Αυτοί είναι οι πιο θαυμαστοί οινοποιοί του κόσμου

Αυτοί είναι οι πιο θαυμαστοί οινοποιοί του κόσμου

Μια νοερή βόλτα στους «αμπελώνες του ήλιου», εκεί που η οικογένεια Αντινόρι φτιάχνει κρασί εδώ και 26 γενιές

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισθάνομαι πάντα θαυμασμό και κάποιο δέος όταν βρίσκομαι μπροστά σε οικογένειες που υπηρετούν τον ίδιο σκοπό για πολλές γενιές. Τι μπορώ λοιπόν να πω για την οικογένεια Αντινόρι, που είναι αφοσιωμένη στην τέχνη της οινοποίησης για περισσότερο από έξι αιώνες, από το 1385, όταν ο Τζιοβάνι Αντινόρι έγινε μέλος της Συντεχνίας Οινοποιών της Φλωρεντίας; Σήμερα, 26 γενιές μετά, η οικογένεια Αντινόρι διευθύνει, πάντα με καινοτόμες και τολμηρές αποφάσεις, με σεβασμό στις παραδόσεις και στο περιβάλλον, μια εταιρεία που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως και θεωρείται ηγέτις της ιταλικής οινικής κουλτούρας. Ο οίκος Marchesi Antinori ανακηρύχθηκε φέτος World’s Most Admired Wine Brand από το έγκριτο περιοδικό Drinks International, ενώ κατάφερε, εκτός από την κορυφή της λίστας των πιο θαυμαστών οινοποιιών του κόσμου, να κατακτήσει και την εικοστή πρώτη θέση για το Κτήμα Tignanello

Εκεί, στο Tignanello, βρεθήκαμε νοερά ένα βράδυ της περασμένης εβδομάδας. Από τις άνετες πολυθρόνες στο roof του New Hotel της Φιλελλήνων ταξιδέψαμε στην καρδιά της περιοχής που απλώνεται στους λόφους ανάμεσα στις κοιλάδες των ποταμών Γκρέβε και Πέσα. Το Κτήμα Tignanello εκτείνεται σε μια περιοχή 319 εκταρίων, από τα οποία τα 130 είναι αμπελώνας. Δύο από τους βραβευμένους αμπελώνες, το Tignanello και το Solaia, βρίσκονται στην ίδια μαγική πλαγιά και δίνουν τα Super Tuscans, που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο σημαντικά κρασιά της ιταλικής οινικής ιστορίας. 

Στο Solaia, τον τόπο του ήλιου όπως λέει το όνομά του, μας ξενάγησε με γλαφυρότητα ο Brand Ambassador του κτήματος, Φραντσέσκο Βισάνι, αποκαλύπτοντας τα μυστικά του: τα καλύτερα σταφύλια, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Sangiovese, και ο καλύτερος αμπελώνας σε συνδυασμό με το πάθος, την αφοσίωση και την εξειδικευμένη γνώση.

Το πιο «νόστιμο» κομμάτι της ξενάγησης ήταν βέβαια η κάθετη γευστική δοκιμή που ακολούθησε, με περιήγηση σε πέντε χρονιές Solaia: 2010, 2013, 2015, 2017 και 2019. Προφανώς όλα τα κρασιά ήταν εξαιρετικά. Όμως, δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω αυτά που εμένα με εντυπωσίασαν περισσότερο, όπως αυτό του 2010, προϊόν μιας μεγάλης χρονιάς για την Τοσκάνη. Υπέροχο, γεμάτο, μπαχαρένιο, κομψά αλκοολικό στόμα, με φανταστικές τανίνες, έντονο φρούτο (δαμάσκηνο, σύκο), ακόμα φρέσκο και πολύ φινετσάτο. Βαθμολογία 97/100 από το Wine Advocate και 98/100 από τον οινοκριτικό Τζέιμς Σάκλινγκ. Το 2015 ήταν δε η χρονιά που έχει αποσπάσει 100/100 βαθμολογία από το Wine Advocate και από τον Τζέιμς Σάκλινγκ. Πραγματικά βρεθήκαμε μπροστά σε ένα εκφραστικό κρασί, με αρωματική πολυπλοκότητα, με νότες μαρμελάδας δαμάσκηνου, κασίς, σοκολάτας και γλυκόριζας και μια υποψία μέντας. Το ισορροπημένο στόμα με τις μεταξένιες τανίνες οδήγησε σε μια μακρά επίγευση.

Το 2017 ήταν μία ακόμα χρονιά που δεν θα ξεχάσω. Μια έντονα αρωματική μύτη με κεράσια και βύσσινα, μαύρες σταφίδες και λίγα βαλσαμικά αρώματα συμπληρώθηκε με πιπέρια, κανέλα και πούδρα κακάο. Βελουδένιες τανίνες και μια ιδιαίτερη επίγευση με νότες ψημένου ψωμιού. 97/100 η βαθμολογία του Τζέιμς Σάκλινγκ και του Wine Enthusiast. Η νοερή βόλτα σε αυτόν τον θαυμαστό αμπελώνα θα μου μείνει αξέχαστη.

Ο οίκος Αντινόρι εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την GENKA 1877, που από το 1877 αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους εισαγωγείς κρασιών και αποσταγμάτων, διαθέτει δε επτά καταστήματα λιανικής, τα γνωστά σε όλους μας Cellier. Τα κρασιά Solaia είναι, φυσικά, πολύ ακριβά (στα 500 € περίπου) και διατίθενται σε επιλεγμένες κάβες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή