Με άρωμα γυναίκας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν διαβείς την πόρτα της ποτοποιίας Άβαντες, αισθάνεσαι αμέσως να πλανάται το «άρωμα γυναίκας». Με υποδέχτηκαν οι αδελφές Κατσού, δεύτερη γενιά στην επιχείρηση που δημιούργησε το 1963 ο καινοτόμος πατέρας και την παρέδωσε υγιή και ανθούσα στις δύο θυγατέρες του. Με πλατύ, θερμό χαμόγελο η μελαχρινή Χαρά, η οινολόγος-ποτοποιός, η «Δρυΐδης» της ιστορίας, που πειραματίζεται με βότανα και φυτά, άμβυκες και βαρέλια, προκειμένου να δημιουργήσει τα εκλεκτά λικέρ από απόσταξη, αλλά και τα παραδοσιακά τσίπουρα και ούζα με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την προσωπική υπογραφή της δημιουργού.

Δίπλα της η Κατερίνα, χαμογελαστή και αεικίνητη, έχει αναλάβει όλα εκείνα τα «υπόλοιπα», τα πρακτικά, που επιτρέπουν στα οράματα να γίνονται επιχειρήσεις. Χαρά και Κατερίνα, λοιπόν, ένα όμορφο δίδυμο που έβαλε την ποτοποιία Άβαντες σε μια νέα φωτεινή εποχή. «Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να διαφοροποιηθούμε, προχωρώντας με θάρρος σε καινοτομίες». Και αναρωτιόμαστε: υπάρχει μεγαλύτερη καινοτομία από ένα ελληνικό τζιν;

«Η ιδέα έπεσε από έναν μπάρμαν στο Athens Bar Show το 2016 κι από τότε το δούλευα συνεχώς στο μυαλό μου», λέει η Χαρά, «μέχρι που κάποια στιγμή ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνό μου και είναι η Λίλα Δημοπούλου της εταιρείας LKC drinks και μου προτείνει να συνεργαστούμε, για να φτιάξουμε, τι; Ένα ελληνικό τζιν! Η πρώτη μου απάντηση ήταν αρνητική. Όταν όμως συναντηθήκαμε με τη Λίλα και τον Σκοτσέζο σύντροφό της, John Cowden, ξεκαθαρίσαμε τις μεταξύ μας σχέσεις και όλα μπήκαν σε ένα δρόμο».

Ιδού λοιπόν το χειροποίητο, βοτανικό τζιν, που «τα σπάει» στις τυφλές δοκιμές και βγαίνει στην αγορά σε ένα εκπληκτικό μπουκάλι με το όνομα Grace Gin. Πενήντα στοιχεία της ελληνικής γης κατέγραψε και μάζεψε η Χαρά και άφησε την ψυχή και το ένστικτό της να λειτουργήσουν στην τελική επιλογή. Ο άρκευθος και ο κόλιανδρος ήταν απαραίτητα στοιχεία για την παρασκευή του τζιν και συμπληρώθηκαν με σκίνο, μυρτιά και θαλασσινό κρίταμο από τα βράχια της Κρήτης. Φέρνω το ποτήρι με το τζιν στη μύτη και εντυπωσιάζομαι με το ότι ο υψηλός αλκοολικός βαθμός 45.7% δεν επισκιάζει τον αρωματικό χαρακτήρα. Εσπεριδοειδή και άνθη πορτοκαλιάς, σκίνος και μυρτιά πλημμυρίζουν τη μύτη σε ένα μοναδικό, ιδιαίτερο άρωμα, που συνεχίζεται στο μαλακό, ισορροπημένο στόμα με τη χαρακτηριστική αλμυρούτσικη υπογράμμιση του κρίταμου.

Ξηρό, αρωματικό, βοτανικό και πιο εντυπωσιακό από τα περισσότερα αλλοδαπά ξαδερφάκια του που έχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια. Μπράβο στα κορίτσια!      

Τip

→ Πίνεται σκέτο, παγωμένο

με ένα παγάκι.

→ Ιδανικό για μαρτίνι

και τζιν τόνικ,

δε θα το συνιστούσαμε

για negroni!

→ Yπέροχο σε κοκτέιλ!

Grace Martini

70ml Grace Gin 

10 ml ξηρό λευκό βερμούτ

1 σταγόνα bitters πορτοκαλιού

Χτυπάμε στο σέικερ με άφθονο σκληρό πάγο και σουρώνουμε σε ποτήρι του μαρτίνι, με μια φλούδα πορτοκαλιού κι ένα φυλλαράκι κρίταμο διατηρημένο σε άλμη.

Perfect Grace Tonic

50ml Grace Gin

100ml Mediterranean Tonic

1 σταγόνα bitters πορτοκαλιού

Ανακατεύουμε σε ψηλό, φαρδύ ποτήρι με πάγο και σερβίρουμε με φλούδα πορτοκαλιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή