Νήματα – Нитки: Ένα φωτογραφικό «υφαντό» ανάμεσα σε Κύθνο και Ουκρανία

Νήματα – Нитки: Ένα φωτογραφικό «υφαντό» ανάμεσα σε Κύθνο και Ουκρανία

Το φωτογραφικό πρότζεκτ του Μιχάλη Παππά Νήματα – Нитки αναδεικνύει τους δεσμούς που ενώνουν τόπους και ανθρώπους.

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα τοπικά ενδύματα είναι ο λαϊκός μας πολιτισμός, που ενσωματώνει κοινωνικούς κώδικες, αξίες και νοήματα που οι ρίζες τους χάνονται στον χρόνο», είπε ο φωτογράφος Μιχάλης Παππάς σε συνέντευξή του στο «Κ» (10/2021) για το πρότζεκτ του Μίτος: το νήμα της Ελλάδας. Περίπου δύο χρόνια μετά, κάνει μια παρόμοια εξερεύνηση, αναζητώντας νήματα που θα πυροδοτήσουν μια πολιτισμική συνομιλία. Αφορμή αποτέλεσε η πρωτοβουλία της Kythniale, στην οποία οι ντόπιοι της Κύθνου αναζητούν διάλογο με άλλους λαούς, όπως η Ουκρανία. Ο επιμελητής της σπονδυλωτής φωτογραφικής έκθεσης Nήματα – Нитки, Βαγγέλης Ιωακειμίδης, αναφέρει πως τον 18ο αιώνα ο κληρικός Ιγνάτιος από το νησί ίδρυσε τη Μαριούπολη στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας. Δύο αιώνες μετά, πολίτες των Θερμών της Κύθνου και μέλη της ουκρανικής κοινότητας της Αθήνας πρωταγωνιστούν στα σαράντα φωτογραφικά έργα που έχουν τοποθετηθεί σε δεκαοκτώ σημεία της Χώρας και της Δρυοπίδας, αναδεικνύοντας συμβολικά τη σύνδεση ανάμεσα στους δύο τόπους. «Το νήμα παίρνει συμβολικές διαστάσεις και επιδιώκει να αναδείξει τη λαϊκή κουλτούρα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο», αναφέρει ο φωτογράφος.

INFO

Η φωτογραφική έκθεση Νήματα  Нитки θα βρίσκεται σε δεκαοκτώ διαφορετικά σημεία της Χώρας της Κύθνου και της Δρυοπίδας μέχρι 01/10. Περισσότερα στο kythniale.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT