Ενα γευστικό ταξίδι στα νησιά της Σκωτίας με ένα ουίσκι στο χέρι

Ενα γευστικό ταξίδι στα νησιά της Σκωτίας με ένα ουίσκι στο χέρι

Μερικές εξαιρετικές επιλογές αλλά και με τι να τις συνοδέψετε

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα θα μιλήσουμε για ουίσκι. Και συγκεκριμένα για σκωτσέζικα μαλτ ουίσκι. Κάθε μπουκάλι μάς ταξιδεύει σε διαφορετικό νησί, στα ανεμοδαρμένα μικρά και γραφικά νησιά της φιλόξενης και όμορφης Σκωτίας. Τα δικά μου ταξίδια εκεί ξεκινούν πάντα από το αγαπημένο μου Άιλα. Ανασαίνω καθαρό αέρα και τύρφη. Τύρφη, που σημαδεύει και χαρακτηρίζει τα μαλτ του νησιού, βαριά καπνισμένη βύνη, σκωτσέζικος αέρας, ρείκια και θάλασσα. Αγαπημένο αποστακτήριο το Caol Ila και ένας διαχρονικός έρωτας για το 12 Years Old μαλτ, με αρώματα καπνού, αλατιού, τύρφης και ιωδίου που δεν σε αφήνει να φύγεις! (Caol Ila 12 Υ.Ο., 60 €)

Επόμενη στάση το νησί Τζούρα που, αν και δεν απέχει πολύ από τις σκωτσέζικες ακτές, σε κάνει να αισθάνεσαι στην άκρη του κόσμου. Ένας δρόμος, μια παμπ, ένα αποστακτήριο αναγεννημένο το 1963 και ένα Jura 10 Υ.Ο., που μοσχοβολάει βανίλια, σπασμένο πιπέρι και σοκολάτα και γεμίζει το στόμα με αρώματα καφέ και ψημένου αμυγδάλου, τζίντζερ και ροδάκινου. (Jura 10 Υ.Ο., 46 €)

Κι από το Τζούρα στις μυθικές, ανεμοδαρμένες Ορκάδες, στο βορειότερο νησιωτικό σύμπλεγμα της Σκωτίας, γνωστό για το φημισμένο μαλτ Highland Park. Εγώ όμως σήμερα θα σας σερβίρω ένα άλλο, το Scapa Skiren, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2015. Skiren στην παλιά γλώσσα των νησιών σημαίνει καθαρός, λαμπερός ουρανός και ονομάστηκε έτσι αυτό το μελένιο και σχεδόν τροπικό μαλτ με την κρεμώδη γλυκύτητα, τα εσπεριδοειδή αλλά και το χαρακτηριστικό άρωμα από τα ρείκια της θάλασσας. (Scapa Skiren, 52,70 €)

Το ταξίδι μας στα σκωτσέζικα νησιά θα τελειώσει κλασικά. Στο Σκάι, όπου η γέφυρα που το ενώνει με τη στεριά τού κόβει λίγο τον νησιώτικο αέρα. Talisker, φίλοι μου, ένας έρωτας χωρίς ημερομηνία λήξης. Στα 18 χρόνια του διηγείται πάντα τις ιστορίες του αλατιού και του ιωδίου της θάλασσας, ενισχύοντάς τες με αρώματα καπνού και μελιού, αποξηραμένων πορτοκαλιών και κλασικών σκωτσέζικων μπισκότων βουτύρου. Ζεστό και πλούσιο. (Talisker 18 Y.O., 150,80 €)

Κάντε τις επιλογές σας και καλέστε τους φίλους σας. Αν θέλετε να δώσετε ιδιαίτερη διάσταση στη βραδιά, αναζητήστε τα ειδικά ποτήρια για μαλτ, τα Glencairn, που θα δώσουν αφορμή να ξεκινήσετε τη συζήτηση, γιατί σε ένα τέτοιο πάρτι ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει στο ίδιο το ουίσκι.

Φυσικά, όταν πίνουμε, ό,τι κι αν πίνουμε, πρέπει και να τρώμε. Ας προσπεράσουμε τους ξηρούς καρπούς, που είναι αναμφισβήτητα μια καλή λύση, κι ας δούμε τι άλλο μπορεί να συνοδεύσει το εκλεκτό μας απόσταγμα. Αποφύγετε εσπεριδοειδή και γαλακτοκομικά, που οδηγούν τη γεύση σε ξινά μονοπάτια που δεν θέλουμε. Απλότητα και πρωτεΐνη είναι δύο σίγουρες επιλογές: λεπτοκομμένες φέτες πικάντικων κρεατικών, αλλά και προσούτο πάνω σε μια φετούλα πολύσπορο ψωμί ή σε ένα απλό σάντουιτς, δυνατά ώριμα τυριά τσένταρ, γκούντα, παλαιωμένες γραβιέρες. Δεν ξεχνάμε τον καπνιστό σολομό, που ξεκινάει τη ζωή του στα ποτάμια των Χάιλαντς. Ποικιλία από κράκερ και φρούτα. Φέτες φρέσκων μήλων ταιριάζουν υπέροχα, όπως ταιριάζουν οι απλές μηλόπιτες, αλλά και οι πικρές σοκολάτες αρωματισμένες με πορτοκάλι. Και το ταξίδι συνεχίζεται.

Οι τιμές είναι από την ηλεκτρονική κάβα kylix.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή