ERTFLIX: 6 νοσταλγικά «διαμάντια» από το αρχείο της δημόσιας τηλεόρασης

ERTFLIX: 6 νοσταλγικά «διαμάντια» από το αρχείο της δημόσιας τηλεόρασης

Από σειρές γεμάτες παιδικές αναμνήσεις μέχρι εκπομπές που χάραξαν την πορεία της δημόσιας τηλεόρασης στην Ελλάδα, οι αρχειακοί θησαυροί της πλατφόρμας είναι πολλοί

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δωρεάν πλατφόρμα της ελληνικής τηλεόρασης δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια και σήμερα είναι κυρίως γνωστή για τις νέες ελληνικές σειρές μυθοπλασίας που επιλέγει να δει ξανά και ξανά ο κόσμος. Μαζί με τα ντοκιμαντέρ και τις ξένες παραγωγές (σειρές και ταινίες), προσφέρει απλόχερα μεγάλη ποικιλία παραγωγών που μπορεί να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε θέλει – χωρίς, μάλιστα, απολύτως καμία χρέωση.

Σκρολάροντας λίγο πιο χαμηλά από ότι συνήθως, εντοπίσαμε μια κατηγορία με το όνομα «Η ΕΡΤ θυμάται». Εκεί «στεγάζονται» αρχειακά διαμαντάκια: Από εκπομπές μέχρι σειρές και ντοκουμέντα, σε αυτήν υπάρχουν προγράμματα που προσφέρονται για νοσταλγικές αναπολήσεις στα τηλεοπτικά χρόνια μιας άλλης εποχής.

Ακολουθούν μερικές επιλογές που ξεχωρίσαμε.

Στο Κάμπινγκ

Η σειρά του 1989 που έκανε την Ελλάδα να ζήσει – έστω για λίγο, έστω τηλεοπτικά- μέσα σε ένα κάμπινγκ, κρύβει ανάμεσα σε σκηνές και παραθεριστές όλη την Ελλάδα της δεκαετίας του ’80. Το κάμπινγκ «Τρίτων» στην παραλία της Πλάκας ανάμεσα στο Δρέπανο και το Τολό δίνει ζωή σε μια από τις πιο ξεχωριστές σειρές που πέρασαν από την ελληνική τηλεόραση. Η συνάντηση των εργαζόμενων, των ιδιοκτητών, των ντόπιων βοσκών και των λουόμενων συνθέτουν 13 επεισόδια τα οποία ξυπνούν θερινές αναμνήσεις γεμάτες -τι άλλο;- νοσταλγία.

Βραδιά Επιθεώρησης

Η εκπομπή που επαναπροσέγγισε τα καλύτερα νούμερα από τις επιθεωρήσεις της 20ετίας 1960-1980, φέρνει στην οθόνη μας θρύλους του ελληνικού θεάτρου. Με κινηματογραφικά επίκαιρα, θεατρικές παραστάσεις, εθνικά ζητήματα, γελοιογραφίες αλλά και συνεντεύξεις προσωπικοτήτων και πολιτικών του εξωτερικού που επισκέφθηκαν τη χώρα μας, προσεγγίζονται οι κόσμοι της επιθεώρησης και της πολιτικής, υπό την παρουσίαση του Κώστα Ρηγόπουλου. Μια ζωντανή ορχήστρα με τον Γιώργο Μουζάκη πλαισιώνει την εκπομπή.

Φρουτοπία και του Κουτιού τα παραμύθια

Η οικογένεια Σοφιανού αποτελεί αναμφίβολα κεφάλαιο στη δημόσια ελληνική τηλεόραση. Εκείνη άλλωστε βρίσκεται πίσω από τη «Φρουτοπία» και του «Κουτιού τα παραμύθια», δύο σειρές που χάραξαν ανεξίτηλα την παιδική ηλικία πολλών από εμάς. Ο Πίκος Απίκος, με τις περιπέτειες του γραμμένες από τον Ευγένιο Τριβιζά και η Παρασκευή που το βράδυ στο δωμάτιό της άνοιγε το κουτί και οι κούκλες της εξιστορούσαν λαϊκά παραμύθια του κόσμου, πρωταγωνίστησαν σε δυο τηλεοπτικές παραγωγές που από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν βρει όμοιό τους.

Το καπλάνι της βιτρίνας

H διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος της Άλκης Ζέη που αποτέλεσε σταθμό στην ελληνική λογοτεχνία μας περιμένει στο ERTFLIX. Ένα βαλσαμωμένο καπλάνι και δύο αδερφές, η Μέλια και η Μυρτώ, στη Σάμο του 1936, μας ξυπνούν εικόνες από τη δική μας ζωή και τη δεκαετία του ’90: Ο παππούς που αφηγείται ιστορίες και ο ξάδερφος από την Αθήνα δημιουργούν μαζί με τον βαλσαμωμένο τίγρη που είναι τοποθετημένος σε μια βιτρίνα του σπιτιού, ένα παιχνίδι με φόντο την εποχή της δικτατορίας.

Φρέντυ Γερμανός: Εκπομπές που αγάπησα

Όταν ο Φρέντυ Γερμανός συγκεντρώνει σε μια ανθολογία εκπομπών, ντοκουμέντα από παλιότερες δουλειές του στην ΕΡΤ, τότε το αποτέλεσμα είναι ένα μωσαϊκό-θησαυρός από θεματικές και πρόσωπα που ξεχώρισαν στις παλαιότερες δεκαετίες. Από το «Πορτραίτο της Πέμπτης» μέχρι την «Πρώτη σελίδα», η ιστορία που έγραψε στην ελληνική τηλεόραση είναι μεγάλη. Με τις «Εκπομπές που αγάπησα» που προβλήθηκε αρχικά το 1993, μπαίνουμε σε ένα ταξίδι-ανασκόπηση με σταθμούς τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του πολιτισμού και της ιστορίας μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT