Κρουασάν, προφιτερόλ ή μιλφέιγ: Ολα μπορούν να γίνουν παγωτό

Κρουασάν, προφιτερόλ ή μιλφέιγ: Ολα μπορούν να γίνουν παγωτό

Ice cream sandwich με κρουασάν, προφιτερόλ παγωτό ή μήπως ένα διαφορετικό μιλφέιγ κατευθείαν από την κατάψυξη; Οι ζαχαροπλάστες της πόλης αποφάσισαν να αποδείξουν ότι όλα μπορούν να γίνουν παγωτά.

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορει να μπήκαμε στον Οκτώβρη αλλά η όρεξη για παγωτό παραμένει. Σε πρόσφατη βόλτα σε ζαχαροπλαστεία της Αθήνας εντοπίσαμε ένα σωρό υβριδικά παγωμένα γλυκά. Από τα προζυμένια κρουασάν, που έγιναν βάση για ice cream sandwich, μέχρι τον «frozen εργολάβο» και το προφιτερόλ παγωτό, αυτά είναι τα πιο ασυνήθιστα, δημιουργικά και λαχταριστά που ξεχωρίσαμε.

Κρουασάν, προφιτερόλ ή μιλφέιγ: Ολα μπορούν να γίνουν παγωτό-1
Η παγωμένη lemon pie του Δημήτρη Οικονομίδη.

Lemon pie (και προφιτερόλ), αλλιώς

Όλη τη χρονιά, στο ζαχαροπλαστείο του Δημήτρη Οικονομίδη βρίσκουμε μία από τις πιο ωραίες lemon pie της Αθήνας – βουτυράτη, πραγματικά λεμονάτη και ξινή όσο χρειάζεται. Για τις ζεστές μέρες, όμως, ο πατισιέρ του Νέου Ψυχικού μάς συστήνει και την, εξίσου υπέροχη, παγωμένη εκδοχή της με μπισκότο βουτύρου, μαρέγκες βανίλιας και σορμπέ λεμονιού, μεταξύ άλλων. Έξτρα πόντους κερδίζει και με το παγωτό-προφιτερόλ με σουδάκια σοκολάτας γεμισμένα με παγωτό βανίλια, σάλτσα σοκολάτας, παγωτό σοκολάτας και βελούδινη, αφρατεμένη μους από παγωτό βανίλια στη θέση της σαντιγί.

Dimitris Economides, λεωφόρος Κηφισίας 340, Ψυχικό, Τ/210-67.55.000

Κρουασάν, προφιτερόλ ή μιλφέιγ: Ολα μπορούν να γίνουν παγωτό-2
To σάντουιτς από καραμελωμένο κρουασάν και παρφέ φιστίκι του Kora.

Ιce cream sandwich με καραμελωμένο κρουασάν

Να ένα τέλειο παράδειγμα για το πώς η zero waste φιλοσοφία μπορεί να γεννήσει τις καλύτερες ιδέες. Στην Kora, όσα ζυμάρια περισσεύουν από τη διαδικασία παρασκευής των προζυμένιων κρουασάν δεν πετιούνται αλλά μετατρέπονται σε καραμελωμένους, τραγανούς δίσκους ανάμεσα στους οποίους μπαίνει χειροποίητο παρφέ. Το πρωτότυπο ice cream sandwich πωλείται στον φούρνο της Αναγνωστοπούλου, σε δύο εκδοχές: με παρφέ φουντουκιού, γκανάς σοκολάτας και καβουρδισμένα φουντούκια ή με παρφέ φιστίκι, ελαφριά μαρμελάδα ράσμπερι και καβουρδισμένα φιστίκια.

Kora, Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, Τ/210-36.27.855

Ποιος έβαλε το μιλφέιγ στην κατάψυξη;

Στο γλυφαδιώτικο ζαχαροπλαστείο που δημιούργησαν ο σεφ Στέφανος Τσουκαλάς και η ζαχαροπλάστρια Βίκυ Νταλαγιάννη με τη βοήθεια του Σπύρου Πεδιαδιτάκη, οι βιτρίνες είναι γεμάτες με κομψοτεχνήματα, Saint Honoré, flan parisien, σουφλέ κ.ο.κ., που (σχεδόν) λυπάσαι να φας. Λίγο πιο πληθωρικό αλλά αδιαμφισβήτητα από τα hit του Ourse είναι και η παγωμένη εκδοχή του μιλφέιγ με παρφέ βανίλια Μαδαγασκάρης, καραμελωμένη σφολιάτα, φουντούκια και καραμέλα.

Ourse, Μυστρά 39, Γλυφάδα, Τ/212-10.67.019

Κρουασάν, προφιτερόλ ή μιλφέιγ: Ολα μπορούν να γίνουν παγωτό-3
Παγωτό γιαούρτι με κηρήθρα και μέλι από το Πήλιο, στο Epik Gelato.

Γιαούρτι με μέλι ή epik honeycomb;

Με έμπνευση από το παραδοσιακό ελληνικό πρωινό, στο Epik Gelato φτιάχνουν το απίθανο Honeycomb. Στο κυπελλάκι βάζουν πρώτα ξινούτσικο παγωτό γιαούρτι (από γάλα και γιαούρτι που προμηθεύονται από τη Μονή Τιμίου Σταυρού), μετά το λούζουν με μπόλικο μέλι από το Πήλιο και στο τέλος προσθέτουν το πιο ταιριαστό και σπάνιο topping: ένα ζουμερό κομμάτι κηρήθρα. Αν βρεθείτε στην τζελατερία της πλατείας Μαβίλη, δοκιμάστε και τους χειροποίητους εργολάβους, που γεμίζουν με το δικό τους παγωτό αμυγδαλωτό.

Epik Gelato, Δορυλαίου 2, πλατεία Μαβίλη, Τ/210-64.64.105

Κρουασάν, προφιτερόλ ή μιλφέιγ: Ολα μπορούν να γίνουν παγωτό-4

Πάβλοβα: από μπαλαρίνα… παγωτό

Στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν η Ρωσίδα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα μεσουρανούσε, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας της στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία λέγεται πως ένας ζαχαροπλάστης έφτιαξε προς τιμήν της το διάσημο γλυκό με τις μαρέγκες, τη σαντιγί και τα φρέσκα φρούτα. Τα υλικά επιλέχθηκαν έτσι ώστε να παραπέμπουν στο κοστούμι που φορούσε τότε η μπαλαρίνα: μαρέγκα και σαντιγί για να θυμίζουν την αέρινη τουτού της και φρέσκα φρούτα για τα χρωματιστά σιρίτια που τη στόλιζαν. Όσο για τα υλικά της πάβλοβας-παγωτού που φτιάχνουν φέτος στο Madame Fraise, είναι τα εξής: παγωμένη μους από φρέσκα βατόμουρα, μαρέγκες με ινδοκάρυδο και δροσιστική σάλτσα από φρέσκα βατόμουρα.

Madame Fraise, Υμηττού 225, Μετς, Τ/211-41.86.086

Όταν το πανετόνε συνάντησε το παγωτό

Άλλο ένα ιδιαίτερο ice cream sandwich σκαρφίστηκε και ο master του πανετόνε, Αντώνης Σελέκος. Μπορεί στο μυαλό των περισσότερων το αφράτο ιταλικό κέικ να είναι συνδεδεμένο με τα Χριστούγεννα, ωστόσο ο ζαχαροπλάστης μάς κάνει να το δούμε με άλλο μάτι απλώνοντας πάνω σε μια φέτα πανετόνε παγωτό, καραμέλα με ανθό αλατιού και καραμελωμένα φουντούκια.

Antonis Selekos Conceptual Desserts, Εριφύλης 2, Παγκράτι, Τ/210-72.48.888

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή