Η πανεπιστημιακή κοινότητα αφυπνίζεται

Η πανεπιστημιακή κοινότητα αφυπνίζεται

Οι πρωτοπόροι των spin off εταιρειών γίνονται το παράδειγμα για τις αλλαγές που σήμερα εμπεδώνονται στην ανώτατη εκπαίδευση.

11' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έπασχε από ποιοτικό ερευνητικό έργο, το οποίο άλλωστε έχει οδηγήσει σε αρκετές διεθνείς δημοσιεύσεις σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, δεν γίνονταν όμως τα βήματα ώστε μια ιδέα να εξελιχθεί σε προϊόν. Μία από τις πρώτες προσπάθειες που έγινε για να αλλάξει το περιβάλλον έρευνας και καινοτομίας ξεκίνησε στις αρχές του 2000 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όταν o καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή Αχιλλέας Γραβάνης και ο καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας Ηλίας Καστανάς ίδρυσαν μία από τις πρώτες τεχνοβλαστούς εταιρείες (spin off), την Bionature.

Η Bionature επικεντρώθηκε στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό διεθνώς πεδίο της ανάπτυξης νέων, πρωτότυπων φαρμάκων κατά των νευροεκφυλιστικών νόσων και του καρκίνου. Μέχρι σήμερα έχει κατορθώσει να προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις που ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια, με βασικό επενδυτή τον επενδυτικό όμιλο Emergo. Έχει εξασφαλίσει διεθνείς πατέντες και τα τελευταία τρία χρόνια συνεργάζεται με την ελληνική φαρμακευτική εταιρεία TheraCell για την περαιτέρω ανάπτυξη νέων χημικών ενώσεων με δράση ως φαρμάκων κατά της νόσου Αλτσχάιμερ. Η συνεργασία αυτή χρηματοδοτήθηκε με 1 εκατομμύριο ευρώ από το πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης «Ερευνώ-Καινοτομώ». Οι δύο εταιρείες αναπτύσσουν πλέον από κοινού νέες πατέντες, έχουν διεθνή συνεργασία με άλλες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ βρίσκονται στη διαδικασία ίδρυσης από κοινού μιας νέας εταιρείας στην οποία θα συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Η νέα εταιρεία θα επικεντρωθεί στη θεραπευτική της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε ερέθισμα για την ακαδημαϊκή κοινότητα και μέσω αυτής δόθηκε ένα πρακτικό παράδειγμα σύνδεσης της έρευνας και της επιχειρηματικότητας μέσα από τη συνεργασία πανεπιστήμιου, καθηγητών, φοιτητών και εγχώριων και διεθνών venture capitals. 

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

«Η διαδρομή της Bionature δεν ήταν δίχως προβλήματα. Η ελληνική γραφειοκρατία και οι στρεβλές αντιλήψεις και ιδεοληψίες των ελληνικών πανεπιστημίων περί επιχειρηματικότητας, η έλλειψη επιχειρηματικής εμπειρίας των πανεπιστημιακών, η απουσία διεθνώς πειστικής ακαδημαϊκής επιχειρηματικής παράδοσης της χώρας μας οδήγησαν σε καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της εταιρείας», αναφέρει ο κ. Γραβάνης. «Σήμερα, όμως, δειλά δειλά άρχισαν να πολλαπλασιάζονται οι πανεπιστημιακές και ερευνητικές εταιρείες-τεχνοβλαστοί, καθώς πλέον η αδειοδότηση μιας spin off ή startup έχει γίνει πιο απλή, η γραφειοκρατία έχει μειωθεί, ενώ καθηγητές και φοιτητές έχουν αποκτήσει μια διαφορετική κουλτούρα: η διεθνής ακαδημαϊκή εμπειρία στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα και η συνεπαγόμενη δημιουργία πολλών και διατηρήσιμων θέσεων εργασίας των νέων επιστημόνων έχει πλέον μπολιάσει και την ελληνική ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι το 65% στην Αμερική και το 35% στην Ευρώπη των νέων φαρμάκων και διαγνωστικών αναπτύσσονται μέσα στα πανεπιστήμια, τα οποία σε συνεργασία με τις μεγάλες φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες μεταφέρονται στην αγορά».

Σήμερα, στα ελληνικά ΑΕΙ οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για μεταπτυχιακούς φοιτητές τα οποία ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, λειτουργούν κέντρα ανάπτυξης καινοτομίας που φιλοξενούν ομάδες και τις υποστηρίζουν μέχρι να πάρουν χρηματοδότηση, οργανώνονται σύνθετες ερευνητικές ομάδες που παράγουν καινοτομία και την αξιοποιούν κατοχυρώνοντας πατέντες και εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση, ενώ υπάρχει ανταγωνιστική συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Ενώ τις προηγούμενες δεκαετίες συμμετείχαν ενεργά σε τέτοιες δράσεις κυρίως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πατρών, τώρα υπάρχει ενεργή εμπλοκή όλων των ελληνικών πανεπιστημίων, με εξαιρετικά παραδείγματα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αλλά και ερευνητικών κέντρων όπως ΙΤΕ, «Δημόκριτος», ΕΚΕΤΑ. 

Ο καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), Γεώργιος Δουκίδης, αναφέρει πως, παρόλο που το ΟΠΑ είναι ένα σχετικά μικρό πανεπιστήμιο, προσφέρει περισσότερα από 25 μαθήματα γύρω από την επιχειρηματικότητα σε 8 προπτυχιακά και 10 μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ τουλάχιστον 12 μέλη ΔΕΠ συμμετέχουν ενεργά στην έρευνα και στην εκπαίδευση των επιστημονικών περιοχών γύρω από την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. «Και από την πλευρά των ίδιων των φοιτητών, ο σύλλογος επιχειρηματικότητας ThinkBiz είναι ιδιαίτερα ενεργός στην προσέλκυση φοιτητών σε events, επαφές με στελέχη της αγοράς, διαγωνισμούς, πρακτική άσκηση σε startup εταιρείες, αλλά και σε εξειδικευμένα workshops και trainings».

Η πανεπιστημιακή κοινότητα αφυπνίζεται-1
Ο καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Δουκίδης (όρθιος), στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN). © ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΙΝΗΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 

Το μάθημα Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα (Digital Innovation and Entrepreneurship) διδάσκεται με διαδραστικό και εργαστηριακό τρόπο, και κάθε εβδομάδα οι φοιτητές δημιουργούν, κυρίως στο πλαίσιο του μαθήματος, την εικονική τους επιχείρηση, περνώντας από τις φάσεις της ανάπτυξης της ιδέας, της μελέτης σκοπιμότητας, της καταγραφής των απαιτήσεων χρηστών, της σχεδίασης του πρωτότυπου και της σταδιακής του ανάπτυξης μέχρι του σχεδίου προώθησης και μάρκετιγκ του ψηφιακού προϊόντος και του επιχειρηματικού πλάνου της επιχείρησής τους. Οι φοιτητές αναλαμβάνουν συγκεκριμένους ρόλους στην εικονική τους επιχείρηση με βάση τα ενδιαφέροντά τους: διευθύνων σύμβουλος, διευθυντής πληροφορικής, διευθυντής μάρκετινγκ και πωλήσεων, οικονομικός διευθυντής κ.ά. Ανάλογα μαθήματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας προσφέρουν επίσης το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Όπως παρατηρεί ο κ. Δουκίδης, «οι περισσότερες από αυτές τις ομάδες συμμετέχουν παράλληλα στον φοιτητικό διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας JA Start Up του διεθνούς οργανισμού Junior-Achievement (εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον οργανισμό JA Greece), που προσφέρει μια προσομοίωση του πραγματικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με την απαίτηση για πρωτότυπο προϊόν, το επιχειρηματικό σχέδιο, τους ρόλους των διευθυντών και το pitching. Τα αποτελέσματα είναι πολύ εντυπωσιακά, αφού έχουμε καταφέρει να στέλνουμε τέσσερις πέντε ομάδες κάθε χρόνο στον ελληνικό τελικό του φοιτητικού διαγωνισμού, κατακτώντας την πρώτη θέση πέντε φορές». 

Το 2021 η ελληνική νικήτρια ομάδα, μια μεικτή ομάδα τριών φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με δύο φοιτητές από το ΕΜΠ, πήρε την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, όπου συμμετέχουν πάνω από 30 χώρες. Η εικονική swim.me ανέπτυξε ένα έξυπνο σκουφάκι κολύμβησης με τεχνολογία IoT για κολυμβητές με προβλήματα όρασης, το οποίο τους επιτρέπει να αθλούνται χωρίς υποστήριξη μέσα στις πισίνες. Το 2022 οι εθνικοί νικητές ήταν ξανά φοιτητές από το συγκεκριμένο μάθημα, η ομάδα Drug & Drop, που δημιούργησε ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης των φαρμακευτικών αποβλήτων, κέρδισε την τρίτη θέση στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό και δέχτηκε προτάσεις για πιθανές διεθνείς συνεργασίες στην πλήρη υλοποίηση της ιδέας τους. 

ΚΕΝΤΡΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

«Εκκολαπτήρια καινοτομίας ή clusters» χαρακτήρισε ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής, τα Κέντρα Ικανοτήτων, που δημιουργούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, φέρνοντας στον ίδιο χώρο τα ΑΕΙ, τα ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις. Στόχος τους είναι να παρέχουν έναν αποτελεσματικό τρόπο σύνδεσης πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τη βιομηχανική και την επιχειρηματική πράξη, βάζοντας στο επίκεντρο τη βιωσιμότητα. 

Σε αυτά θα μετέχουν όχι μόνο μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και μικρομεσαίες, που θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας, ενώ από την πλευρά των ΑΕΙ θα συμμετάσχουν –εκτός από τους καθηγητές– προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές. Τα οφέλη από αυτή την ώσμωση είναι πολλά, ενώ ο ρόλος των πανεπιστημιακών θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς θα συνεργαστούν με εταιρείες οι οποίες δεν αποκλείεται να είναι μεταξύ τους ανταγωνιστικές.

Ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Αθανάσιος Κυριαζής, αναφέρει ότι στόχος είναι η ενίσχυση ολοκληρωμένων σχεδίων για τη δημιουργία Κέντρων Ικανοτήτων, τα οποία θα διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή και τεχνογνωσία και θα θέτουν ως βασικό σκοπό τους την υποστήριξη της καινοτομίας σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας, μέσω της παροχής εξειδικευμένων, καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων, αλλά και της μεταφοράς τεχνολογίας σε επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες. 

Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 17 Κέντρα Ικανοτήτων σε όλη τη χώρα σε 6 θεματικούς τομείς: τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, αγροδιατροφής (από τέσσερα), υλικών-κατασκευών, υγείας-φαρμάκων (από τρία), πολιτισμού, τουρισμού και δημιουργικών βιομηχανικών (δύο) και ένα στον τομέα της ενέργειας. Η δράση με συνολικό ποσό 18.401.390 ευρώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτά μετέχουν ΑΕΙ, επιχειρήσεις, τοπικά επιμελητήρια, η τοπική αυτοδιοίκηση.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα αφυπνίζεται-2
Συζητήσεις και νέες ιδέες μια μέρα στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. © ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ

Ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), Δημήτρης Μπουραντώνης, επικεντρώθηκε στη σημαντική δυναμική που υπάρχει σήμερα στο πεδίο της καινοτομίας και στο ευρύτερο οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. «Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο πεδίο της επιχειρηματικότητας, έχοντας πρωτοστατήσει εδώ και 20 χρόνια σε πολλαπλούς άξονες. Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΟΠΑ προέκυψε από τη συνένωση των δράσεων της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και της θερμοκοιτίδας ACEin». 

Από το 2015 που ιδρύθηκε το ACEin έως σήμερα, έχουν υποστηριχθεί πάνω από 350 επιχειρηματικές ομάδες, εκ των οποίων οι 100 έχουν φιλοξενηθεί στους χώρους του κέντρου από τρεις έως έξι μήνες, οι 20 έχουν έσοδα από πελάτες και οι 10 έχουν λάβει χρηματοδότηση από επενδυτές.

Το ΕΜΠ και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) ίδρυσαν το πρώτο Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων (Energy Competence Center) στην Ελλάδα, έναν συνεργατικό σχηματισμό (cluster) για την υποστήριξη και την προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της τεχνικής επάρκειας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας και της βιωσιμότητας – βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Όπως ανέφερε ο πρύτανης του ιδρύματος, Ανδρέας Μπουντουβής, το Κέντρο θα δημιουργηθεί ως εταιρεία-τεχνοβλαστός με σκοπό την αξιοποίηση σχετικών ερευνητικών αποτελεσμάτων και τεχνογνωσίας που παρήχθησαν από πανεπιστήμια ή άλλους δημόσιους οργανισμούς παραγωγής γνώσης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο, θα αποτελέσει μια σύμπραξη φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, η οποία θα έχει στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ειδικευμένων υπηρεσιών καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας στην περιοχή της ενέργειας και του περιβάλλοντος. 

Στο Ενεργειακό Κέντρο συμμετέχουν επιπλέον 12 φορείς, σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, ερευνητικοί φορείς, καθώς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς ενέργειας, περιβάλλοντος και οικονομίας. Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι φορείς: Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ΔΕΠΑ Εμπορίας, MOTOROIL Eλλάς, Διυλιστήρια Κορίνθου, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΟΑΣΑ, Δαναός Ειδικοί Σύμβουλοι, HYDRUS, Αναπτυξιακή Δήμου Τρικκαίων, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Τεχνική Προστασία Περιβάλλοντος.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ 

Στο παιχνίδι μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας, που επενδύει στην καινοτομία που παράγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ακολουθώντας τη διεθνή τάση ανάπτυξης Πάρκων Καινοτομίας στα οποία φιλοξενούνται μικρές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας (spin offs και startups), πολλές εκ των οποίων προερχόμενες από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, η φαρμακευτική εταιρεία ΕΛΠΕΝ δημιουργεί στα Σπάτα το πρώτο πάρκο έρευνας και τεχνολογίας στον χώρο της βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα. Το Athens LifeTech Park, όπως ονομάστηκε, βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής και η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2024.

Στόχος του Πάρκου είναι να δημιουργήσει γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων μερών του οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένου του ακαδημαϊκού χώρου και της βιομηχανίας, ενώ ταυτόχρονα δίνει στους νέους επιχειρηματίες των βιοεπιστημών την ιδιαίτερα αναγκαία πρόσβαση σε υποδομές, π.χ. εργαστήρια και εξοπλισμό.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής του έργου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΠΕΝ, Ελένη Πενταφράγκα, το Athens LifeTech Park θα συνεργάζεται στενά με τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού και θα διαθέτει τρεις βασικές υποδομές: τον Επωαστή Καινοτομίας (Βiotech Incubator), που θα φιλοξενεί 15 spin off εταιρείες, μερικές εκ των οποίων ακαδημαϊκής προέλευσης, το Συνεδριακό Κέντρο Εκπαίδευσης για την εκπαίδευση και την ενημέρωση φοιτητών και επιστημόνων σε βιοτεχνολογίες αιχμής και το Ινστιτούτο Έρευνας, εστιασμένης στην ιατρική ακριβείας.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα αφυπνίζεται-3
© ΟΛΓΑ ΔΕΪΚΟΥ

Από το εργαστήριο στην αγορά

Η Κατερίνα Πραματάρη, ιδρυτικό μέλος του Uni.Fund*, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου και επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας-ACEin, ξεχωρίζει ενδεικτικά spin offs που προήλθαν από ελληνικά πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα στην πορεία τους από το εργαστήριο στην αγορά.

→ QCell

πού  Πολυτεχνείο Κρήτης.
ποιος  Κώστας Μπάλας, καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής.
τι  Νέα γενιά συσκευών Τεχνολογίας Απεικόνισης (υπερφασματική απεικόνιση σε ρυθμό βίντεο) με εφαρμογές στην οπτική βιοψία.
☛  Παρέχει προϊόντα στην αγορά για αναγνώριση καρκίνου στο δέρμα και για φυτο-καλλιέργειες και διαθέτει κατοχυρωμένη διεθνή πατέντα.

→ EnzyQuest

πού  Ινστιτούτο Τεχνολογικής Έρευνας, Κρήτη. 
ποιος  Δρ Δημήτρης Κουτσιούλης, διευθύνων σύμβουλος.
τι  Κit ανίχνευσης κορωνοϊού 100% ελληνικής παραγωγής και εμπορική διάθεση διαφόρων τύπων ενζύμων με εξειδίκευση σε ένζυμα ακραίων συνθηκών.  
☛  Έχει σημαντικές πωλήσεις μέσα σε ένα έτος και ανάπτυξη της παραγωγικής δραστηριότητας ενζύμων στην Κρήτη για κάλυψη πελατών σε διεθνές επίπεδο.

→ FoodOxys

πού  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
ποιος  Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας.
τι  Κit μέτρησης της μεταβολικής υγείας του ανθρώπου και εξειδίκευση στον χαρακτηρισμό της βιοδραστικότητας των τροφίμων με αντίστοιχο διεθνώς κατοχυρωμένο σήμα ποιότητας.
☛  Έχει συμφωνίες με κορυφαίες εταιρείες τροφίμων παγκοσμίως, εταιρείες φαρμάκων και κλινικές υγείας.

→ Cyrus

πού  ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Αθήνα.
τι  Καινοτόμος Τεχνολογία Συμπίεσης Υδρογόνου με μηδενικό θόρυβο, για εφαρμογή στις μεταφορές.
☛  Μοναδική τεχνολογία στον κόσμο, πρόσφατα εγκαινιάστηκε ο πρώτος σταθμός συμπίεσης υδρογόνου στην Ελλάδα και έχει προσελκύσει το εμπορικό ενδιαφέρον κολοσσών από όλο τον κόσμο στο πεδίο της ενέργειας.

→ Nanoplasmas

πού  ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Αθήνα.
τι  Διαγνωστικό τεστ για την ταχεία ανίχνευση λεγιονέλλας στο νερό (σε 2 ώρες έναντι 12 ημερών) και διαγνωστικό ταχείας ανίχνευσης Covid (rapid test) με την ακρίβεια της μεθόδου PCR.
☛  Εστιάζεται στην αξιοποίηση σημαντικής ερευνητικής δραστηριότητας και αντίστοιχων πατεντών στον χώρο της νανοτεχνολογίας και στην κατασκευή διατάξεων για ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών.

→ ExtraTech

πού  Πολυτεχνείο Κρήτης.  
ποιος  Έλια Ψυλλάκη, καθηγήτρια της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος.
τι  Μοναδική συσκευή υποστήριξης αναλύσεων σε συνθήκες κενού, για εφαρμογή σε βιοχημικά εργαστήρια βιομηχανιών τροφίμων, φαρμακευτικών εταιρειών κ.λπ.
☛ Έχει διεθνή πατέντα και είναι σε επικοινωνία με κορυφαίες διεθνείς εταιρείες στον χώρο.

→ EdenCore Technologies

πού  Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
ποιος  Σπύρος Φούντας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής. 
τι  Eφαρμογή computer vision και αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης στο πεδίο της φυτοπροστασίας εξειδικευμένων καλλιεργειών.
☛ Έναρξη εμπορικής δραστηριότητας και συνεργασίες με σημαντικές πολυεθνικές εταιρείες στον χώρο.

* fund με ακαδημαϊκό dna

Το Uni.fund είναι ένα χρηματοδοτικό σχήμα που δημιουργήθηκε μέσω του Υπερταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund), που εκπροσωπείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund – EIF) και στο οποίο συμμετέχουν και άλλοι ιδιώτες επενδυτές, όπως η Εθνική Τράπεζα, ο όμιλος VivaWallet και το Ίδρυμα Ωνάση. Το Uni.fund είναι προσανατολισμένο στην καινοτομία (Innovation Window) και στη μεταφορά τεχνολογίας (Technology Transfer) και στόχος του είναι να στηρίξει νέες startups μέσω χρηματοδότησης, αλλά και να δημιουργήσει μια νέα φιλοσοφία στο ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα, στα ελληνικά πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα. Έχει χρηματοδοτήσει μέχρι στιγμής 23 ομάδες με περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, για να αναπτύξουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, να εφαρμόσουν στρατηγικές εξόδου στην αγορά, καθώς και να επεκταθούν στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή