Ανθή Φακιδάρη: «Το σώμα μου γίνεται καμβάς για να ζωντανέψουν συναισθήματα»

Ανθή Φακιδάρη: «Το σώμα μου γίνεται καμβάς για να ζωντανέψουν συναισθήματα»

Η 21χρονη Ελληνίδα που κατακτά τις διεθνείς πασαρέλες εμπνέεται από τον ακτιβισμό των διάσημων μοντέλων, παθιάζεται με τη φωτογραφία και θεωρεί πως οι τέλειες αναλογίες δεν υπόσχονται μια τέλεια καριέρα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι όμορφη με έναν γήινο, προσιτό τρόπο, σχεδόν αρχαιοελληνικό. Μεγάλωσε στο Περιστέρι και ουδέποτε ονειρευόταν καριέρα μοντέλου. «Μικρή σκεφτόμουν να ασχοληθώ με τη μελέτη των θρησκειών», μου λέει. «Στα 18 άρχισα δειλά να κάνω κάτι φωτογραφίσεις ως χόμπι, έχοντας περάσει ταυτόχρονα στη Θεολογία. Χωρίς να το καταλάβω, βρέθηκα στις Εβδομάδες Μόδας του εξωτερικού». Σήμερα, στα 21 της, ζει μόνιμα στο Παρίσι, μετρά συνεργασίες με κορυφαίους οίκους –όπως Chanel, Giorgio Armani, Ferrari, Cartier και Louis Vuitton – και θεωρείται ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της παγκόσμιας μόδας. «Το μεγαλύτερο επίτευγμά μου δεν έχει έρθει ακόμα», μου λέει με την αύρα της ήρεμης δύναμης που τη χαρακτηρίζει.

Για πολλά νεαρά κορίτσια, το μόντελινγκ είναι «dream job». Είναι όντως;

Είναι μια δουλειά με ευχάριστες, αλλά και δύσκολες στιγμές. Προσωπικά, με τροφοδοτεί το κομμάτι της καλλιτεχνικής έκφρασης. Η αίσθηση, δηλαδή, ότι το σώμα μου γίνεται ένας καμβάς μέσω του οποίου μπορούν να ζωντανέψουν συναισθήματα ή το όραμα ενός φωτογράφου, ενός σχεδιαστή. Από την άλλη, χρειάζεσαι γερό στομάχι. Είσαι διαρκώς με μια βαλίτσα στο χέρι, μακριά απ’ την οικογένεια και τους φίλους σου, βιώνεις πολλές απορρίψεις, δουλεύεις κάθε φορά με διαφορετικούς συνεργάτες, τις περισσότερες φορές κάτω από άβολες συνθήκες και εξαντλητικά ωράρια, συν το ότι οφείλεις να έχεις στρατιωτική πειθαρχία με τη διατροφή και τη φυσική σου κατάσταση.

Τα σημερινά πρότυπα ομορφιάς είναι ρεαλιστικά;

Και ναι και όχι. Σίγουρα έχουν γίνει βήματα προόδου όσον αφορά τη συμπερίληψη. Από την άλλη, στην κατηγορία των τοπ μόντελ υπάρχει ακόμα η λογική τού «πρέπει να είσαι ψηλή και να χωράς στο ρούχο». Σε γενικές γραμμές, πάντως, η βιομηχανία είναι θετικά προσκείμενη απέναντι στο διαφορετικό. Το βλέπω και εμπειρικά. Πλέον συναντάς την ομορφιά σε πολλές μορφές, ασχέτως μεγέθους, εθνικότητας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού κ.λπ. Δεν υπάρχει η παντοδυναμία του αψεγάδιαστου. Οι τέλειες αναλογίες δεν υπόσχονται την τέλεια καριέρα. Και το λέω εγώ, που ανήκω στην κατηγορία των «σωστών» αναλογιών. Ξέρεις, καμιά φορά, όσο απολαμβάνω το να μου πει κάποιος «Τι όμορφη που είσαι!», άλλο τόσο με φέρνει σε αμηχανία.

Γιατί;

Γιατί νιώθω ότι μένει στην εμφάνιση. Έχω εισπράξει κακεντρεχή σχόλια του στιλ «είσαι όμορφη, άρα κενή περιεχομένου». Καλό θα ήταν να κρίνουμε τους ανθρώπους για το μέσα τους. Δεν λέω ότι η εμφάνισή μου δεν είναι ένα ισχυρό εργαλείο, από κει και πέρα όμως, αν θέλω να έχω συνέχεια, χρειάζεται σκληρή δουλειά, πειθαρχία, εντιμότητα, ομαδικό πνεύμα, ήθος, δυναμισμό. Όλα αυτά πηγάζουν απ’ το μυαλό μου, όχι απ’ τα γαλάζια μου μάτια.

«Ξέρεις, καμιά φορά, όσο απολαμβάνω το να μου πει κάποιος “Τι όμορφη που είσαι!”, άλλο τόσο με φέρνει σε αμηχανία».

Μια προσωπικότητα της μόδας που θαυμάζεις;

Θαυμάζω όλους τους ανθρώπους της βιομηχανίας που χρησιμοποιούν τη δημοφιλία και την επιδραστικότητά τους για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο ως προς τα φλέγοντα ζητήματα. Τα διασημότερα μοντέλα του πλανήτη, όπως η Ιρίνα Σάικ ας πούμε, την οποία είχα τη χαρά να γνωρίσω πρόσφατα, θα δεις ότι έχουν αναπτύξει και μια παράλληλη, ακτιβιστική δράση, προσκαλώντας μας να κοιτάξουμε πέρα από την ομορφιά. 

Πες μου κάτι που σε παθιάζει.

Η ζωγραφική, ο διαλογισμός, η γιόγκα, η φωτογραφία. Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία. Κάνω πολλά ταξίδια με τη δουλειά, στα πιο ιδιαίτερα μέρη του κόσμου, γι’ αυτό και κουβαλάω πάντα μαζί μου μια μικρή vintage κάμερα για να απαθανατίζω τις αναμνήσεις μου. Έχω τόσο υλικό, που σκέφτομαι κάποια στιγμή να το εκθέσω!

Και κάτι για να κλείσουμε ευχάριστα αυτή την κουβέντα;

Κόπηκα τρεις φορές στις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης! Εντάξει, δεν είναι και τόσο αστείο τώρα που το σκέφτομαι! (γέλια)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή