5 διευθύνσεις με ελαφρά εδέσματα

Διαβάζεται αυστηρώς μετά τα τραπέζια των ημερών.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γαστρονομικώς θαυμάσια η γιορτή του Πάσχα, όμως, επειδή μαζί με τη λαμπάδα μας καίγεται και η όποια αίσθησις του μέτρου έχουμε, μετά την ακατάσχετη κρεοφαγία, ποτοποσία, γλυκοφαγία, τη γενική ρυπαροφαγία των ημερών, θέλω μια καλή διακοπή: φαγητό χωρίς λίπος και τυριά, χωρίς κρέας, χωρίς γλυκό. 

Σούσι, μια κάποια λύσις: Στο υπεραγαπημένο μας Shiraki τρώμε ωραιότατο σούσι, περίπου όπως οι Ιάπωνες. Σας προτείνω τη δροσερή και ελαφρώς πικάντικη σαλάτα με λωρίδες από νταϊκόν (είδος ρεπανιού) με νιφάδες αποξηραμένης παλαμίδας. Έξοχα τα ρολάκια maki χωρίς ψάρι: με πάστα από ξινό ιαπωνικό βερίκοκο, φύλλα shiso (ιαπωνική μέντα) και καβουρδισμένο σουσάμι, με ιαπωνικό ρεπάνι τουρσί και καβουρδισμένο σουσάμι, με αποξηραμένη κολοκύθα και με αληθινό wasabi μόνο στη γέμιση. Και τα τέσσερα υπέροχα. Τα λες και vegan. Από ωμό ψάρι, να πάρετε οπωσδήποτε το sashimi moriawase, την επιλογή του σεφ σε ωμά λεπτοκομμένα ψαράκια με τριμμένο αληθινό hon-wasabi. Και αν τελικά σας ανοίξει η όρεξη, τη σούπα με τα udon noodles και τις γαρίδες τεμπούρα. Το άκρον άωτον της θαλπωρής, ιδίως μετά τον κάματο της μέρας. 

Όχι άλλο γλυκό, μόνο σορμπέ: Σας έχω δύο κλασικές πια προτάσεις: σορμπέ λεμόνι, το ξινότερο, το τελειότερο όλων, από τη μαστόρισσα Εύη Παπαδοπούλου στο Le Greche. Σορμπέ φράουλα από εξαίρετο βιολογικό φρούτο με zero waste πρακτικές στο Django Gelato (φωτογραφία). 

Το παραδοσιακό γιαούρτι: Είναι γιατρικό, είναι σούπερ τροφή, είναι γεύμα από μόνο του και μας κάνει χίλια καλά. Προσφάτως δοκίμασα ξανά το πρόβειο του Βάρσου. Είχα χρόνια, τι πράγμα είναι αυτό! Στίλβον, πετσωμένο, εμβληματικό. Τώρα την άνοιξη είναι στην καλύτερη στιγμή του, τα γάλατα είναι πλούσια και μυρωδάτα, και αυτό μεταμορφώνει το γιαούρτι σε εμπειρία. Ξέρετε τι, κρατήστε εσείς τα γλυκά, κρατώ εγώ αυτό το θεϊκό γιαούρτι. 

Η φινέτσα του Ella: Στο εστιατόριο Ella, μαγαζί ανθρώπινο και φαγητένιο, χιτάκι στους τουρίστες –ορδές συρρέουν, και δικαίως–, η καλή μας σεφ Νένα Ισμυρνόγλου μάχεται με τον εαυτό της για το πώς θα κάνει πιο νόστιμη τη βαθιά ελληνική-μεσογειακή μαγειρική της, απαλλάσσοντάς την από τα περιττά – μεταξύ άλλων, λίπη, γλυκαντικές ουσίες, αλεύρια κ.λπ. Είναι βασική αρχή της εργασίας της χρόνια τώρα. Δοκιμάσαμε προσφάτως τις συγκλονιστικότερες φρέσκες καραβίδες που έχω γευτεί εδώ και πάρα πάρα πολύ καιρό. Ήρθαν αχνιστές και πώς λέτε αρτυμένες; Με ολόκληρες ψητές φράουλες, που είχαν μισολιώσει στο μαντέμι και είχαν ενωθεί τα ζουμιά τους με ένα θεσπέσιο λάδι και λίγες σταγόνες λεμονιού. Ο ορισμός της άνοιξης. Και τι ταιριαστό αυτό το περίπου λαδολέμονο με ψητές φράουλες με το εποχικό θαλασσινό! Λεπτότης και νοστιμιά. Είχε και άλλα πολλά ωραία το μενού, θα επανέλθω λίαν συντόμως.

☛ Διευθύνσεις 

Shiraki: Νίκης 17, Σύνταγμα, τηλ. 210-3316217. 
Le Greche: Σύνταγμα, Μητροπόλεως 16 Α, τηλ. 216-7006458 | Ψυχικό, Λυκούργου 2, τηλ. 213-0416299 | Αγία Παρασκευή, Λ. Μεσογείων 456, τηλ. 210-0101617. 
Django Gelato: Βεΐκου 15, Κουκάκι, τηλ. 211-4222029. 
Βάρσος: Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ. 210-8012472. 
Ella: Μητροπόλεως 26, Αθήνα, τηλ. 210-3315547

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT