Να παρακολουθώ τον σκύλο μου με Wi-Fi κάμερες στο σπίτι;

Να παρακολουθώ τον σκύλο μου με Wi-Fi κάμερες στο σπίτι;

Eίναι μια ιδέα που κερδίζει έδαφος, αλλά στην πράξη μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένετε

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Wi-Fi κάμερες ασφαλείας στο σπίτι, μια φτηνή επένδυση που κερδίζει διαρκώς έδαφος. Δεν έχετε; Κακώς! Με τη δυνατότητα να σας ειδοποιούν άμεσα, αν εντοπίσουν κίνηση στον χώρο, αντικαθιστούν επάξια τον συναγερμό, ο οποίος πια έχει δικαίως εκτοπιστεί στο περιβάλλον των γκάτζετ μιας άλλης –προψηφιακής– εποχής. Έχω ήδη εγκαταστήσει τρεις και πάω για τέταρτη· επάνω από την εξώπορτα, γιατί οι καιροί γαρ ου μενετοί…

Όμως, πείτε μου, πιστεύετε, όπως διαδίδεται στα σόσιαλ μίντια, ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να ελέγξετε ή και να διορθώσετε τη συμπεριφορά του κατοικιδίου σας, αν η μοναξιά τον καθιστά ανήσυχο και ζημιάρη; Πάλι κακώς! Τι κακώς, χείριστα! Όλα τα ζώα της πλάσης έχουν τους δικούς τους τρόπους πολυεπίπεδης επικοινωνίας. Πιστέψτε με, η τηλεδιάσκεψη δεν είναι ένας από αυτούς.
Βλέπετε, τα σκυλιά «διαβάζουν» το αφεντικό τους με όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους: Ερμηνεύουν τη γλώσσα του σώματος. Οσμίζονται τη διάθεσή του, πιάνοντας τις ανεπαίσθητες αλλαγές που προκαλούν στη μυρωδιά του διάφορες ακούσιες αντιδράσεις, όπως αναστάτωση, φόβος, θυμός. Και ναι, ψυχανεμίζονται, μέσα από τις διακυμάνσεις στον τόνο της φωνής, αυτό που εννοεί ανεξάρτητα από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται. Αλλά αυτή είναι μόνο μία παράμετρος στο σύνολο των ερεθισμάτων που επεξεργάζονται για να μας καταλάβουν – και μάλλον η λιγότερο σημαντική.

Παρατηρώντας και καταγράφοντας τις φυσιολογικές αντιδράσεις ενός σκύλου που ακούει τη φωνή του αφεντικού του, αδύναμη και αλλοιωμένη μέσα από το μεγαφωνάκι μιας κάμερας, μια ομάδα επιστημόνων κατέληξε σε ένα πόρισμα που δεν εκπλήσσει κανέναν από όσους ξέρουν πέντε πράγματα για τον ιδιαίτερο ψυχισμό αυτού του ζώου. Οι παλμοί του επιταχύνονται. Η σύγχυσή του επιτείνεται. Η νευρικότητα χτυπάει κόκκινα.

Αυτή η μορφή «επικοινωνίας» δεν είναι τίποτε λιγότερο από έναν ψυχολογικό πόλεμο με θύμα ένα σκυλί το οποίο ακούει κάτι που του θυμίζει το αφεντικό του, αλλά δεν μπορεί να καταλάβει πού βρίσκεται – γιατί δεν μπορεί να τον δει, να τον μυρίσει, να τον αγγίξει. Η κατάληξη είναι ένα ζώο που επενδύει ψυχοσυναισθηματικά στην υποδοχή του ανθρώπου τον οποίο περιμένει υπομονετικά (ή όχι και τόσο) επί ώρες και τελικά προδίδεται από την πραγματικότητα. Συγχαρητήρια! Αντίθετα από την πρόθεσή σας, κατορθώσατε να ανεβάσετε τα επίπεδα του στρες του στα ύψη.

Το πιο αρνητικό στοιχείο μάλιστα είναι ότι κάποιοι ιδιοκτήτες ζώων που λείπουν πολλές ώρες πιστεύουν ότι αυτό το θλιβερό υποκατάστατο επικοινωνίας είναι μια καλή ρεζέρβα για τις μέρες κατά τις οποίες δεν μπορούν να αγγαρέψουν κάποιον να περάσει από το σπίτι για να κάνει έστω λίγη παρέα σε ένα μοναχικό σκυλί. Κι έτσι, παίρνουν μια κακή ιδέα και την κάνουν χειρότερη. Κρατήστε τις κάμερες για τη δουλειά που είναι φτιαγμένες να κάνουν και την κάνουν άριστα. Τα ζώα μας δεν είναι φτιαγμένα για διαδραστική επικοινωνία με ένα κομμάτι άψυχο πλαστικό. Ευτυχώς!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή