Fusion εξωτισμός στο Nikkei

Σοβαρά... παιχνιδιάρικο φαγητό και ποτό στον έθνικ κήπο του Nikkei

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ’χει αυτό το Nikkei. Στήνει κόσμους. Μέσα είναι σαν υποθαλάσσια σπηλιά –  το μπαρ-ενυδρείο στο βάθος εντείνει την αίσθηση. Έξω είναι κήπος τροπικός. Με έναν «ουρανό» από πολύχρωμες κλωστές, πλεκτά ψάθινα φωτιστικά, τραπέζια από κορμούς δέντρων και χρυσούς ελέφαντες, φτιάχνει το δικό του κοσμικό-εξωτικό παρασύμπαν στην πλατεία Δεξαμενής. Έχουμε πάει νωρίς, δεν έχει γεμίσει ακόμη. Ένα σεβίτσε και ένα pisco sour μετά, έχει σουρουπώσει και τα τραπέζια γύρω βουίζουν από μικρές και μεγάλες παρέες που βρήκαν εδώ έθνικ καταφύγιο μεσοβδόμαδα, με την πόλη να έχει καψώσει. 

Εκείνο το σεβίτσε, μυλοκόπι είναι, που παίζει με τις υφές και τις εντάσεις, δίνει μια ιδέα για το τι μας επιφυλάσσει για τη συνέχεια ο Σπύρος Μαυροειδής, που κρατάει τα τελευταία χρόνια τα ηνία της κουζίνας. Σε ένα σπιρτόζικο ζουμί με αρώματα yuzu, πορτοκαλιού και κόλιανδρου, το ψάρι μπλέκεται με δύο λογιών περουβιανό καλαμπόκι, choclo και τραγανό cancha, κρεμμύδι και γλυκοπατάτα. Και συντονίζεται εξαιρετικά με εκείνο το δροσιστικό, ξινούτσικο και φρουτώδες shochu sour της Μαίρης Ταλαιπώρου, που συνδυάζει pisco (το παραδοσιακό ποτό του Περού) με φλούδες από καφίρ λάιμ, shochu (γιαπωνέζικο ηδύποτο) με φράουλα, πιπεριά χαλαπένιο, πράσινο μήλο, τσάι matcha και οξαλίδα – μια φυτική μπουκιά που του πάει πολύ. 

Fusion εξωτισμός στο Nikkei-1

Και στην μπάρα και στην κουζίνα, που όσο πάει εξελίσσεται, γίνεται σοβαρή δουλειά. Το μαγιάτικο tiradito δεν με ενθουσίασε, λίγο έντονη η σόγια, τα νιγκίρι όμως, με κοιλιά τόνου και πράσινο shiso, αλλά και με μοσχάρι ταρτάρ και σουσαμένια wafu sauce ή με φουαγκρά, τζίντζερ και σάλτσα gastrique, που μιξάρουν στοιχεία Άπω Ανατολής και Δύσης σε σύγχρονο ταμπλό, είχαν όλα τη γοητεία τους. Εκείνο με το χτένι, δε, με κρέμα από kimchi και sriracha, wasabi και μαύρη κινόα, είναι απολαυστικότατο. Δεν θέλεις να τελειώσει. Οι καλοφτιαγμένες gyozas με χοιρινό pata negra, μανιτάρια σιτάκε και φρέσκια τρούφα πάνω σε κρέμα παρμεζάνας, φουλ γεύσης, μαζί με τα dim sum γαρίδας που σερβίρονται μέσα σε μια πεντανόστιμη μπισκ με πιπεριά aji amarillo, γράφουν πολύ ωραία συνέχεια, με το άψογα ψημένο χιλιανό λαβράκι με βούτυρο κίμτσι και νήματα τσίλι να συμπληρώνει το πολύχρωμο ιαπωνοπερουβιανό μωσαϊκό που στήνει ο σεφ στο τραπέζι. Ποντάρουμε και στο κόκκινο. Είναι γκανιάν. Η Μαίρη φτιάχνει θαυμάσια bloody Mary. Αυτή τη φορά εμπλουτίζει το κλασικό ντοματένιο κοκτέιλ με Campari Cask Tales, παντζάρι και σμέουρο. Είναι γεμάτο, ισορροπημένο, με μια ιδέα κάψας, όχι από tabasco, από χρένο και πούδρα πιπεριάς. Νόστιμο, πολύ νόστιμο.

→ Νikkei Jardin Ξανθίππου 10 & Δεινοκράτους, Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι, T/210-72.39.366.
Καθημερινά, εκτός Δευτέρας, βράδυ.
Κόστος: 50-65 ευρώ χωρίς ποτά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή