EXPE: «Η ραπ δεν είναι ανδρική ή γυναικεία»

EXPE: «Η ραπ δεν είναι ανδρική ή γυναικεία»

Η νεαρή ράπερ από τη Θεσσαλονίκη εργάζεται ως μουσικοπαιδαγωγός σε νηπιαγωγείο,επιμένει να είναι μάνατζερ του εαυτού της και «δεν μασάει» με την ανδροκρατία στον μουσικό χώρο που επέλεξε από παιδί.

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λένε Expe από το «Expensive», την αγγλική μετάφραση του ονόματός της, που είναι Ακριβή. Όνομα και πράγμα σκέφτεται κανείς, ακούγοντας τις ηλεκτρισμένες ραπ ερμηνείες της. Η νεαρή Θεσσαλονικιά είναι σαν «ακριβό» διαμάντι στην ανδροκρατούμενη ελληνική χιπ χοπ σκηνή. Με τρία απανωτά άλμπουμ που κυκλοφόρησε μέσα σε δύο χρόνια –Laguna (2020), ΠΣΤΚΝ (2021), Easy (2022)– αλλά και αρκετά σινγκλ, εξέφρασε με ρίμες τα όνειρα και τις αγωνίες της, χτίζοντας μια γερή βάση θαυμαστών, που βλέπουν στο πρόσωπό της μια δυναμική ραπ περφόρμερ.

Τι κάνεις τώρα που μιλάμε;
Με πετυχαίνεις σε φάση μετακόμισης. Πακετάρω πράγματα, παράλληλα είμαι κάθε μέρα στο στούντιο, ηχογραφώντας νέα κομμάτια. Ετοιμάζομαι και για τις καλοκαιρινές διακοπές μου στην Ελαφόνησο. Μια γλυκιά παράνοια!

Γιατί μετακομίζεις στην Αθήνα;
Τελευταία πάνε πολύ καλά τα πράγματα, ο κόσμος άρχισε να με γνωρίζει και να αγαπάει τα τραγούδια μου, οπότε βρισκόμουν συχνά στην Αθήνα για δουλειές. Είπα, γιατί να μην κατέβω μόνιμα, να το ψάξω; Αυτό που με τράβηξε περισσότερο ήταν ο δημιουργικός καλλιτεχνικός παλμός της πόλης. Βλέπω νέους καλλιτέχνες να δημιουργούν ωραία πράγματα, να έχουν ιδέες, να κάνουν υπέροχες συνεργασίες. Υπάρχουν ευκαιρίες που στη Θεσσαλονίκη –κακά τα ψέματα– δεν θα τις βρει ένας νέος μουσικός.

Η ραπ πώς μπήκε στη ζωή σου;
Γύρω στα 11, όταν άκουσα πρώτη φορά Ημισκούμπρια. Με γοήτευσε αυτή η λεξιπλασία. Προέρχομαι και από μουσική οικογένεια, άρχισα να παίζω πιάνο στα 4, μετά ήρθαν τα μουσικά σχολεία, οι κλασικές σπουδές μουσικής, τζαζ και όπερα, σπουδές μουσικής τεχνολογίας, με κέρδισε όμως η ραπ. Μια καθηγήτρια με έλεγε διχασμένη προσωπικότητα. Στη χιπ χοπ, όμως, βρήκα μια ελευθερία.

Τι σε εκνευρίζει στον χώρο σου;
Όλη αυτή η διασημότητα και η υπερέκθεση που συνοδεύει τη ραπ τελευταία έχει φτιάξει μια συνθήκη όπου οι εταιρείες σού επιβάλλουν τρόπους και χειρισμούς που σε πολλές περιπτώσεις με βρίσκουν αντίθετη. Δεν με αφορά η αντικειμενοποίηση της γυναίκας, ας πούμε. Νιώθω ανένταχτη αναφορικά με τη μουσική βιομηχανία και ορισμένους από τους όρους της. Εγώ είμαι εντελώς DIY. Είμαι η μάνατζερ του εαυτού μου, βγάζω κομμάτια μόνη μου, με κάποιους πολύτιμους φίλους-συνεργάτες που με βοηθούν. Είμαι αυτοδημιούργητη και μ’ αρέσει. Είναι τρομερά απελευθερωτικό αλλά και δύσκολο. Θέλει λεφτά!

Πώς βιοπορίζεσαι;
Είμαι μουσικοπαιδαγωγός σε νηπιαγωγεία! Ξέρω, ακούγεται περίεργο. Στην αρχή κι εγώ δίσταζα να το πω. Έλεγα, «πώς θα το πάρουν οι γονείς αν μάθουν ότι κάνω ραπ». Κατάλαβα ότι, αν κάνεις με επαγγελματισμό τη δουλειά σου, κανείς δεν μπορεί να σου πει τίποτα. Κάποιοι γονείς, μάλιστα, έχουν έρθει με τα παιδιά τους σε φεστιβάλ όπου έχω παίξει, τους αρέσει η μουσική μου.

Θέλει κότσια να είσαι γυναίκα ράπερ;
Στα 14, που άρχισα να γράφω τα πρώτα μου κομμάτια, ήταν δύσκολα. Μπορούσαν να σε προσβάλουν, να σε αποθαρρύνουν. Ήταν και παραμένει ανδροκρατούμενος ο χώρος, παρά ταύτα ζούμε σε μια εποχή που μιλάμε πιο ανοιχτά για τα δικαιώματα των γυναικών, έχουμε το #MeToo, υπάρχει μια ατμόσφαιρα υπεράσπισης της γυναίκας, πράγμα πολύ ενθαρρυντικό. Στο μυαλό μου 
η ραπ δεν είναι ανδρική ή γυναικεία. Είναι μία.

Τραγούδια που σου άλλαξαν τη ζωή;
Όλα τα κομμάτια της Kimbra, του Tyler the Creator και της 070 Shake.

Ταινία που βλέπεις και ξαναβλέπεις;
Έχω μια εμμονή με την Αμελί.

Έχεις κάνει ψυχοθεραπεία;
Ναι, και με βοήθησε πολύ να ξεπεράσω τις κρίσεις πανικού και άγχους που με ταλαιπωρούσαν όταν μπήκα στην ενήλικη ζωή. Η ψυχολογική μου ισορροπία είναι το παν για μένα. Και στα κομμάτια μου νιώθω να αυτοαναλύομαι. Είναι τρομερά λυτρωτικό. Με τα τραγούδια μου ακούω πιο καθαρά τις σκέψεις μου.

Ποιος θα ήθελες να σε πάρει τώρα τηλέφωνο και να σου πει «θέλεις να συνεργαστούμε»;
O Hatemost και η Μαρίνα Σάττι.

Η εποχή μας σε τρεις λέξεις;
Ενδιαφέρουσα. Κομβική. Αισιόδοξη. ■

Η νεαρή ράπερ από τη Θεσσαλονίκη εργάζεται ως μουσικοπαιδαγωγός σε νηπιαγωγείο, επιμένει να είναι μάνατζερ του εαυτού της και «δεν μασάει» με την ανδροκρατία στον μουσικό χώρο που επέλεξε από παιδί.

INFO

To νέο άλμπουμ της Expe θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο. Την Παρασκευή 15/09, στις 21.00, θα παίξει live στα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ, στο πλαίσιο των συναυλιών Music Escapades (είσοδος ελεύθερη, www.snfcc.org). 
Instagram: @expe.nsive

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT