Πού τρώνε παϊδάκια οι Γιαννιώτες;

Πού τρώνε παϊδάκια οι Γιαννιώτες;

Μια ταβέρνα στο Καλπάκι Ιωαννίνων φημίζεται για τα έξοχα ψημένα της κρέατα και τις νόστιμες τηγανιτές της πατάτες.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μας το σφύριξαν οι ντόπιοι, και όχι τίποτα τυχαίοι. Ο ένας κτηνοτρόφος, ο άλλος συνταξιούχος ψήστης. Το παϊδάκι το ’χουν σπουδάσει. Μη φανταστείτε όμως ότι ο Χάσκος είναι κανένα κρυμμένο ταβερνάκι σε κάποιο χωριό που μετά βίας υπάρχει στον χάρτη. Εδώ μιλάμε για μεγάλη χασαποταβέρνα στο Καλπάκι, πάνω στην Εθνική Οδό Κοζάνης-Ιωαννίνων. Αν και εύκολα προσβάσιμη, δεν θα σας λείψει η αίσθηση της απόδρασης, αφού είναι πνιγμένη στο πράσινο και μπορείτε να συνδυάσετε την έξοδο με εξορμήσεις στο Ζαγόρι, στα χωριά του Πωγωνίου και στην Κόνιτσα. Σχεδόν δίπλα από την ταβέρνα βρίσκεται το ενδιαφέρον μικρό Μουσείο Πολέμου, αφιερωμένο στις πρώτες 12 μέρες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, και μόλις 5 λεπτά με το αυτοκίνητο είναι οι πηγές της Βελλάς, όπου θα δείτε το νερό του ποταμού Καλαμά να αναβλύζει μέσα από τον βράχο και τις ρίζες των δέντρων. 

Εμείς πήγαμε χειμώνα, οπότε προσπεράσαμε την όμορφη αυλή και τρέξαμε να χωθούμε στη σάλα με το αναμμένο τζάκι. Ο χώρος είναι μεγάλος, τα τραπέζια ενωμένα για να φιλοξενήσουν μεγάλες παρέες, το πλήθος ένα συνονθύλευμα: από τη μια μεριά γιόρταζαν βαφτίσια, στην άλλη ένα γκρουπ από τζιπάδες με τυπωμένα μπλουζάκια που έγραφαν «Σαντορίνη». Παρά τον χαμό, το σέρβις ήταν σβέλτο και ο ψήστης ετοιμοπόλεμος. Στις φωτιές, ο ιδιοκτήτης Μιχάλης Χάσκος από το κοντινό χωριό Παρακάλαμος και ο γιος του Αποστόλης, αγρότης και κτηνοτρόφος. Το κρέας είναι ως επί το πλείστον από τα δικά τους ζώα (προς το παρόν έχουν αρνιά και πρόβατα, αλλά θα βάλουν και μοσχάρια) και από άλλους παραγωγούς της περιοχής και το κόβουν οι ίδιοι στο κρεοπωλείο τους ακριβώς δίπλα. 

Φάγαμε αρνίσια παϊδάκια έξοχα ψημένα, ροδισμένα, με ελαφρώς καψαλισμένες άκρες, και ωραιότατο παϊδάκι προβατίνας, κάπως πιο μαστιχωτό, με σφιχτό ψαχνό, αλλά νοστιμότατο. Το κοκορέτσι τους είναι από τα ωραιότερα που έχουμε δοκιμάσει. Σερβιρισμένο με ξερό κρεμμύδι από πάνω και μπόλικη ξερή βουνίσια ρίγανη, δύο υλικά που δίνουν μια ώθηση στο ψητό: την πικάντικη δροσιά του το κρεμμύδι, το βαθύ βοτανικό άρωμά της η ρίγανη. Τι ωραία και απλή που είναι η κουζίνα μας, πόσο απλά και όμορφα αρταίνει ένα ψητό. Το κοντοσούβλι τους πολύ καλό, οι τηγανητές πατάτες χρυσαφένιες και τραγανές, οι σαλάτες τους ένα ωραίο δείγμα εποχικότητας, τα ορεκτικά τους περιποιημένα και όλα τα ντιπ (τζατζίκι, γαλοτύρι και τυροκαυτερή) χειροποίητα. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσουμε και τις μοσχαρίσιες μπριζόλες ξηράς ωρίμανσης.

Στα plus για τις οικογένειες με παιδιά: στον υπαίθριο χώρο έχουν παιδική χαρά και γαϊδουράκια!

ΙΝFO → Χάσκος Meat Tavern, EO Κοζάνης-Ιωαννίνων, Καλπάκι, τηλ. 26530-42188

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή