10 gadgets που θα βελτιώσουν την υγεία σας

10 gadgets που θα βελτιώσουν την υγεία σας

Μια ματιά σε ολοκαίνουργια προϊόντα έξυπνης τεχνολογίας για την υγεία και την ευεξία που ξεχώρισαν στην έκθεση CES στο Λας Βέγκας

6' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο Ιανουάριο, στη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση τεχνολογικών προϊόντων στο Λας Βέγκας, την περίφημη CES, η υγεία και η ευεξία είχαν την τιμητική τους. Μερικά απ’ τα μεγαθήρια στον τομέα των ιατρικών τεχνολογιών, αλλά και πολλές νεοφυείς εταιρείες, παρουσίασαν νέα έξυπνα προϊόντα που θα εμφανιστούν σύντομα στην παγκόσμια αγορά.

Οι νέες συσκευές που παρουσιάστηκαν φέτος σκοπεύουν να μας δώσουν τα απαραίτητα εφόδια προκειμένου να πάρουμε την υγεία και την ευεξία στα χέρια μας. Βεβαίως, εκτός του οικονομικού τιμήματος που θα κληθούμε να καταβάλλουμε για να αποκτήσουμε αυτά τα γκάτζετ, θα χρειαστεί να διαχειριστούμε μια ακόμα απαίτηση που έρχεται μαζί τους, αφού παρέα μ’ εμάς, τα δεδομένα της υγείας μας θα μοιραστούν και στις καινοτόμες αυτές εταιρείες. Το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε σ’ αυτή τη θαυμαστή εποχή της τεχνολογικής ενδυνάμωσης είναι ότι η γνώση που θα αποκτήσουν κάποιοι ξένοι για τους εαυτούς μας θα είναι πολύ πολύ βαθιά. Άλλοι θα το εκμεταλλευτούν αυτό προσφέροντάς μας καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα, ενώ άλλοι θα επιχειρήσουν να μας επηρεάσουν ώστε να πολλαπλασιάσουν την ισχύ τους. Η υπόθεση της ιδιωτικότητας των δεδομένων είναι ένα απ’ τα πιο σοβαρά ζητήματα της εποχής μας, αλλά δεν θα σταθεί εμπόδιο στην πρόοδο των καινοτομιών, γιατί έχουμε περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή. Απλά, τα δεδομένα θα γίνονται όλο και πιο πολύτιμα. 

Η ψηφιακή επανάσταση στην υγεία και την ευεξία συμβαδίζει με τις τεχνολογικές προόδους της εποχής μας, τόσο στο software όσο και στο hardware των υπολογιστών. Οι μικροεπεξεργαστές γίνονται όλο και πιο προσιτοί, και η υπολογιστική μας δυνατότητα αυξάνεται επίσης με εκθετικό ρυθμό. Συνδυάζοντας αυτές τις εξελίξεις με την ανάπτυξη των δικτύων, την αφθονία των παραγόμενων δεδομένων παγκοσμίως, και την μινιατουροποίηση των τσιπ, οι εφευρέτες επινοούν όλο και πιο πρωτότυπα προϊόντα και υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας ασθενειών. Όταν μιλάμε για «έξυπνες συσκευές» που χρησιμοποιούν «αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης» κατά βάση εννοούμε τρία πράγματα: βιομετρικούς αισθητήρες που αντλούν δεδομένα, αλγόριθμους που τα επεξεργάζονται, και πλήρως ποσοτικοποιημένες και εξατομικευμένες προβλέψεις, συστάσεις ή και διαγνώσεις. Το μέλλον των τεχνολογιών της υγείας και της ευεξίας προβλέπεται σίγουρα ότι θα είναι λαμπρό, αρκεί βέβαια πρώτα να βρούμε μια ισορροπία στον έλεγχο των δεδομένων, και παράλληλα να εξασφαλίσουμε τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την εξηγησιμότητα των προβλέψεων και των συστάσεων που θα μας κάνουν αυξανόμενα οι έξυπνες μηχανές.

View this post on Instagram

A post shared by Withings (@withings)

Τα καλύτερα της έκθεσης CES:

1. Εξυπνος μετρητής γλυκόζης

Το βραβείο καινοτομίας στη φετινή CES πήγε σε ένα προϊόν που μπορεί να βρίσκεται ακόμα στην φάση της κατασκευής, αλλά οι υποσχέσεις που δίνει είναι τεράστιες. Όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία παραγωγής του, ο έξυπνος μετρητής γλυκόζης δεν θα χρησιμοποιεί βελόνα. Ο ασθενής θα φορά ένα έξυπνο ρολόι το οποίο θα μετρά αναίμακτα τα επίπεδα της γλυκόζης του. Όταν ξεκίνησε την πορεία του στην τεχνολογία των αισθητήρων, ο Ιάπωνας κατασκευαστής είχε στο μυαλό του τη δική του εμπειρία με το διαβήτη, αλλά και τα μικρά παιδιά που πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια.

2. Circular Ring

Δεν διαφημίζεται τυχαία ως η πλέον φορητή απ’ τις φορητές συσκευές υγείας. Το Circular Ring έχει τη μορφή ενός κοινού δαχτυλιδιού που μπορεί κάποιος να φορά σε κάθε περίσταση, με τη διαφορά ότι η αξία του δεν είναι μόνο αισθητική. Το δαχτυλίδι αυτό μετράει τη θερμοκρασία σώματος, το οξυγόνο, τους καρδιακούς παλμούς, τα βήματα, το ρυθμό αναπνοής, και τους κύκλους του ύπνου, σε ζωντανό χρόνο. Η εφαρμογή που συνοδεύει το δαχτυλίδι προσφέρει πλήθος προτάσεων και στατιστικών στοιχείων προκειμένου ο κάτοχός του να έχει μια καλή εικόνα της φυσικής του κατάστασης.

View this post on Instagram

A post shared by Mativ (@mativfitness)

3. Εξυπνο στρώμα γυμναστικής

Με το έξυπνο στρώμα γυμναστικής Mativ Smart Mat θα γνωρίζετε πάντοτε την πρόοδο του γυμναστικού σας προγράμματος. Φορώντας το ειδικό βραχιόλι, το στρώμα ​​ανταποκρίνεται στις κινήσεις του σώματός σας, σας υπενθυμίζει να γυμναστείτε, σας ενημερώνει για την ποιότητα και την ποσότητα της άσκησής σας, και σας συνδέει αυτόματα με τον γυμναστή σας. 

View this post on Instagram

A post shared by PhilipsSleepWellness (@philipssleepwellness)

4. Υφασμάτινο κράνος

Το Smartsleep Deep Sleep Headband της Philips αποσκοπεί στην καταγραφή και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Ο κάτοχος της συσκευής φορά ένα υφασμάτινο κράνος, και κολλάει δύο ειδικούς αισθητήρες πίσω απ’ τα αυτιά του. Το κράνος στέλνει ανεπαίσθητους ήχους που φέρεται ότι βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου, και την ίδια στιγμή, οι αισθητήρες καταγράφουν την πορεία του ύπνου στέλνοντας δεδομένα στην ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η εταιρεία για τα κινητά τηλέφωνα.

5. Ζυγαριά – σκάνερ

Η εταιρεία Withings έχει κυκλοφορήσει στο παρελθόν φορητές συσκευές ιατρικής τεχνολογίας όπως έξυπνα ρολόγια, έξυπνες ζυγαριές και άλλες πιο πρωτοποριακές εφευρέσεις όπως το sleep tracker που τοποθετεί κανείς κάτω απ’ το στρώμα του, για να βελτιώσει τον ύπνο του. Στην έκθεση CES παρουσίασε για πρώτη φορά το Body Scan, μια έξυπνη ζυγαριά που λειτουργεί σαν ένα ιδιόμορφο σκάνερ, το οποίο μπορεί να ενημερώνει τον κάτοχό του όχι μόνο για το βάρος του, αλλά και για το ποσοστό του λίπους του, και για την κατάσταση των αγγείων του. Το πλέον καινοτόμο χαρακτηριστικό όμως αυτής της έξυπνης ζυγαριάς είναι ότι μπορεί να σκανάρει το νευρικό σύστημα των πελμάτων και να βαθμολογεί την υγεία του. Ένα χαμηλό σκορ είναι δείγμα συγκεκριμένων χρόνιων παθήσεων.

6. Αλγόριθμος για την υπέρταση

Το VitalSight της Omron είναι μια υπηρεσία απομακρυσμένου ελέγχου της αρτηριακής πίεσης ασθενών. Στο κιτ που στέλνει η εταιρεία στο σπίτι του ασθενούς περιλαμβάνεται ένα πιεσόμετρο κι ένας σταθμός δεδομένων (data hub), ο οποίος επικοινωνεί απευθείας με τον γιατρό του, και τον ενημερώνει σε ζωντανό χρόνο για τις τιμές της αρτηριακής του πίεσης. Η συσκευή είναι σε θέση να προβλέπει μέσω του αλγορίθμου της την εμφάνιση υπέρτασης, και να βοηθά στην καλύτερη διαχείρισή της από όσους ήδη υποφέρουν από αυτήν.

7. Διατροφικές συστάσεις με ένα φύσηγμα

Όχι τυχαία, η συσκευή της Avokadio μοιάζει με την τομή μιας αποδεδειγμένα υγιούς τροφής, καθώς ο σκοπός του γκάτζετ είναι να βελτιώσουμε όλοι αποφασιστικά τη διατροφή μας. Εμείς δεν έχουμε παρά να φυσήξουμε στο ειδικό στόμιο της αβοκαντοειδούς συσκευής, και οι αισθητήρες της θα μετρήσουν τις «πτητικές οργανικές ενώσεις» που θα βγουν απ’ το στόμα μας. Η αναπνοή μας περιέχει πλήθος δεδομένων σχετικά με τη διατροφή και το μεταβολισμό μας, και η Avokadio θα τα αναλύσει αμέσως μέσω του ειδικού αλγορίθμου της προκειμένου να μας κάνει προσωποποιημένες διατροφικές συστάσεις. 

8. Εξυπνο χαλάκι μπάνιου

Το έξυπνο χαλάκι μπάνιου BBalance δε θέλει να διαταράξει ούτε στο ελάχιστο τις καθημερινές σας συνήθειες. Εσείς μπορείτε να συνεχίσετε ό,τι κάνετε κάθε πρωί μπροστά απ’ τον καθρέφτη σας κι εκείνο θα κάνει αθόρυβα τη δουλειά του. Θα σας ζυγίζει και ταυτόχρονα θα καταγράφει στην ειδική εφαρμογή τα δεδομένα της στάσης, της ισορροπίας και της μυϊκής μάζας του σώματός σας. Ανά πάσα στιγμή, θα έχετε άκοπα στα χέρια σας έναν θησαυρό δεδομένων για την σωματική σας υγεία, τα οποία θα σας βοηθήσουν να πάρετε άμεσα καλύτερες αποφάσεις.

View this post on Instagram

A post shared by Hapbee (@gethapbee)

9. «Ψηφιακά ναρκωτικά»

Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να αγοράσετε ένα κόσμημα για κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, οι επιλογές σας δε θα υπολογίζουν μόνο το πόσο πιο όμορφος θα δείχνει ο αποδέκτης του δώρου σας, αλλά και το πόσο πιο ευδαίμων θα νιώθει. Το HapBee είναι ένα έξυπνο περιδέραιο. Οι γκατζετάκηδες ισχυρίζονται ότι αυτού του τύπου τα προϊόντα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και «ψηφιακά φάρμακα» (κάποιοι τα αποκαλούν και «ψηφιακά ναρκωτικά»). Μέσω της εκπομπής ηλεκτρικών σημάτων, το HapBee υπόσχεται καλύτερο ύπνο, καλύτερες επιδόσεις και συνολική ευεξία. Αν όλα αυτά ισχύουν, τότε η τιμή των 499$ δεν είναι καθόλου παράλογη.  

10. Smart οδοντόβουρτσα

Η οδοντόβουρτσα hum της Colgate ανεβάζει το βούρτσισμα των δοντιών σε ανώτερα επίπεδα. Επειδή είναι κι αυτή έξυπνη, βλέπει ποια σημεία παραμελείτε και σας κατευθύνει μέσω δονήσεων έτσι ώστε να βελτιώνετε σταδιακά τη στοματική σας υγιεινή. Με τη βοήθεια των αισθητήρων και της ειδικής ψηφιακής εφαρμογής, το στόμα σας θα δικτυωθεί και θα λάμψει. Ακριβώς το ίδιο υπόσχεται και η io10 της Oral B. Οι έξυπνες οδοντόβουρτσες είναι πιθανώς το επόμενο δώρο που θα κάνετε στον εαυτό σας. Ένα ωραίο χαμόγελο είναι διαχρονικά «υπερατού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή