Μαρία Παπαδοπούλου, υπάρχει δημιουργία χωρίς μοναξιά;

Μαρία Παπαδοπούλου, υπάρχει δημιουργία χωρίς μοναξιά;

Η ενδυματολόγος – σκηνογράφος μιλάει για την εφευρετικότητα και τη μαγεία της φαντασίωσης, αλλά και το πώς μια βόλτα στην πόλη μπορεί να φέρει ιδέες για τη δουλειά και τη ζωή

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε μια εποχή που παλεύει για τις ιδιότητες και τις ταμπέλες κατανόησης, θα ήθελα να αποφύγω την κλειστή έννοια του όρου “σκηνογράφος – ενδυματολόγος” και να βρεθούμε σε μια ανοιχτωσιά», μου λέει όταν τη ρωτάω πώς της αρέσει να συστήνει τον εαυτό της. Πολυπράγμων, λάτρις του ομαδικού πνεύματος και του καλού γούστου, η βραβευμένη (Α ́ Βραβείο Σκηνογραφίας – Ενδυματολογίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου για την ταινία Ανεμιστήρας) production designer και art director πιστεύει ακράδαντα ότι η αισθητική είναι μια έκφραση που υπάρχει γύρω μας. 

Πώς προέκυψαν στη ζωή σου όσα κάνεις σήμερα;

Είχα την τύχη να μεγαλώσω πλάι σε πολύ δημιουργικούς και εμπνευσμένους ανθρώπους, που πάσχιζαν να ανταποκριθούν στη συνθήκη της αγάπης, χαρίζοντάς μου ελευθερία σε ερεθίσματα, χωρίς λογοκρισία. Ήταν εκεί να με ακούσουν και να με εμπιστευτούν. Μέσα από την καθοδήγηση της οικογένειάς μου αλλά και των δασκάλων μου βρήκα τον τρόπο να μπορώ να εξωτερικεύω. Είναι ένας παρονομαστής ενάντια στον φόβο να αφεθείς και να γνωρίσεις τη δημιουργία χωρίς να νιώθεις μοναξιά. Με σπουδές στην Αρχιτεκτονική, στην Καλών Τεχνών, στη Φιλοσοφία και στην Ψυχανάλυση, βρήκα μια προσωπική διέξοδο στον χώρο της διαφήμισης, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου, όπου και εργάζομαι. Ήταν μια φυσική εξέλιξη για μένα, μια προσωπική αναζήτηση για λύση.

Το πιο δύσκολο και το πιο συναρπαστικό κομμάτι της δουλειάς σου;

Η δυσκολία έγκειται πολλές φορές στο να χωρέσεις το εύρος των αναγκών σε ελάχιστο χρόνο. Να είσαι περισσότερο εφευρετικός χωρίς να χάνεις τη μαγεία της φαντασίωσης. Το πιο συναρπαστικό είναι όταν συναντώ ανθρώπους με κοινό όραμα με τους οποίους μπορούμε να συμπορευτούμε, να επικοινωνήσουμε μαγικά και μυσταγωγικά, με σεβασμό και διάλογο. Είμαι τυχερή που με πλαισιώνουν άνθρω ποι με κοινή αισθητική και βιώματα.

Ποιες δουλειές σου των τελευταίων χρόνων θα ξεχώριζες;

Σε κάθε δουλειά προσπαθώ να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου, πρώτα για τον προσωπικό μου αγώνα πληρότητας. Τα οκτώ επεισόδια της σειράς Είμαι η Τζο στον ΑΝΤ1+ είναι ξεχωριστά, γιατί ήταν σαν να ωρίμασε η ιδέα γύρω από το πώς θέλουμε να δουλεύουμε και να εκφραζόμαστε. Ήταν μια ευτυχής στιγμή της ζωής μου η ιδέα της Ιωάννας Ασημακοπούλου να μας παρασύρει στα βιώματα που όλοι έχουμε και φυσικά η επιλογή του σκηνοθέτη μας, Κωνσταντίνου Πιλάβιου, να επικοινωνήσουμε μια γλώσσα που χτίζουμε πολλά χρόνια. Τον ευχαριστώ γιατί με πίστεψε.

Από πού αντλείς έμπνευση;

Από περιοχές και ποιότητες του παρελθόντος, την καθημερινή παρατήρηση και την ποιητικότητα του έρωτα. Είναι μια διαρκής έρευνα για μένα η έμπνευση, μια ανάλυση των ήχων, των γεύσεων, των ταξιδιών, των βιβλίων, των συζητήσεων με τους ανθρώπους μου. Έμπνευση αντλώ και από τον σύντροφό μου, από τον θαυμασμό μου για εκείνον και από το πώς υποστηρίζει το όραμά μου.

Στον ελεύθερο χρόνο σου τι κάνεις;

Μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω, για να γνωρίζω την καθημερινότητα άλλων πολιτισμών. Μου αρέσει και να κάνω βόλτες με τα πόδια, ακούγοντας μουσική και φωτογραφίζοντας. Συνήθως έτσι γεννιούνται οι ιδέες για όλα μου τα πρότζεκτ! Διαβάζω βιβλία αυτο βελτίωσης και φιλοσοφίας, βλέπω πολλές σειρές και ταινίες, σχεδιάζω τα δικά μου ρούχα. Βρίσκω διέξοδο περπατώντας στο κέντρο της Αθήνας και ψάχνοντας καινούργια μέρη για φαγητό ή χώρους όπου μπορείς να ξεδώσεις χορεύοντας, να γνωρίσεις καινούργιους ανθρώπους και να ακούσεις τις ιστορίες τους. Όταν ο καιρός το ευνοεί, κάνω και γουίντσερφ!

Ευχαριστούμε το κατάστημα Modernon (Αγίας Ειρήνης 3, Μοναστηράκι) για τη φιλοξενία της φωτογράφισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT