Ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα που κοιτάζει τη ζωή με τόλμη

Ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα που κοιτάζει τη ζωή με τόλμη

Για τη Συνάντηση της Νατάσα Μπράουν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γεννημένη εδώ, με γονείς γεννημένους εδώ, πάντα εδώ ζούσα – και όμως, ποτέ δεν ήμουν από εδώ. Ο πολιτισμός τους παρωδείται στο σώμα μου» – το σώμα της ανώνυμης αφηγήτριας είναι μαύρο. Χρειάστηκε να παλέψει πολύ, τα έδωσε όλα. Έκανε καλές σπουδές, βρήκε δουλειά σε έναν τραπεζικό οργανισμό, εξελίχθηκε, κέρδισε τη μεγάλη προαγωγή – για λόγους diversity; Μπορεί. Μια έξυπνη και μορφωμένη μαύρη γυναίκα σε έναν χώρο λευκών ανδρών; Όλοι την κοιτάνε. Έγινε μια «νεόπλουτη μιλένιαλ», όπως λέει η ίδια, αγόρασε μέχρι και διαμέρισμα στο Λονδίνο, ό,τι ήθελε να καταφέρει στη ζωή της το κατάφερε. Εντάχθηκε, αφομοιώθηκε, έχει ένα καλό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Αλλά τι δουλειά έχει, αναρωτιέται, στο γκάρντεν πάρτι των γονιών του λευκού αριστοκράτη φίλου της, ανάμεσα σε εκπροσώπους του βρετανικού κατεστημένου; Ο παλιός και ο καινούργιος κόσμος; Όλοι την κοιτάνε.

Ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα που κοιτάζει τη ζωή με τόλμη-1

Η Νατάσα Μπράουν έγραψε τη Συνάντηση (εκδ. Gutenberg) πριν από δύο χρόνια, προκάλεσε αρκετό θόρυβο, βρέθηκε στις σημαντικές λίστες των βιβλίων της χρονιάς. Είναι το πρώτο βιβλίο της Μπράουν, η οποία, όπως και η ηρωίδα της, είναι μια νεαρή μαύρη Βρετανίδα που κάνει καριέρα στα χρηματοοικνομικά. Η αφήγησή της είναι πολύπλοκη, μη γραμμική, σπασμένη σε σύντομα κεφαλαιάκια, μια ροή σκέψεων, εικόνων, γεγονότων. Θα ήταν μία ακόμα ιστορία για τις αμέτρητες εκφάνσεις του ρατσισμού, μία ακόμα ιστορία για το έμφυλο ζήτημα, θα ήταν μία ακόμα ιστορία για τις νέες ισορροπίες στις δυτικές κοινωνίες. Θα ήταν ένα έξυπνο και περίτεχνο μυθιστόρημα. Αλλά η Μπράουν προσθέτει ένα ακόμα στοιχείο που αλλάζει τα πάντα: η αφηγήτρια είναι άρρωστη. Κανείς δεν το ξέρει. Την περιμένουν εξετάσεις, νοσοκομεία, θεραπείες. Αλλά τι κάνει; Τίποτα. «Το τίποτα είναι επιλογή», λέει και ξαναλέει, και σε μια ανατροπή αλά Trainspotting διατυπώνει το δικό της «I chose not to choose life», λέγοντας ότι «το να συνεχίζω, τώρα που έχω επιλογή, σημαίνει να επιλέξω τη συνενοχή. Η επιβίωση με εντάσσει στο αφήγημά τους. […] Το απορρίπτω. Απορρίπτω αυτές τις επιλογές. Απορρίπτω αυτή τη ζωή». Μπορεί να το δει κανείς ως παραίτηση, δεκτό, αλλά μπορεί να το δει και ως επαναστατική πράξη. Τολμά κανείς να μετρήσει πόση προσπάθεια αξίζει αυτή η ζωή; Τολμά να πει κανείς ότι κουράστηκε;

Info

Το μυθιστόρημα Συνάντηση της Νατάσα Μπράουν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Βαγγέλη Τσίρμπα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT