5 επιλογές από το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

5 επιλογές από το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Από τις καλτ και στιλάτες «Νύχτες με πανσέληνο» που όρισαν τα γαλλικά 80s έως ένα απολαυστικό ψευδοντοκιμαντέρ για τον Σαλβαδόρ Νταλί

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσες ταινίες μπορεί να δει κανείς μέσα σε εννέα μέρες; Εξαρτάται. Από τον ελεύθερο χρόνο, τη διάθεση αλλά και τις προσφερόμενες ταινίες, που μπορεί να αξίζουν τη θέαση αλλά και όχι. Το 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που ξεκινάει στις 2 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 10 του ίδιου μήνα, περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του 46 μεγάλου και 11 μικρού μήκους φιλμ. Εμείς, διαλέξαμε πέντε που θέλουμε οπωσδήποτε να δούμε και σας τα προτείνουμε.

Το θηρίο στη ζούγκλα

Ντίσκο, τέκνο και ιλιγγιώδης αφήγηση με φόντο ένα μεγάλο νάιτ κλαμπ και στο κέντρο του ένα ζευγάρι. Η νέα ταινία του Πατρίκ Σιχά (παραγωγής 2023), που εκτείνεται χρονικά από το 1979 έως το 2004, είναι ελεύθερα βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Χένρι Τζέιμς (στα Ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδ. Άγρα) και σε έναν δεύτερο ρόλο της παίζει η φοβερή και τρομερή Μπεατρίς Νταλ. Η ταινία θα προβληθεί στις 5 Απριλίου στον κινηματογράφο Άστορ και στις 6 Απριλίου στον Δαναό.

Νύχτες με Πανσέληνο

Πρόκειται για μια ταινία από το παρελθόν και συγκεκριμένα από το 1984. Πρωταγωνιστεί η Πασκάλ Οζιέ, που ενσάρκωσε με την περσόνα της το ανεξάρτητο, στιλάτο, σέξι και μελαγχολικό πρόσωπο των 80s και κέρδισε γι’ αυτόν τον ρόλο της το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Η ταινία, που χαρακτήρισε μια ολόκληρη γενιά, περιστρέφεται γύρω από τη Λουίζ, μια σπουδάστρια σχεδίου μόδας που ζει την έντονη ζωή του Παρισιού. Έντονα έζησε και η ίδια η Οζιέ, που πέθανε λίγο μετά την προβολή της ταινίας και πριν κλείσει τα 26 της, με τον θάνατό της να αποδίδεται, μερικώς, στη χρήση παράνομων ψυχοτρόπων ουσιών. Η ταινία θα προβληθεί στις 7 Απριλίου, στον κινηματογράφο Άστορ.

Μπολερό

Η ιστορία ενός από τα πλέον γοητευτικά και, με τον τρόπο του, σέξι και «catchy» μουσικά θέματα που γράφτηκαν ποτέ, αυτή του «Μπολερό» του Μορίς Ραβέλ, αποτελεί το αντικείμενο της ομώνυμης ταινίας, που μας μεταφέρει στα «τρελά χρόνια» της δεκαετίας του 1920 και τους έρωτες που γέννησαν τη μελωδία του. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Αν Φοντέν, ευρύτερα γνωστή από το βιογραφικό φιλμ «Coco before Chanel» με την Οντρέι Τοτού, αλλά και από τις συνεργασίες της με κάποιους από τους μεγαλύτερους σταρ του γαλλικού σινεμά: την Ιζαμπέλ Ιπέρ, τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, τη Φανί Αρντάν, μεταξύ άλλων. Το 2017, δε, κέρδισε τον Κουήρ Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη το «Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ» του Εντουάρ Λουί (ως «Marvin ou la belle éducation»). Η ταινία, παραγωγής 2024, θα προβληθεί στις 06.04 στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου και στις 09.04 στον Δαναό.

Ντααααλί!

Κάθε ταινία για τον Σαλβαδόρ Νταλί έχει ενδιαφέρον, πόσο μάλλον αυτή που τη σκηνοθεσία της την υπογράφει ο Κουεντίν Ντουπιέ (ο οποίος το 1999 είχε χαλάσει κόσμο με το σινγκλ «Flat beat» και το βιντεοκλίπ του, υπό την άλλη του ιδιότητα, αυτή του μουσικού παραγωγού). Το στόρι της θέλει μια Γαλλίδα δημοσιογράφο να συναντά κατ’ επανάληψη τον υπέρτατο σουρεαλιστή καλλιτέχνη, αρχικά για μια πιθανή συνέντευξη, την οποία ο Νταλί αρνείται, και στη συνέχεια για ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο φαίνεται δύσκολο να γυριστεί, ιδίως όταν ο Νταλί, οδηγώντας τη Rolls-Royce του στην παραλία, αχρηστεύει την κάμερα πριν από την έναρξη των γυρισμάτων. Είναι η ταινία λήξης του φεστιβάλ (παραγωγής 2023) και η προβολή της θα πραγματοποιηθεί στις 10.04, στον Δαναό.

Ο Γκοντάρ για τον Γκοντάρ

Ένα ντοκιμαντέρ παραγωγής 2023, που φέρει την υπογραφή της Φλοράνς Πλατερέ και στην ουσία του αποτελεί μια αυτοπροσωπογραφία του Γαλλοελβετού σκηνοθέτη, μέσα από αρχειακό υλικό και πολλά ασπρόμαυρα καρέ. Θα προβληθεί στις 07.04 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Οι προβολές του 24ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος ξεκινούν στις 2 και θα ολοκληρωθούν στις 10 Απριλίου. Πληροφορίες για εισιτήρια: Festivalfilmfrancophone.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή