέσο ελληνικό εστιατόριο, όπως και ενδιαφέρουσες τοπικές μπίρες. Το δωρεάν, εντός παρασκευασθέν γαλακτομπούρεκο με το οποίο κλείσαμε, ήταν άψογο, αλλά δυστυχώς η κακή συνήθεια των θαμώνων στη χώρα μας να μη θέλουν να πληρώσουν για το επιδόρπιο πιθανώς μας στέρησε άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές. Ο μικρός χώρος, σε συνδυασμό με την, κυριολεκτικά, οικογενειακή φροντίδα σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι τρως στο σπίτι σου, ακόμη και εάν βρεθείς εκεί για πρώτη φορά. Αυτό, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα στρωτές τιμές της, καθιστούν την Ηλιόπετρα μια πολύ καλή επιλογή μεταξύ των πολλών που προσφέρει η Θεσσαλονίκη. Μόνο που, επειδή έχει μόλις πέντε τραπέζια στη σάλα, φροντίστε να κάνετε κράτηση εγκαίρως.

→ Αισχύλου 5, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2314-055553

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή