Botargo: Το εστιατόριο που ενώνει το Βυζάντιο με τις μοναστηριακές κουζίνες

Botargo: Το εστιατόριο που ενώνει το Βυζάντιο με τις μοναστηριακές κουζίνες

Δοκιμάσαμε το μενού του εστιατόριου Botargo στη Θεσσαλονίκη, το οποίο κερδίζει το ενδιαφέρον από την πρώτη εντύπωση μέχρι και την τελευταία μπουκιά.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μια γαστρονομική μείξη ελληνικών αστικών και μοναστηριακών συνταγών με σύγχρονες πινελιές, που μεταφράζονται σε high-end comfort πιάτα με επιλεγμένα φρέσκα τοπικά προϊόντα από τις μονές του Αγίου Όρους και τις θάλασσες του Βορείου Αιγαίου». Έτσι περιγράφουν οι εμπνευστές του το φαγητό που σερβίρουν στο ισόγειο εστιατόριο του ολοκαίνουργιου city hotel MonAsty, Autograph Collection στο κέντρο της πόλης, διευκρινίζοντας μάλιστα πως και το όνομα MonAsty είναι μια σύνθεση των λέξεων «monastery» (μοναστήρι) και «άστυ» (πόλη). Αντλώντας στοιχεία και επιρροές από το Βυζάντιο, ο σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης έχει καταρτίσει ένα μενού που εκτελεί ο resident σεφ Κωνσταντίνος Μποβιάτσης και καταφέρνει να κεντρίζει το ενδιαφέρον από την πρώτη ανάγνωση μέχρι και την τελευταία μπουκιά.

Το εστιατόριο είναι πραγματικά πανέμορφο, σε γλυκές αποχρώσεις του καφέ, με ανάγλυφες λεπτομέρειες, ξύλο, δέρμα και μωσαϊκά, παραπέμποντας σε στιλ αρ ντεκό. Τoν αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του ξενοδοχείου ανέλαβαν οι D2C2 Architects & engineers και οι Del Blu Architetti, και για τη διακόσμηση επιστρατεύτηκαν οι D2C2 Αrchitects & engineers μαζί με τους Not A Number Architects. Αυτό που πέτυχαν είναι ένας χώρος ζεστός και ταυτόχρονα σικ και πολυτελής.

Botargo: Το εστιατόριο που ενώνει το Βυζάντιο με τις μοναστηριακές κουζίνες-1

Για να τιμήσει το όνομά του, πρώτο πρώτο στο μενού είναι το αυγοτάραχο σε μερίδα για δύο, που σερβίρεται με κάππαρη, μαρμελάδα μοσχολέμονο, βούτυρο μυρωδικών και κροστίνι. Με αυτό ξεκινήσαμε κι εμείς. Στη συνέχεια δοκιμάσαμε την αφράτη ταραμοσαλάτα με καπνιστά αυγά μπακαλιάρου, το υπέροχο ταρτάρ φρικασέ με Black Angus, σάλτσα Ολλαντέζ και άνηθο, και τη γήινης νοστιμιάς οσπριάδα με αρωματικό λαδολέμονο. Στο concept του μενού σίγουρα δεν ταίριαζε η σαλάτα με κινόα και γαρίδες, ενώ και η ελληνική σαλάτα με τα ντοματίνια είναι αχρείαστη μες στο καταχείμωνο.  

Από τα κυρίως απολαύσαμε το σιγομαγειρεμένο αρνί με τσιγαριαστά χόρτα και πατάτες, ένα από αυτά τα αγαπημένα πιάτα στα οποία, εκτός από διαλεχτά υλικά, βάζει και μπόλικη ψυχή ο Στυλιανουδάκης. Θαύμα ήταν και το στιφάδο με μοσχαρίσια μάγουλα και σάλτσα κύμινο, ενώ από τα signature πιάτα, το botargo σπαγγέτι με μαϊντανό, τσίλι, σκόρδο και ελαιόλαδο, καθώς και ο αγιορείτικος μπακαλιάρος με ζωμό κρεμμυδιού και τραγανή αγκινάρα, είναι φαγητά με βάθος γεύσης και πολλά επίπεδα νοστιμιάς. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης κοπές κρεάτων ψημένες στον ξυλόφουρνο, όπως Japanese Wagyu Kagoshima A5, και αντρεκότ Black Angus. Για το κλείσιμο δοκιμάστε την Beata με πικρή σοκολάτα, κόκκινο κρασί, σύκο και σάλτσα ταχίνι, και τη μουσελίν φιστικιού Aιγίνης με πέπλο μελιού, μους κόκκινων φρούτων και μαντλέν λεμονιού.  

Αν και η λίστα με τα κρασιά έχει ικανοποιητική ποικιλία, θα μου άρεσε να δω και μερικές ακόμα πιο ψαγμένες και λιγότερο mainstream επιλογές, ιδίως από τον αμπελώνα της βόρειας Ελλάδας. Ωστόσο, στα συν της εμπειρίας είναι το Samite Gastrobar που διαχειρίζεται η ομάδα του Apallou, και βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο εστιατόριο. Εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει μέρος του μενού και μαζί premium ποτά και νόστιμα κοκτέιλ, όπως το The Botanist με τζιν, Chartreuse, ανανά, βασιλικό και πευκόμελο.

→ Ξενοδοχείο MonAsty, Autograph Collection, Θεσσαλονίκη, Βασιλέως Ηρακλείου 45, τηλ. 2310-274.545. Καθημερινά 13.00-23.00. Κόστος: 40-50 ευρώ/άτομο χωρίς τα ποτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή