Μια έκθεση στην Αθήνα μας εμπνέει να «δούμε» τα ταξίδια αλλιώς

Μια έκθεση στην Αθήνα μας εμπνέει να «δούμε» τα ταξίδια αλλιώς

Δέκα σύγχρονοι καλλιτέχνες «συνομιλούν» με τους χάρτες και ταξίδια του παρελθόντος στην έκθεση «Χαρτογραφώντας τη μνήμη» που φιλοξενείται στην Alibi Gallery.

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ συνορεύει η μνήμη; Ποιες αναμνήσεις συλλογικές ή προσωπικές ορίζουν τον «φυσικό» της τόπο; Ο Pasquale Comignani, συνιδρυτής της Alibi Gallery, άρχισε να σκέφτεται πώς ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί της μνήμης παρατηρώντας τους χάρτες που συλλέγει εδώ και χρόνια. «Τώρα πλέον, στην εποχή του Google Earth, έχεις μια πολύ διαφορετική αντίληψη του κόσμου, τότε όμως αυτή η ακριβής αποτύπωση των συνόρων στο χαρτί σήμαινε πολλά περισσότερα από επιστημονικές μετρήσεις», σημειώνει. «Μέσα στα όρια κάθε κράτους περικλείονταν παραδόσεις, πολιτισμοί, ιστορικά γεγονότα. Τώρα η ταχύτητα με την οποία αλλάζουν όλα είναι τέτοια, που κανένας χάρτης δεν θα μπορούσε να τα απεικονίσει. Οι χάρτες με τα ξεθωριασμένα τους χρώματα συντηρούν στη μνήμη μας έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια». Η έκθεση Χαρτογραφώντας τη μνήμη, σε σύλληψη και επιμέλεια δική του, με τη συνεργασία της ιστορικού τέχνης Ματίνας Χαραλάμπη, περιλαμβάνει χάρτες από τη δεκαετία του 1930 έως αυτήν του 1970, επιζωγραφισμένους από δέκα σύγχρονους καλλιτέχνες, που «συνομιλούν» με παλιές καρτ ποστάλ, αλλά και με αντικείμενα που σχετίζονται με το ταξίδι, όπως αποσκευές, διαβατήρια, πάσο και γλωσσικά βοηθήματα. 

INFO Από 05/05 έως 05/06, Alibi Gallery, Σαρρή 12, alibigallery.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή