Λάμπρος Φισφής: «Αν απομονώσεις τα αστεία μου, το #CancelFisfis είναι δεδομένο»

Λάμπρος Φισφής: «Αν απομονώσεις τα αστεία μου, το #CancelFisfis είναι δεδομένο»

Την ημέρα του μεγαλύτερου σόου της καριέρας του, ο Έλληνας stand-up comedian κουβεντιάζει με το «Κ» για τα όρια των αστείων και του χιούμορ.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύριε Φισφή, τι είναι το Αυτά είναι;
Μια ιδιαίτερη βραδιά κωμωδίας, αλλά κι ένα πείραμα. Για πρώτη φορά στην καριέρα μου ετοιμάζομαι να παίξω ζωντανά σε μια τεράστια αρένα, παρουσία χιλιάδων θεατών. Εύχομαι να λειτουργήσει. Είναι ένα σόου βασισμένο σε όλα αυτά τα μικροπράγματα της καθημερινότητας που φαίνονται ανούσια, αλλά τελικά είναι πολύ ουσιαστικά, αν σκεφτείς ότι μας ενώνουν. Μπορούμε να αναγνωρίσουμε την κωμική τους πλευρά και να περάσουμε πολύ ευχάριστα. Από την κίνηση στους δρόμους της Αθήνας και τη διαφορά ανάμεσα στο εστιατόριο και στην ταβέρνα μέχρι τα τάπερ, το σεξ στο ντους, που για μένα είναι εξτρίμ σπορ, και άλλα πολλά.

Από πού πηγάζουν τα αστεία σας;
Από την απελπισία, την αγανάκτηση, την απορία και κυρίως τον εκνευρισμό. Στην αρχή θυμώνω με κάτι και μετά ψάχνω να βρω την κωμική του διάσταση, για να το ξορκίσω. Ο πόνος γεννά, επίσης, τα κωμικά μου κείμενα. Το μπούλινγκ, ας πούμε, που βίωσα μικρότερος είναι ένας πόνος που μετά από είκοσι χρόνια μπόρεσα να τον κάνω αστείο.

Στην εποχή της πολιτικής ορθότητας, μπορούμε να γελάμε με τα πάντα;
Σκεφτείτε ένα τρίγωνο. Στις γωνίες υπάρχει ο κωμικός, το υλικό και το κοινό. Όταν αυτά τα τρία συναντηθούν σε απόλυτη αρμονία, τότε μπορούμε να γελάμε με τα πάντα, από το πιο συνηθισμένο μέχρι το πιο «ακραίο» αστείο. Όταν αυτό δεν συμβεί αρμονικά, τότε έρχονται οι παρεξηγήσεις. Αν απομονώσεις τα αστεία μου και τα πετάξεις στο διαδίκτυο, το #cancelΦισφής είναι δεδομένο. Γι’ αυτό πολλοί απαγορεύουν να μπεις στην παράστασή τους με κινητό. Από το «κόψε-ράψε» ορισμένων επιτηδείων μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είσαι ένας τρελός που βγαίνει και λέει ό,τι του κατέβει. Προσωπικά, δεν νιώθω να προσβάλλω κανέναν. Κάποια στιγμή μού έγραψε κάποιος ότι, επειδή φοράω γυαλιά μυωπίας στα σόου μου, κοροϊδεύω τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Τι να εξηγήσεις σ’ αυτόν τον άνθρωπο; Από την άλλη, ξέρεις, το χιούμορ διαφέρει από χώρα σε χώρα. Υπάρχει, ας πούμε, «ελληνικό χιούμορ». Δεν μπορείς να κάνεις ένα αστείο για την Ελληνίδα μάνα στο εξωτερικό και να το καταλάβουν απόλυτα.

Φαίνεστε κλειστός άνθρωπος. Στην προσωπική σας ζωή γελάτε εύκολα;
Είμαι πολύ κλειστός, αλήθεια είναι αυτό. Πολλές φορές κάθομαι σε μια γωνιά, κάπως συνεσταλμένα. Έχω νιώσει να πηγαίνω σε φιλικό τραπέζι για φαγητό και όλοι να περιμένουν να πετάξω ένα αστείο. Παραξενεύονται όταν με βλέπουν ήσυχο. Δεν έχω χειρότερο από το να βρεθώ κάπου, εκτός δουλειάς, και όλοι να περιμένουν να τους κάνω να γελάσουν.

Υπήρξαν αστεία σας που δεν πέρασαν στον κόσμο;
Φυσικά. Κάθε αστείο που πετάς και δεν δουλεύει, είναι σαν μικρός θάνατος.

Εσείς με τι γελάτε συνήθως;
Με τα παιδιά μου. Τις προάλλες, μου λέει η κόρη μου: «Όταν θα είμαι 80 χρονών, εσύ θα έχεις πεθάνει». Δεν ξέρω γιατί, αλλά το βρήκα πολύ αστείο, γέλασα αυθόρμητα. Είδες; Ακόμα και με τον θάνατο μπορείς να γελάσεις.

INFO
Αυτά είναι / Δευτέρα 6 Ιουνίου, Ολυμπιακό Γυμναστήριο Φαλήρου Tae Kwon Do, στις 21.00. Προπώληση: viva.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή