Η παράδοση της Ανατολής μοσχοβολάει στη Μεσογείων

Η παράδοση της Ανατολής μοσχοβολάει στη Μεσογείων

Παλιές οικογενειακές συνταγές από την Πόλη, τη Σμύρνη, τον Πόντο στο «Σισλί» στην Αγία Παρασκευή.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άμα μένεις στα νότια, η Αγία Παρασκευή δεν είναι η πρώτη σου επιλογή για έξοδο, οπότε στο Σισλί (τότε λεγόταν Παπαγεωργίου) με πρωτοπήγε πριν από μερικά χρόνια μια παρέα φίλων που μένουν προς τα εκεί. Όταν ξανάπεσε η ιδέα στο τραπέζι, δεν είπα όχι. Είναι απομεινάρι άλλης εποχής το παλιό πέτρινο κτίσμα που το στεγάζει –ξεχωρίζει ανάμεσα στα μαγαζιά της Μεσογείων–, κάποτε ήταν χάνι, πιο μετά αποθήκη κρασιών, για να γίνει τα τελευταία οκτώ χρόνια ταβέρνα, από ανθρώπους που δεν το ’χαν επάγγελμα. Πήραν όσα έγραφαν τα οικογενειακά τους συνταγολόγια και μνήμες φαγητών που γνώρισαν στα ταξίδια τους, έψαξαν προϊόντα για να τα φτιάξουν και τα ’βαλαν στα πιάτα. 

Ωραία το μαστόρεψαν. Η σάλα με το ξύλινο ταβάνι και τα φωτιστικά που ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη, η αυλή πίσω, επιμελώς ατημέλητη, με το πηγάδι το παλιό, έναν πάγκο του πικνίκ, ένα ψυγείο του μπακάλη, τα βαρέλια-γλάστρες απέναντι, που μαρτυρούν την οινική ιστορία του χώρου, η οποία μπλέκεται με τις δικές τους οικογενειακές ιστορίες και διαδρομές, που αφήνουν κι αυτές τα ίχνη τους τριγύρω.

Η παράδοση της Ανατολής μοσχοβολάει στη Μεσογείων-1

Η ταβέρνα τους έχει έναν κατάλογο πλούσιο, που για όλους έχει το κατιτίς του. Τίμιο φαγητό, πληθωρικό, «μπόλικο», μεζέδες και φαγιά πολίτικα, σμυρναίικα, πιάτα της Ανατολίας, κάποια ποντιακά – η καταγωγή τους είναι από Σμύρνη και Τραπεζούντα. Χαϊντάρι (ένα «τζατζίκι» με καρότο) στολισμένο με αγγούρι τουρσί, μουχαμάρα και πικάντικη σαλάτα εσμέ με σάλτσα ροδιού, γιαπράκια, μαντί σαν μεγάλα μισοφέγγαρα, σουτζουκάκια και καλοκαμωμένο χουνκιάρ μπεγιεντί. Εδώ τρως μπουρέκια και τζιέρια (συκωτάκια), καραντενίζ, που είναι μια χειροποίητη πίτα στρωμένη με χαλούμι, ντομάτα και νόστιμο ψιλοκομμένο σουτζούκι, και τροφαντό φιστικλί κεμπάπ – αν σου αρέσουν τα καυτερά, πάρε Άδανα. Κρασί εμφιαλωμένο δεν έχουν στο Σισλί, μόνο χύμα. Αυτό είναι ένα μείον. Σε γλυκαίνουν βέβαια τα επιδόρπια, που μένουν πιστά στο σενάριο με κρέμες και σιρόπια: καζάν ντιπί και μαλεμπί, σεκέρ παρέ και μπακλαβάς, η λίστα πάει και πάει.

Info:

Μεσογείων 376, Αγία Παρασκευή, Τ/210-6008885.
Καθημερινά 13.00-23.30. Παρασκευή-Σάββατο 13.00-00.00. Τρίτη κλειστά.
Κόστος: 18-22 ευρώ το άτομο χωρίς τα ποτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή