3 μοναδικά αποστάγματα που πρέπει να δοκιμάσετε

3 μοναδικά αποστάγματα που πρέπει να δοκιμάσετε

Με αρώματα Πίνδου, Μεξικού και Καραϊβικής

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποστάγματα κάθε είδους: σταφυλιού, κρασιού, δημητριακών, αρωματικών, αγαύης, φρούτων, ακόμα και πατάτας. Αποστάγματα ζωής, συμπυκνωμένα, αλκοολικά, σερβιρισμένα σε σοφιστικέ ποτήρια, κρυμμένα σε εκκεντρικές αναμείξεις – μικρές γουλιές πολυτέλειας που δίνουν χρώμα και άρωμα στην καθημερινότητα. Μας αρέσει το κρασί, αλλά μας αρέσουν και τα αποστάγματα όταν έχουν μια ιστορία να διηγηθούν. Όπως αυτά που δοκίμασα πολύ πρόσφατα και θα σας παρουσιάσω σήμερα.

«Gardina» στην ηπειρώτικη βλάχικη διάλεκτο σημαίνει «κήπος». Κι όταν βρίσκεσαι στο Μέτσοβο, ο κήπος αυτός αρχίζει από τα βουνά της Πίνδου, με τον καθαρό αναζωογονητικό αέρα, φτάνει στα αγριολούλουδα που κατηφορίζουν στο χωριό, συνεχίζεται σε ιστορικούς αμπελώνες και καταλήγει στο Κατώγι Αβέρωφ. Εκεί οι δημιουργικοί καλλιτέχνες-παραγωγοί αναβιώνουν ξεχασμένες, λευκές και κόκκινες, ντόπιες ποικιλίες των οποίων τα ονόματα πρώτη φορά άκουσα: Πυκνoάσσα, Γκουντάμπα, Βλαχαβόνα και Ντόπιο Πρώιμο Μετσόβου. Τα σταφύλια ζυμώνονται σε δεξαμενές και ο σταφυλοπολτός μένει σε αυτές για έξι μήνες. Στη συνέχεια περνάει από το πιεστήριο και το κρασί που προκύπτει αποστάζεται σε χάλκινους άμβυκες, αραιώνει με υπερκαθαρό νερό και παραμένει σε ανοξείδωτες δεξαμενές για άλλους έξι μήνες πριν εμφιαλωθεί. Το αποτέλεσμα είναι ένα απόσταγμα οίνου με τη συμπυκνωμένη ατμόσφαιρα και μυρωδιά του Μετσόβου, έτσι όπως οι τυχεροί από εμάς έχουν εισπράξει σε απολαυστικά τριήμερα στο ξενοδοχείο Κατώγι. Μια ωδή στη φύση, δηλαδή, και στις ιστορίες των ανθρώπων που ζουν κοντά σε αυτήν.

Από το Μέτσοβο στο Μεξικό, για να ακούσουμε το ψιθύρισμα της αγαύης στον μεζκαλέρο (mezcalero ονομάζεται ο αποσταγματοποιός του mezcal): «Σου δίνω τα χέρια μου, σου δίνω την καρδιά μου. Δημιούργησε τώρα κάτι όμορφο». Έτσι γεννήθηκε το απόσταγμα του χαμένου εξερευνητή The Lost Explorer Mezcal, αφιερωμένο στην προστασία της αρχαίας τεχνικής της απόσταξης, στην κληρονομιά και στη βιοποικιλότητα του Μεξικού. Ανοίγουμε ένα Espadin, που είναι η πιο συνηθισμένη ποικιλία αγαύης στην παραγωγή μεζκάλ. Τεράστια, σαν σπαθιά, σκληρά φύλλα προστατεύουν την καρδιά και χρειάζονται πέντε έως οκτώ χρόνια για να φτάσει μια Espadin σε ωριμότητα. Για το συγκεκριμένο απόσταγμα χρησιμοποιούνται μόνο οκτάχρονα φυτά και η ωριμότητα φαίνεται στη γεύση. Μυρίζω φρέσκα βότανα και οι νότες καπνισμένου ξύλου με μεταφέρουν νοερά στο αποσταγματοποιείο. Η χαρακτηριστική γεύση της γλυκιάς αγαύης συμπληρώνεται με φρέσκο κόκκινο μήλο, μανταρίνι, αχλάδι, με μια υποψία αλατιού που τελειώνει βελούδινα, καπνιστά, ζεστά.

Ωδή στην ανταλλαγή πολιτισμικών ιδεών από χώρες όλου του κόσμου είναι η φετινή, περιορισμένης κυκλοφορίας Special Releases 2023. Τα φετινά Single Malt μάς ταξιδεύουν μέσω των φινιρισμάτων τους στη Γαλλία, στην Ιαπωνία, στην Πορτογαλία, στη Βόρεια Αμερική, στο Μεξικό, στην Καραϊβική και στην Κίνα.

Ανοίγω το αγαπημένο μου Oban από τις ακτές των σκωτσέζικων Χάιλαντς, που φέτος κρύβει στο μπουκάλι του The Soul of Calypso την παθιασμένη ψυχή της Καραϊβικής, αφού ολοκληρώσει την παλαίωσή του σε βαρέλια με ρούμι Καραϊβικής. Ζαχαροκάλαμο και μάνγκο, δροσερό άρωμα θαλασσινής αύρας, νότες εσπεριδοειδών και ένας ξηρός, πικάντικος χαρακτήρας. Προσοχή στο αλκοόλ: 58%!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT