6 σειρές εποχής του Netflix για να δείτε μετά το The Crown

6 σειρές εποχής του Netflix για να δείτε μετά το The Crown

Τι άλλο να μπορείτε να επιλέξετε μέχρι να κυκλοφορήσουν τα τελευταία επεισόδια της σειράς; Ακολουθεί μία λίστα για να ταξιδέψετε πίσω στο παρελθόν

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σύγχρονος κόσμος σας έχει εξαντλήσει και χρειάζεστε ένα τηλεοπτικό διάλειμμα με άρωμα εποχής από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητάς σας; Κανένα πρόβλημα, Με αφορμή το υπερεπιτυχημένο «The Crown», ο τελευταίος κύκλος του οποίου προβάλλεται στο Netflix (σ.σ: προβλήθηκαν τα πρώτα τέσσερα ενώ τα υπόλοιπα έξι επεισόδια της έκτης σεζόν θα ανέβουν στην πλατφόρμα στις 14 Δεκεμβρίου), επιλέγουμε μερικές σειρές για να ταξιδέψετε σε παλιότερες δεκαετίες, παλιότερους αιώνες, παλιότερες εποχές.

Ή με άλλα λόγια και πιο συγκεκριμένα: για να κυλιστείτε στη λάσπη της Σκωτίας, να γοητεύσετε έναν λόρδο ή -γιατί όχι;- να κερδίσετε τη μάχη με τον καλύτερο σκακιστή στον κόσμο.

Hollywood

Δε συμφώνησαν και οι κριτικοί και το κοινό για τη μίνι σειρά «Hollywood», που αναβιώνει τη χρυσή εποχή της βιομηχανίας του θεάματος μέσα από τις συμπεριληπτικές ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι έκαναν ένα πέρασμα από τους διαδρόμους της. Ωστόσο, η μαγεία με την οποία εμποτίζεται κάθε παραγωγή του Ράιαν Μέρφι την κάνει να αξίζει τον χρόνο μας – κι ας είναι μόνο για τα φανταστικά σκηνικά και κοστούμια που αναβιώνουν την ατμόσφαιρα ενός κλαμπ στο οποίο δεν είναι μέλη παρά μόνο λίγοι ονειροπόλοι -ή μήπως υπολογιστικοί;- καλλιτέχνες. Από τις φυλετικές διακρίσεις στην ερωτικές σχέσεις με σκοπό τη δόξα, και από τις φευγαλέες ματιές στη μαγεία του σινεμά, αυτή η σειρά κρατά το ενδιαφέρον μας αμείωτο ως τους τίτλους τέλους.

Peaky Blinders

Τον συναντήσαμε για πρώτη φορά πάνω σ’ένα μαύρο άλογο, να οργώνει τους λασπωμένους δρόμους του Σμολ Χιθ στο Μπέρμινχαμ. Ο Τόμας Σέλμπι είναι η επιτομή του αντιήρωα, που όσο μας απωθεί άλλο τόσο μας γοητεύει. Παρακολουθούμε τη διαδρομή των Σέλμπι, μιας παραβατικής και διψασμένης για εξουσία οικογένειας, που από γκάνγκστερ της εργατικής τάξης καταφέρνουν να σκαρφαλώσουν τα σκαλοπάτια του πλούτου και της πολιτικής επιρροής, ενώ μέχρι να πέσει η αυλαία δείχνουν ικανοί να διαλύσουν αυτοκρατορίες. Ξεχωρίζουμε τη σειρά γιατί δεν πρόκειται για ένα τυπικό, σκοτεινό και binge-watching δράμα, αλλά για μια χαρτογράφηση του τραύματος και της τοξικής αρρενωπότητας, ενώ η γλαφυρή απεικόνιση της βίας, αν και έχει κριθεί υπερβολική, την καθιστά ακραία εθιστική. Δε θα συμφωνήσουμε με τους επικριτές της, γιατί κανένας δεν είπε ότι προσκαλεί τον θεατή στην αγιοποίηση της, αλλά σε μια συζήτηση για το τι επιπτώσεις έχει στον ψυχισμό ο πόλεμος. Ξαφνικά, μοιάζει, δυστυχώς, πιο επίκαιρη από ποτέ.

Bridgerton

Για κάποιες εβδομάδες στο τέλος του 2020 έμοιαζε πως όσοι είχαν συνδρομή στο Netflix δεν μπορούσαν να μιλήσουν για τίποτε άλλο από το σκανδαλιστικό δράμα εποχής «Bridgerton», που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο. Απαντούσε σε μια βαθιά ανθρώπινη ανάγκη για καλό γκόσιπ και προκάλεσε σάλο για τις ωμές ερωτικές του σκηνές, στις οποίες δε μας έχουν συνηθίσει ταινίες και σειρές εποχής. Αυτό ίσως ήταν και η συνταγή της επιτυχίας του: πλούτος, στέμμα, προσυμφωνημένοι γάμοι και καυτό σεξ. Ενώ η απομάκρυνση από το καστ του Ρεγκέ Ζαν Πέιτζ στη δεύτερη σεζόν έκανε μια μερίδα των τηλεθεατών να στραφούν σε άλλες ένοχες απολαύσεις, η σειρά δεν έχασε τη μαγεία της. Η τρίτη σεζόν της έχει ανακοινωθεί και αποκλίνει από τα βιβλία: στον προβολέα η Lady Whistledown, της οποίας η ταυτότητα φανερώθηκε στο τέλος του πρώτου κύκλου, και ο εκλεκτός της καρδιάς της. Μέχρι τη κυκλοφορία του τελευταίου κύκλου, τα πιο ευφάνταστα κοστούμια, οι ντεμπιτάντ και ο αριστοκρατικός φθόνος των προηγούμενων σεζόν θα μας ζεστάνουν τα χειμωνιάτικα βράδια.

The Queen’s Gambit

Θα μπορούσε να έχει την πρωτοκαθεδρία και στην κατηγορία των μίνι σειρών που άφησαν ιστορία. Σ’αυτό το συγκλονιστικό δράμα, ο τίτλος του οποίου βασίζεται σε κίνηση του σκακιού, η σκακιέρα είναι ένας ζωντανός οργανισμός και κάθε κίνηση μπορεί να είναι το τελειωτικό χτύπημα για τη νεαρή πρωταθλήτρια. Η Μπεθ Χάρμον, την οποία απογειώνει η Άνια Τέιλορ-Τζόι, είναι μια ορφανή Αμερικανίδα, η οποία θα καταφέρει να κερδίσει κάθε επαγγελματία σκακιστή που βρίσκεται στο δρόμο της, πριν καν κλείσει τα 18 της χρόνια, ενώ ταυτόχρονα θα παλεύει με τους δαίμονες της, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τον ίδιο της τον εαυτό. Χάπια και αλκοόλ θα στέκονται απέναντί της απειλώντας να την καταστρέψουν, πριν προλάβει να αντιμετωπίσει τον πιο μεγάλο της αντίπαλό, έναν μετρ του σκακιού από τη Σοβιετική Ένωση. Από τα στιλάτα κοστούμια και το αριστοτεχνικό μακιγιάζ, μέχρι τους κοφτερούς διαλόγους, η συγκεκριμένη απεικόνιση του πού μπορεί να σε οδηγήσει το απίστευτο ταλέντο και η ευφυΐα όταν παντρεύονται την κατάχρηση και την κατάθλιψη, δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Outlander

Η συναρπαστική σειρά «Outlander» έχει κερδίσει φανατικούς από όλα τα σημεία της γης, με κάποιους να την αποκαλούν το ωραιότερο δράμα εποχής στην ιστορία του Netflix. Και τι δεν έχει: αιματηρές μάχες, ερωτικά διλήμματα, συνεχή τουίστ με φόντο τον εξαιρετικά μουντό αλλά και ατμοσφαιρικό καιρό της Σκωτίας. Η Κλαιρ, μια Αγγλίδα νοσοκόμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, επανενώνεται με τον στρατιώτη σύντροφό της, αφού η Γερμανία παραδίδει τα όπλα, μόνο για να τηλε-μεταφερθεί στη Σκωτία, 200 χρόνια νωρίτερα, σε μια πραγματικότητα όπου η ζωή της απειλείται. Ίντριγκες, πόλεμος και πολλή -πάρα πολλή- λάσπη θα μας κρατήσουν το ενδιαφέρον για επτά ολόκληρες σεζόν, χέρι-χέρι με τα περίφημα βιβλία στα οποία βασίζεται η σειρά.

Alias Grace

Σ’αυτήν τη σκοτεινή μίνι-σειρά, που διαδραματίζεται στον Καναδά και βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Άτγουντ, η φτωχή Ιρλανδή Γκρέις κατηγορείται για τη δολοφονία του εργοδότη της και της γκουβερνάντας του εν έτει 1843. Χρόνια μετά, και αφού έχει καταδικαστεί, ένας φιλόδοξος και συμπονετικός ψυχίατρος θα προσπαθήσει να τη βοηθήσει, επιχειρώντας να ξεκλειδώσει το μυαλό της, όσο εκείνη υποστηρίζει ότι πάσχει από αμνησία και δεν ανακαλεί τα γεγονότα της μέρας που την έστειλε στη φυλακή. Βέβαια, η ανατρεπτική πένα της Άτγουντ εξασφαλίζει πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, και το καλό και το κακό πάνε χέρι χέρι. Κοινωνική αδικία, καταπιεσμένη ερωτική επιθυμία, ακραίος σεξισμός: τίποτα δε λείπει από αυτό το γεμάτο τουίστ θρίλερ εποχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή