She Said: Η ταινία για το πώς ξεσκεπάστηκε ο Χάρβι Γουάινστιν

She Said: Η ταινία για το πώς ξεσκεπάστηκε ο Χάρβι Γουάινστιν

Η ιστορία πίσω από ένα από τα πιο επιδραστικά ρεπορτάζ της δεκαετίας αλλά και ένα σκάνδαλο που άλλαξε μία για πάντα τον κόσμο μας

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν λίγο καιρό, το εφετείο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Γουάινστιν για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση εξαιτίας μιας τεχνικής νομικής λεπτομέρειας (ο ίδιος θα συνεχίσει να βρίσκεται έγκλειστος, καθώς θα μεταφερθεί σε φυλακή της Καλιφόρνια, όπου έχει επίσης καταδικαστεί). Το She Said (Κάποια μίλησε) είναι ένα φιλμ που κυκλοφόρησε το 2022, και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο των δημοσιογράφων, το ρεπορτάζ των οποίων πυροδότησε επί της ουσίας το κίνημα του #MeToo. Επίσης, είναι όπως καταλαβαίνουμε τρομερά επίκαιρο ξανά.

Τι ακριβώς παρακολουθούμε σε αυτό; Τις συχνά μοναχικές και λίγο τρομακτικές διαδρομές που προηγήθηκαν του άρθρου, περιλαμβάνοντας ηχητικά ντοκουμέντα και άλλες λεπτομέρειες κλειδαρότρυπας που ακουμπούν τα όρια του true crime. Δεν είναι ό,τι καλύτερο έχει παραχθεί στην ιστορία του σινεμά, αλλά είναι σίγουρα μια πολύ καλή ακτινογραφία του πώς η εξουσία καλύπτει τα ίχνη της.

Η πραγματική ιστορία

Όταν η Τζόντι Κάντορ και η Μέγκαν Τούι ξεκίνησαν να ερευνούν τις φήμες για σεξουαλικά σκάνδαλα που συνδέονταν με τον Χάρβι Γουάινστιν, η μία δεν ήξερε ποιος είναι και η άλλη δεν είχε το τηλέφωνο ούτε μιας ηθοποιού του Χόλιγουντ, για να ξεκινήσει το ρεπορτάζ. Είχε προηγηθεί την ίδια χρονιά, το 2017, το σκάνδαλο της Fox News, αποκαλύπτοντας ένα μοτίβο οικονομικών διευθετήσεων που σκόπευαν στην αποσιώπηση κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον του παρουσιαστή του καναλιού Μπιλ Ο’ Ράιλι.

Το ρεπορτάζ, το οποίο έφερε στο φως οικονομικές συμφωνίες ύψους 13 εκατομμυρίων δολαρίων με πέντε γυναίκες που ήταν είτε καλεσμένες είτε εργάζονταν στην εκπομπή του, οδήγησε στο μποϊκοτάζ των διαφημιστών στην εκπομπή του Ο’ Ράιλι, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε στην απομάκρυνση του άλλοτε βασιλιά της καλωδιακής τηλεόρασης.

Ήταν τότε που οι δημοσιογράφοι των New York Times αναρωτήθηκαν αν υπάρχουν και άλλοι ισχυροί άνδρες που έχουν εμπλακεί σε ανάλογες ιστορίες και έχουν προσπαθήσει να το καλύψουν, και η έρευνα των δύο γυναικών ξεκίνησε να κατευθύνεται προς τον Γουάινστιν, για τον οποίο κυκλοφορούσαν φήμες για ανάρμοστη συμπεριφορά όχι απλά για λίγα χρόνια, αλλά για πολλές δεκαετίες.

Μία ένοχη σιωπή

Όπως θα αποκαλυπτόταν αργότερα, ολόκληρη η βιομηχανία του Χόλιγουντ γνώριζε λιγότερα ή περισσότερα για τη συμπεριφορά του. Η Αντζελίνα Τζολί, για παράδειγμα, θα δήλωνε αργότερα πως είχε προειδοποιήσει αρκετές γυναίκες και είχε ζητήσει από τον τότε συζυγό της, Τζόνι Λι Μίλερ, να προειδοποιήσει αρκετούς άνδρες, για τον πιθανό κίνδυνο του να βρεθεί μια γυναίκα μόνη σε ένα δωμάτιο με τον Γουάινστιν. Αντίστοιχα, ο Μπραντ Πιτ είχε απειλήσει σε μια πρεμιέρα τον παραγωγό να μην αγγίξει ξανά την τότε σύντροφό του, Γκουίνεθ Πάλτροου, η οποία δηλώνει επίσης θύμα παρενοχλησης από τον ίδιο και με την οποία ο Γουάινστιν θα εμφάνιζε μια παράξενη εμμονή κατά τη διάρκεια των ερευνών, ρωτώντας συνεχώς αν βρίσκεται ανάμεσα στον κατάλογο των γυναικών που μίλησαν. 

Κάπως έτσι ξεκίνησε αυτό το θρίλερ. Με κλειστά στόματα. Ο μεγαλύτερος τοίχος στον οποίο σκόνταφταν οι δύο ρεπόρτερ ήταν το ότι πολλές γυναίκες (τουλάχιστον 12) είχαν συνάψει οικονομικούς διακανονισμούς υπογράφοντας πάρα πολύ σκληρά σύμφωνα εμπιστευτικότητας, τα οποία τους απαγόρευαν ακόμη και να ανοίξουν την πόρτα σε δημοσιογράφους. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή: οι γυναίκες ξεκίνησαν την έρευνα υπό το καθεστώς νομικών απειλών – μια φορά ο ίδιος ο Γουάινστιν εμφανίστηκε απρόσκλητος στα γραφεία της εφημερίδας και μια άλλη φορά, η Μέγκαν Τούι έλαβε ένα ιμέιλ από μια ακτιβίστρια που αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των γυναικών, η οποία τελικά αποδείχτηκε πράκτορας ισραηλινής εταιρείας πρώην κατασκόπων οι οποίοι προσπάθησαν να «χειραγωγήσουν» τις έρευνες.

Αργότερα αποδείχτηκε πως η εταιρεία είχε συμβόλαιο με τον Γουάινστιν σύμφωνα με το οποίο αν κατάφερνε να αποτρέψει τη δημοσίευση του άρθρου, θα πληρωνόταν 300.000 δολάρια. Κάποτε, κάποιες από τις συνεντευξιαζόμενες αποφάσισαν να μιλήσουν επώνυμα. Και τότε δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ που εξασφάλισε ένα Πούλιτζερ στις δύο δημοσιογράφους των New York Times και αρκετά χρόνια φυλακής στον μεγιστάνα του Χόλιγουντ.

To “She Said” είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα Eon (πρώην Nova).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή