«Συγχαρητήρια για το βιβλίο σου, αλλά να σε ρωτήσω κάτι; Εσύ είσαι καλά, έτσι;». Μια στενή συγγενής του 25χρονου Φοίβου αδυνατεί να πιστέψει ότι το χαμογελαστό αγόρι που έχει απέναντί της μπορεί να κρύβει μέσα του σκοτάδια, σαν εκείνα που ταλανίζουν τον ήρωα του πρώτου του μυθιστορήματος (Βορράς, εκδ. Εστία), το οποίο απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2021. Ο νεαρός φοιτητής της πρωτότυπης ιστορίας του πασχίζει να κατανοήσει τους ανθρώπους, τον έρωτα, τον πόνο και τη νοσταλγία, αγωνιά να εξασφαλίσει την ευτυχία, ξέροντας ότι ένας κομήτης θα πέσει στη Γη και σε εννιά ημέρες τα συναισθήματα των ανθρώπων θα παγώσουν. «Νιώθω κι εγώ συχνά το άγχος του ήρωά μου να προλάβει να ζήσει και να καταλάβει τη ζωή. Αυτή η θολούρα τού δεν ξέρω τι ακριβώς αισθάνομαι μου είναι οικεία», λέει χαμογελαστός και ευδιάθετος από το φοιτητικό του διαμέρισμα στα Εξάρχεια. Τι είναι ευτυχία λοιπόν; «Ζούμε στο πριν και στο μετά, κι αυτό σε καταδικάζει σε μια μορφή δυστυχίας. Το θέμα είναι να ζεις τις στιγμές και κάποια στιγμή όλες αυτές οι συλλογές στιγμών θα είναι η ζωή σου».
Ο Βορράς εκδόθηκε στα 23 του και σήμερα είναι ο νεότερος συγγραφέας της ιστορικής Εστίας. Την πρώτη του απόπειρα γραφής την έκανε μόλις επτά ετών, σκαρώνοντας αστείες ιστορίες για τους ήρωες του Χάρι Πότερ. Στην τετάρτη δημοτικού έγραψε μια λογοτεχνική τριλογία που ονόμασε Η Αγέλη των Δεμένων. Θέμα της; Τα κατοικίδια όλου του πλανήτη επαναστατούν και σκοτώνουν τους ιδιοκτήτες τους! Η φαντασία δεν τον πρόδωσε ποτέ. Πέρασε στο Πολυτεχνείο, το τελείωσε πρόσφατα, αλλά στο μεταξύ έγραψε, σκηνοθέτησε και γύρισε δύο ταινίες μικρού μήκους, ενώ παράλληλα εργάστηκε ως κειμενογράφος στη διαφήμιση. Σε έναν μήνα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η Εστία θα κυκλοφορήσει και την πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο Ένα Εκατομμύριο Μέρες Ύπνος. «Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε μέσα στη δεύτερη καραντίνα. Μαζί με τον εικαστικό Γιώργο Καψαλάκη, ξεκινήσαμε αβίαστα κάτι σαν παιχνίδι, μια προσπάθεια να βρούμε δημιουργικό νόημα μέσα στη γενικότερη αδράνεια εκείνων των ημερών. Ο Γιώργος έστελνε κάθε μέρα μια αναλογική φωτογραφία που με έναν τρόπο αντικατόπτριζε τη ζωή στην καραντίνα κι εγώ έπρεπε μέσα σε μία μέρα να γράψω ένα ποίημα με έμπνευση από την εικόνα που είχα μπροστά μου. Κάπως έτσι γεννήθηκε αυτό το ημερολόγιο από εικόνες και ποιήματα για κάθε μέρα της καραντίνας». Μιλάμε γι αυτό το «άχρηστο άγχος» κάθε 20άρη που νιώθει ότι μέχρι τα 30 πρέπει να έχει φτάσει οπωσδήποτε «κάπου».
Κι εδώ ο Φοίβος έχει κάτι ποιητικό να πει. «Κάνω προσπάθεια να μην καβαλήσω κάποιο καλάμι που δεν έχω ακόμη κατακτήσει. Μου είναι απωθητικό να βλέπω κάποιον να μην αντιμετωπίζει τα πράγματα που κατακτά με μια σεμνότητα. Είναι σαν να τα ευτελίζει». Γράφοντας για τους νέους της γενιάς του, τι έχει καταλάβει γι αυτούς; «Ψάχνουμε εκρήξεις ντοπαμίνης για να επιβιώσουμε σε μια δύσκολη εποχή. Φοβόμαστε και αγχωνόμαστε πολύ. Ειδικά στον έρωτα, ζητάμε την άμεση ικανοποίηση, το εδώ και τώρα». Ο ίδιος νιώθει ικανοποιημένος με αυτό που κάνει; «Τη στιγμή που θα έρθει κάποιος και μου πει ότι διάβασε κάτι που έγραψα και γέλασε, έκλαψε ή συμφιλιώθηκε, νιώθω ότι έχω ικανοποιήσει πλήρως τον εαυτό μου».
INFO
Η πρώτη ποιητική συλλογή του Φοίβου Οικονομίδη με τίτλο Ένα Εκατομμύριο Μέρες Ύπνος θα κυκλοφορήσει τον Μάιο από τις εκδόσεις Εστία. Instagram: @foikon