12 φιλιά που έμειναν στην ιστορία

12 φιλιά που έμειναν στην ιστορία

Εκδηλώσεις τρυφερότητας που δεν θα ξεχαστούν ποτέ, με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου

4' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φιλιά ερωτευμένων, φιλιά διάσημων και ψεύτικα φιλιά. Φιλιά για μάρκετινγκ και φιλιά για ακτιβισμό. Μαζέψαμε μερικά από τα πιο φωτογενή φιλιά στην ιστορία και τα τοποθετούμε στον χρόνο, γνωρίζοντας ότι η Ιστορία δεν ανταμείβει πάντοτε τους τολμηρούς.

Από τον Άρθουρ Μίλερ και την Μέριλιν Μονρό, το ειδύλλιο των οποίων λήγει δραματικά, στο φιλί του Μπρέζνιεφ και του Χόνεκερ που έγινε γκράφιτι, και από την Μπρίτνεϊ Σπίαρς και το προκλητικό της φιλί με την Μαντόνα, σε ένα ζευγάρι λεσβιών σε παρέλαση γκέι δικαιωμάτων στο Σαν Φρανσίσκο.

Το πρώτο φιλί στο σινεμά

12 φιλιά που έμειναν στην ιστορία-1

18 δευτερόλεπτα κράτησε το πρώτο φιλί στην ιστορία του κινηματογράφου στην ταινία «The Kiss» το μακρινό 1896. Επρόκειτο για μια μεταφορά στη μεγάλη οθόνη ενός θεατρικού μιούζικαλ, που θεωρήθηκε σκανδαλώδης. Μάλιστα ένας κριτικός έφτασε στο σημείο να πει: «Αν σε φυσικό μέγεθος η σκηνή ήταν κτηνώδης, μεγεθυμένο σε γιγαντιαίες διαστάσεις και επαναλαμβανόμενο τρεις φορές είναι απολύτως αηδιαστικό». Η πρώτη αυτή διστακτική προσπάθεια απεικόνισης της αγάπης είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ωστόσο, η κατά την ρωμαιοκαθολική εκκλησία αποχαλίνωση των ηθών δεν κράτησε πολύ: το 1930, το φιλί απαγορεύτηκε δια νόμου από το σινεμά.

Ένα σοσιαλιστικό φιλί αποτυπώνεται για πάντα

12 φιλιά που έμειναν στην ιστορία-2

Ενώ πλησίαζαν τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το 1979, ένα εθιμοτυπικό αδελφικό σοσιαλιστικό φιλί, σύνηθες στη Σοβιετική Ένωση, έλαβε χώρα. Επρόκειτο για τον παραδοσιακό τρόπο χαιρετισμού πολιτικών προσωπικοτήτων χωρών του Ανατολικού μπλοκ, που αντιτάσσονταν (ή εμείς το ερμηνεύουμε έτσι) στην ψυχρή χειραψία των πολιτικών αρχηγών του Δυτικού κόσμου. Οι Λεονίντ Μπρέζνιεφ, γενικός γραμματέας της ΕΣΣΔ και ο Έριχ Χόνεκερ, αρχιγραμματέας της Ανατολικής Γερμανίας δεν θα μας ήταν τόσο γνώριμοι σήμερα αν ο Ρώσος street artist Ντμίτρι Βρούμπελ δεν είχε φτιάξει ένα κολοσσιαίο γκράφιτι, κι ένα από τα πιο φωτογραφημένα γκράφιτι στην ιστορία, στο Τείχος του Βερολίνου το 1990, με τον τίτλο «Θεέ μου, βοήθησε με να επιζήσω από αυτόν τον θανάσιμο έρωτα». Δυστυχώς ο καλλιτέχνης απεβίωσε το 2022 λόγω κορονοϊού, στα 62 του χρόνια.

Η απομυθοποίηση ενός φιλιού

12 φιλιά που έμειναν στην ιστορία-3

Μπορεί ο Κλαρκ Γκέιμπλ να ήταν ο πιο περιζήτητος γόης του Χολιγουντ, ωστόσο η Βίβιαν Λη δεν άντεχε τις ερωτικές σκηνές μαζί του στο «Όσα παίρνει ο άνεμος» (1939). Και αυτό, γιατί ο διάσημος ηθοποιός είχε τεχνητή οδοντοστοιχία η οποία έφερνε δυσοσμία στόματος. Μπορεί το πάθος μεταξύ τους να μοιάζει να συγκρατείται μόνο από τους ηθικούς φραγμούς της εποχής, η νεαρή ηθοποιός, ωστόσο, απομυθοποίησε με αρκετά άχαρο τρόπο τον συμπρωταγωνιστή της. Έτσι, για χιλιάδες θεατές εκεί έξω, τα φιλιά της ταινίας δεν είναι πια τα ίδια.

Το πιο διάσημο φιλί κινουμένων σχεδίων

12 φιλιά που έμειναν στην ιστορία-4

Από τη λίστα με τα πιο θρυλικά φιλιά δεν θα μπορούσε να λείπει το τρυφερό, ντροπαλό και καθόλου ανθρώπινο κλείδωμα των χειλιών της Λαίδης και του Αλήτη. Στην ταινία ορόσημο της Disney (1955), ενώ απολαμβάνουν ένα ρομαντικό δείπνο στου Tony’s, το πιο αξιαγάπητο σκυλίσιο ζευγάρι της μεγάλης οθόνης μοιράζεται ένα σπαγγέτι, ενώνοντας μουσούδες, ενώ γρήγορα απομακρύνεται ο ένας από τον άλλο συνεσταλμένα.

Ένα φιλί που δεν σώζει

12 φιλιά που έμειναν στην ιστορία-5

Πριν αρχίσουν οι καβγάδες και οι αλληλοκατηγορίες, οι απιστίες και τα βαρβιτουρικά, το 1956 η Μέριλιν Μονρό είχε αρραβωνιαστεί τον Άρθουρ Μίλερ, τον οποίο θα παντρευόταν μερικές μέρες μετά από αυτό το τρυφερό φιλί. Με την ηθοποιό να χαμογελάει διάπλατα, γέρνοντας προς τον διάσημο θεατρικό συγγραφέα, κανένα συννεφάκι δεν φαίνεται να μπορεί να διαταράξει την ευτυχία τους.

Διεκδικώντας την Μαρία

12 φιλιά που έμειναν στην ιστορία-6

Ο βαρύτονος Τίτο Γκόμπι και ο τενόρος Ρενάτο Τσιόρι διεκδικούν από ένα μάγουλο της λαμπρής υψιφώνου. Η Μαρία Κάλλας απολαμβάνει μερικές στιγμές ελαφρότητας μετά το πέραν μιας παράστασης της «Τόσκα» στην Βασιλική Όπερα του Λονδίνου το 1965.

Ένα φιλί για καλό σκοπό

12 φιλιά που έμειναν στην ιστορία-7

Στα 23α γενέθλιά του, το 1958, ο Έλβις δέχεται επίσκεψη από την οκτάχρονη Μέρι Κοσλόσκι. Το μικρό κορίτσι του σκάει ένα φιλί στο μάγουλο για να τον ευχαριστήσει για την δράση του γύρω από την παιδική παράλυση. Το αρκουδάκι του κοριτσιού, που κρατάει στην αγκαλιά του ο ροκ σταρ, έχει βγει σε δημοπρασία ώστε να μαζευτούν χρήματα γι’αυτόν τον σκοπό, μέσω μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, της March of Dimes. 

Θα φιλάω όποιον θέλω

12 φιλιά που έμειναν στην ιστορία-8

Στο Σαν Φρανσίσκο, χρόνια πριν το Gay Pride γίνει παγκόσμιο έμβλημα για τα δικαιώματα των γκέι, το 1983, η Κέιτι Ντόου και η Τρέισι Γκαμπλ, κοιτάζονται στα μάτια, χαμογελούν και δίνουν ένα τρυφερό φιλί όλο νόημα. Τα δύο κορίτσια ανήκουν σε ένα γκρουπ μοτοσικλετιστών γυναικών που λέγονται Dykes on Bikes (Λεσβίες σε μηχανές). Η παρέλαση μάζεψε 300.000 άτομα και αφιερώθηκε στα θύματα από το AIDS.

Φιλί για τα πλήθη

12 φιλιά που έμειναν στην ιστορία-9

Από το θρυλικό φιλί της Μπρίτνεϊ Σπίαρς και της Μαντόνα έχουν περάσει 21 χρόνια, όμως δεν ξεχνιέται. Δυο γυναίκες, σε διαφορετικά σημεία στην μουσική καριέρα τους, αλλά και οι δύο στο απόγειο της φήμης τους σκανδαλίζουν τα πλήθη στα βραβεία του ΜTV στην Νέα Υόρκη.

Γκοοολ!

12 φιλιά που έμειναν στην ιστορία-10

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα φιλάει το τρόπαιο του παγκοσμίου κυπέλου της FIFA, μετά τη νίκη της Αργεντινής έναντι της Γερμανίας, με 3-2, στην πόλη του Μεξικού, στις 29 Ιουνίου 1986. Πίσω του, ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κόλ.

Φιλί για τα ανθρώπινα δικαιώματα

12 φιλιά που έμειναν στην ιστορία-11

To 1956, αποχωρώντας από το δικαστήριο στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, όπου κρίθηκε ένοχος για μποϊκοτάρισμα λεωφορείων, ώστε να αρθούν οι φυλετικοί διαχωρισμοί στην πόλη, η σύζυγός του Κορέττα υποδέχεται τον αιδεσιμότατο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζ. Το πνεύμα του ιδίου και των παρευρισκόμενων μαύρων ακτιβιστών είναι ανάλαφρο, καθώς ο δικαστής ανέβαλε την καταβολή των 500 δολαρίων, αναμένοντας την έφεση.

Έτσι φιλιούνται οι γαλαζοαίματοι;

12 φιλιά που έμειναν στην ιστορία-12

Πριν γίνουν ευρέως γνωστές οι λεπτομέρειες του προβληματικού γάμου του βασιλιά – τότε πρίγκιπα – Καρόλου με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, τη μέρα που ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου, το ζευγάρι έσπασε το πρωτόκολλο και έδωσε το πρώτο δημόσιο φιλί στο στόμα στην ιστορία της βασιλείας. Τα μετέπειτα σκάνδαλα των δύο μελών της βασιλικής οικογένειας μπορεί να αποδυναμώνουν την δύναμη αυτού του φιλιού, στις 29 Ιουλίου 1981, όμως, προκάλεσε μια μαζική φρενίτιδα σ’ ένα διαχρονικά αδηφάγο για σκανδαλιστικές βασιλικές λεπτομέρειες κοινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή