Το λεξικό της ερωτικής επιβίωσης με όλους τους νέους όρους

Το λεξικό της ερωτικής επιβίωσης με όλους τους νέους όρους

Τι διαφορά έχει το ghosting από το zombieing, τι σημαίνει να είναι κανείς ρομαντικός, ποια είναι η τακτική του μικρο-φλερτ και άλλοι όροι που περιγράφουν το σημερινό τοπίο των σχέσεων και του dating

5' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ψάχνετε συνταγές για κουραμπιέδες με ολόκληρο το αμύγδαλο ή για λάθη που μπορείτε να αποφύγετε όταν αγοράζετε ρούχα στις εκπτώσεις, έχουμε να σας δώσουμε πολλές. Στις σχέσεις, όμως, όπως και στον έρωτα, δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης, ενώ το ρίσκο της εισόδου σε κάποιο σχεσιακό σχήμα είναι δεδομένο – όπως θα έλεγε και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, «μπαίνεις και δεν ξέρεις αν θα βγεις». Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα τελευταία χρόνια, σε αυτό το πεδίο που όλο αλλάζει και όλο ίδιο μένει, η ανθρώπινη επινοητικότητα έχει δημιουργήσει διάφορους νεολογισμούς για να περιγράψει καινοφανείς ή παλαιότερες εμπειρίες έρωτα, που άλλοτε έχουν θετικό και άλλοτε αρνητικό πρόσημο. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο δημοφιλείς εξ αυτών, που καμιά φορά τούς βρίσκουμε μπροστά μας, αλλά δεν ξέρουμε πώς λέγονται. 

Σε τι σχέση βρίσκεστε;

Περίπου σχέση (situationship). Ξέρετε τι είναι ο καταστασιασμός στην τέχνη; Θυμάστε που το 1982 οι Yazoo τραγουδούσαν «blue eyed dressed for every situation»; Ασχέτως της απάντησής σας σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω ερωτήματα, σύμφωνα με το διαδικτυακό λεξικό Oxford Languages, οι situationships είναι οι ρομαντικές ή σεξουαλικές σχέσεις που δεν έχουν «δέσει» και βρίσκονται σε αυτή την γκρίζα ζώνη του «βγαίνουμε, βρισκόμαστε, αλλά επισήμως δεν τα έχουμε». 

Εποχική σχέση (cuffing / fielding season). Σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster, ως cuffing season ορίζεται η «εποχή των μανσετών» (πιο σωστά, αλλά σε ελεύθερη μετάφραση: η «εποχή των μακριών μανικιών»), η οποία αρχίζει, συνήθως, τον Οκτώβριο και διαρκεί μέχρι λίγο μετά την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου· όσο δηλαδή έξω κάνει κρύο και κάποια σινγκλ άτομα ψάχνουν ένα ταίρι για να ζεστάνουν την καρδιά και το κρεβάτι τους. Δεν το θέλουν όμως για πάντα – θα το αφήσουν όπως θα μπαίνει η άνοιξη. Για να το πούμε λαϊκά, στην περίπτωσή τους ισχύει το «κρύο, καιρός για δύο». Στα τέλη Μαΐου, πάλι, ξεκινά η «fielding season», που διαρκεί μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Η άνοδος της θερμοκρασίας, που επιδρά στην ανθρώπινη διάθεση και στις ορμόνες, κάνει τα σινγκλ άτομα που μετέχουν στη «σεζόν του αγρού» να φλερτάρουν χωρίς σταματημό και χωρίς να αναζητούν τη δέσμευση.

Πολυσυντροφική σχέση (polyamory). Το να είναι ένα άτομο πολυσυντροφικό σημαίνει ότι έχει «μεγάλη καρδιά», που του επιτρέπει να συνδέεται συναισθηματικά και σεξουαλικά με περισσότερα από ένα άτομα. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα άτομα που συμμετέχουν σε ένα τέτοιο μη μονογαμικό ερωτικό σχήμα γνωρίζονται μεταξύ τους ή συνευρίσκονται ταυτόχρονα (καθώς τότε πάμε στην κατηγορία των σεξουαλικών τριγώνων, τετραγώνων, πολυγώνων κ.λπ.). Περισσότερα στη σελ. 20

Αρομαντική σχέση (aromanticism). Το να είσαι aro, δηλαδή αρομαντικό άτομο, δεν σημαίνει να μη θέλεις να σε χτυπήσουν με τα βέλη τους τα μικρά αγγελάκια του έρωτα. Άλλωστε, πολλά άτομα ελκύονται ερωτικά από άτομα για τα οποία «ούτε νιώθουν ούτε θέλουν να νιώσουν τίποτα παραπάνω». Σημαίνει το να μην μπορείς, «κατασκευαστικά», να ντύσεις με ρομαντικό περιτύλιγμα τη σεξουαλική έλξη, να θεωρείς δεδομένο το «άλλο αγάπη κι άλλο σεξ». Αν, πάντως, σε σπάνιες περιπτώσεις ή υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορείς να νιώσεις ρομαντική έλξη, τότε μάλλον είσαι «ημιρομαντικό» άτομο, ενώ ο όρος «ντεμιρομαντισμός» χρησιμοποιείται για τα άτομα που «αναπτύσσουν αισθήματα» για το σεξουαλικό τους ταίρι μόνο αφού «χτιστεί» ένας βαθύς συναισθηματικός δεσμός μαζί του. Σε έναν κόσμο που η μαζική του κουλτούρα κυριαρχείται από τις αναπαραστάσεις του ρομαντικού έρωτα (amatonormativity) και τα (ετεροκανονικά) ρομάντζα τίθενται στο κέντρο της πλοκής ακόμα και των φιλμ επιστημονικής φαντασίας, έχει σημασία να αναγνωρίζουμε την ύπαρξη και την κανονικότητα των αρομαντικών ατόμων. Το να είναι ένα άτομο aro, λοιπόν, δεν σημαίνει ότι είναι ψυχολογικά διαταραγμένο, αλλά ότι η ευτυχία του δεν εξαρτάται από κανενός είδους ρομάντζο. 

Το γλωσσάρι του dating

Νέοι όροι, νέες και παλιές συνήθειες

Γκόστινγκ (ghosting). Η πιο συνηθισμένη πρακτική στο πεδίο του dating και ένα από τα πιο δημοφιλή hashtags του TikTok, με 1,7 δισ. προβολές. Όταν κάποιος/α δεν έχει το κουράγιο να διακόψει μια σχέση ή μια συνθήκη, απλώς σταματά την επικοινωνία και σας αφήνει στο «διαβάστηκε». 

Ζόμπιινγκ (zombieing). Έτσι ονομάζεται η εξέλιξη της τάσης του γκόστινγκ, καθώς το άτομο που έχει εξαφανιστεί, επιστρέφει σαν να μη συνέβη τίποτα. Το «φάντασμα» επανέρχεται στη ζωή ως «ζόμπι» και το όπλο για την «εξόντωσή» του ονομάζεται αδιαφορία.

Μικρο-φλερτ (micro-flirting). Ανερχόμενος όρος στο πεδίο του dating, που περιγράφει τη διακριτική και όχι παραδοσιακά προφανή πρακτική φλερτ, το οποίο συμβαίνει όταν θέλει κανείς να κατανοήσει αν το άλλο πρόσωπο ενδιαφέρεται για κάτι ερωτικό, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον εαυτό του από την απόρριψη.

Ραντεβού 180 μοιρών (180-dating). Η «στροφή»  από συνομήλικα σε νεότερα άτομα ύστερα από έναν χωρισμό. Τα νεαρά πρόσωπα μπορεί να λειτουργήσουν θετικά, απομακρύνοντας τις αρνητικές σκέψεις και φέρνοντας μαζί τους μια επανεκτίμηση της ζωής. 

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής (rainchecking). Ενώ έχει κανονιστεί το σημείο και η ώρα συνάντησης, λίγα λεπτά πριν από το ραντεβού ανατρέπονται όλα τα σχέδια χωρίς δικαιολογία. «Μπορούμε να το κανονίσουμε μια άλλη φορά;», θα ρωτήσει το πρόσωπο που ακυρώνει. Όλοι και όλες, όμως, ξέρουν ότι δεν υπάρχει «άλλη φορά».

Πετώντας «ψίχουλα» (breadcrumbing). Το ένα πρόσωπο αφήνει συναισθηματικά «ψίχουλα» στο άλλο, κρατώντας το γαντζωμένο, χωρίς όμως η κουβέντα να μετουσιώνεται σε ραντεβού. 

Σαν τη Μέρα της Μαρμότας (groundhogging). Όταν φλερτάρει κανείς τον ίδιο τύπο ανθρώπων ξανά και ξανά, περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα κάθε φορά. Κοινώς, τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου.

Κόντρα γνωριμίες (contra-dating). Ο όρος χρησιμοποιείται όταν θέλει κανείς να διευρύνει τους ορίζοντές του και να εξερευνήσει τις πιθανότητες γνωριμίας με άτομα που συνήθως δεν θα προτιμούσε να βγει μαζί τους ραντεβού.

Μένοντας στην τροχιά του (orbiting). Η πρακτική της αλληλεπίδρασης και της παρακολούθησης των λογαριασμών ενός ατόμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρόλο που έχει ξεκαθαριστεί πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον για σχέση.

Χειραγώγηση (gaslighting). Ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ψυχολογική χειραγώγηση ενός ατόμου από ένα άλλο, σε σημείο που το δεύτερο να αρχίσει να διερωτάται για την αντίληψη που έχει για την πραγματικότητα.

Στον πάγκο (benching). Ο όρος θα μπορούσε να αποδοθεί και ως «καβάτζα», καθώς το άτομο που κάνει benching κρατάει κάποιον/α στο «περίμενε», εξετάζοντας και άλλες επιλογές που μπορεί να έχει. Καθόλου οκέι.

Παίζοντας κρυφτούλι (stashing). Κάποιοι άνθρωποι έχουν τους λόγους τους για να κρύψουν τη σχέση τους από την οικογένεια, τους φίλους και τον ευρύτερο κοινωνικό τους κύκλο. Αυτή την πρακτική ακολούθησε το 1997 ο Κωνσταντίνος Μαρκοράς με τη Μαρίνα Κουντουράτου στην τηλεοπτική σειρά Δύο ξένοι, κρύβοντας για περίπου δύο χρόνια τη σχέση του με την τηλεπαρουσιάστρια, καθώς ντρεπόταν για το επάγγελμά της. Εν συντομία, μια κόκκινη σημαία για τις σχέσεις.

«Χάρισμα» (rizz).Ένα άτομο κερδίζει τη συμπάθειά σας αρχικά μέσω μηνυμάτων, έπειτα σας φλερτάρει με αβίαστο τρόπο και όταν βγαίνετε ραντεβού, παρατηρείτε τη γοητεία του να συνεπαίρνει τον κόσμο. Έχει το rizz. Η εναλλακτική μορφή της λέξης «χάρισμα» ανακηρύχθηκε η λέξη της χρονιάς για το 2023 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Οξφόρδης.

Παραμέληση λόγω κινητού (side-barring). Σνομπάρετε και εσείς τον/τη συνοδό σας με το να κοιτάτε συνέχεια την οθόνη του κινητού σας και να μην είστε αφοσιωμένοι σε όσα λένε; Τότε κάνετε side-barring. Παρόμοιας φύσης είναι το phubbing (σύζευξη των λέξεων phone και snobbing), αλλά χρησιμοποιείται σε πάσης φύσεως σχέσεις. Περισσότερα στη σελ. 52

Μόνο γραπτά (textlationship). Σε αυτή την περίπτωση η επαφή βασίζεται αποκλειστικά σε μηνύματα, τα οποία περιλαμβάνουν εξιστόρηση της καθημερινότητας, βαθιές εξομολογήσεις και αθώα φλερτ, αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι διατεθειμένη να οδηγήσει την επαφή αυτή σε οποιαδήποτε διά ζώσης αλληλεπίδραση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή